Keresés a weboldalon

Fél nap! Nyári nyitvatartás

Fél nap! Nyári nyitvatartás a sárvári múzeumban

2016.06.28

A sárvári múzeum júliusban és augusztusban 9 órától 21 óráig várja vendégeit. Keddtől vasárnapig napi tizenkét óra áll rendelkezésre a kiállítások megtekintésére, egy kellemes sétára a vár falai között. Immár negyedik éve az országban egyedül hosszabbítja meg az intézmény a nyitvatartását a nyár két forró hónapjában fél napra.

A nyári nagy melegben a medence mellett egy frissítő múzeumi látogatás is élményt ad. Mégis legyünk őszinték, nem feltétlenül jut első helyen eszünkbe a helyi múzeum megtekintése, amikor hétágra süt a nap. Inkább vágyunk egy finom hűsítő után, majd egy hatalmas csobbanásra. Ugyanakkor azt sem felejthetjük, hogy bizony egy nap elteltével sem feltétlenül vágyunk csak strandolni, a második nap reggelén pedig már biztosan programot szervezünk. A környék látnivalóinak megtekintése, egy jó séta, majd egy fagyi hasonló kikapcsolódást jelent, mint a megmártózás a medence langyos vízében. Sárváron minden együtt van, a fürdő, ráadásul a múzeum nem is akármilyen környezetben, majd egy séta a parkban vagy az arborétumban, ezt követően egy fagyi a vár környékén, természetesen a finom ebéd után. Ezt ajánljuk most Önnek. Sárvárt, a pihentető élmények városát, benne pedig a múzeumot.

Egy nem hagyományos múzeum

Magyarország egyetlen huszárkiállítása, a bajor királyi dinasztia kincsei, a torony falépcsői, a gyönyörű díszterem, a festett szalonok minden korosztálynak ad valamit. A fiúknak és férfiaknak a hős huszárokról szólunk, a hölgyeknek a szalonok berendezéseit ajánljuk. A bátrak és kíváncsiak a torony csigalépcsőin fellépkedve már nemcsak az első emeleti freskószobát tekinthetik meg, vagy a második emeletről csodálhatják meg a panorámát, hanem betekinthetnek a torony sipkája alá. Az évszázados gerendák mesteremberek tudását dicsérik. A toronyalján pedig történeti térképek segítik elképzelni, hogyan is ábrázolták, azaz látták a régi atlaszok az egykori Magyar Királyságot.

Platthy József 1936-ban, a berlini olimpián nyert bronzérme (Nádasdy Ferenc Múzeum, Sárvár Huszárgyűjtemény, ltsz: HuT92.11.1.)

A huszárokról legtöbbünknek a vörös nadrágban, kék vagy zöld mentében és dolmányban harcoló, lovon száguldozó katonaelődeink jutnak az eszünkbe. Sokszor elfelejtjük, hogy nem volt könnyű életük a világon szinte mindenhol, még Haitin is ismert huszároknak. Nemcsak a török ellen, vagy éppen Napóleonnal szemben vették fel a küzdelmet, hanem 1848-ban és 1849-ben is, majd az első világháborúban szintén minden fronton hűséggel szolgáltak. A második világháborúban pedig a legmodernebbnek és legmozgékonyabbnak tartott fegyvernemnél töltöttek be fontos szerepet. A két világháború között a magyar lovassportban tették le névjegyüket. Az olimpia évében érdemes megjegyezni, hogy Magyarország egyetlen huszárkiállításán tekinthető meg Platthy József bronzérme, melyet 1936-ban a berlini olimpián nyert díjugratásban. Eredményét azóta sem tudták felülmúlni tanítványai és utódai. A huszárkiállítás sok-sok izgalmas témán és tárgyon keresztül, modern, de kellemes környezetben mutatja be a legmagyarabb fegyvernem nem mindennapos történetét, hétköznapjait.

Már csak a fentiek miatt is érdemes ellátogatni hozzánk, a sárvári Nádasdy-várba, a Nádasdy Ferenc Múzeumba. Az esti vacsora után 21 óráig tartunk nyitva, hogy a hűvös nyári este egyik programjaként betérjenek hozzánk, akár mint múzeumát szerető sárvári barátunk, akár mint városunkba érkezett pihenni vágyó vendégünk.

Azaz

A sárvári múzeum júliusban és augusztusban hétfő kivételével minden nap 9 órától 21 óráig várja vendégeit (pénztárzárás 20.30).

 

DE! Ez alól egyetlen nap kivétel. Augusztus 19-én 17 órakor zárunk, de csak azért, hogy 20 órától kezdődjön a múzeumi éjszaka, a Lidércfény11. Idén nemcsak egy ankarai török tánc csapat lesz a vendégünk, hanem olyat mutatunk, amit még soha.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Takács Zoltán Bálint

múzeumigazgató, történész, turkológus
A múzeumot a tárgyak alkotják, de emberek hozzák létre.

takacs.zoltan@nadasdymuzeum.hu

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15573 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H