Keresés a weboldalon

Europica – Sceptica. Kiállítás megnyitó

Europica – Sceptica. Kiállítás megnyitó

2017.05.23

Új időszaki kiállítás nyílik a sárvári múzeumban. Pajor András fotóművész felkerekedett és bejárta Európát. Figyelt és fényképezett. Négy évszázaddal ezelőtti utazó kísérte őt gondolataiban, akinek határozott véleménye volt az őt körülvevő világról, mint ahogy Pajor Andrásnak is.

A kiállítás megnyitójára 2017. május 25-én, csütörtökön, 18 órakor kerül sor a Nádasdy Ferenc Múzeum időszaki kiállítótermében. A kiállítást megnyitja dr. Fonyó Roberta, a Sárvári Médiaközpont igazgatója. Közreműködik Nagy György kavalon és Péter Bence moldvai dobon.

Pajor András fotóművész ajánlója

Egy magyar négyszáz éve útra kelt, hogy Európát bejárva tapasztalásaiból útleírást készítsen. 1616-ban indult el, hogy két év alatt bejárja a kontinenst, majd elkészítse az első magyar nyomtatott útikönyvet. Így született meg Szepsi Csombor Márton tollából az Europica Varietas. Egy magyar négyszáz év után útra kelt, hogy Európát bejárva tapasztalásaiból képírást készítsen. Egyszerűen csak azért, hogy megidézze Kertész Imre vélekedését, mely szerint posztmodern világunkban úgy tűnik, a határok nem annyira etnikumok, nemzetek, felekezetek, mint inkább világfelfogások, világmagatartások között húzódnak, ráció és fanatizmus, türelem és hisztéria, kreativitás és pusztító uralomvágy között.

Amellett, hogy vizsgálom Kertész Imre állítását, mely szerint a mai Európát nemzeti felfogások helyett egyre inkább világfelfogások határozzák meg, egy másik nagyon fontos vélekedést is objektívem elé állítok.

Nevezetesen, hogy a nyugati civilizáció összetett válságát éljük. Ezt legpontosabban összefoglalva egy Hankiss Elemérrel 2013-ban folytatott beszélgetés során hallottam. A válság gazdasági, társadalmi, kulturális és spirituális. A négy tényezőt kezelni kellene, egyelőre csak a gazdaságit próbálják. A probléma korábban kezdődött. A társadalom legérzékenyebb lelkei, a művészek, nagyon korán megérezték, hogy valami baj van az európai civilizációval. Az igazi nagy felfutása a kapitalizmusnak 1850 táján kezdődött és 1856-ban megjelent Baudelaire-nek a Romlás virágai. Az első fantasztikus mű, mely sugározta a dekadenciát, hogy mélységes baj van az emberi léttel ebben az egyébként gyönyörűen fejlődő európai társadalomban. Hankiss a következőképp fogalmazott:

„Az elmúlt 150 évben nem találtam olyan nagy művet, ami nem nagy fájdalommal fut bele a végén valami tragédiába, az élet sivárságába.”

Europica – Sceptica. Kiállítás megnyitó

Zavarnak-e, megjelennek a hétköznapi létezés rítusaiban ezek a gondolatok. Megfigyeléseim a párba válogatott képek A képpárok, mint az ablak két szeme a szemlélőben nyit újabb ablakot. Eggyé téve azáltal az addigi képi kettőt. Szepsi Csombor Márton négyszáz éve az Europica Varietas-ban rácsodálkozott a kontinensre. „Mindent birtokába akar venni, mindent be szeretne fogadni, mintha csak tudná: semmi nem az övé...” – írja a mű 1967-ben megjelent elemzésében Kovács Sándor Iván.

A képíró fényképezőgép zárszerkezete ma már másra mozdul. Konrád Györgyöt idézve:

„Számomra a most a meghatározó valóság, nem a múlt, és nem a terv, hanem a pengeéles most, amikor a kérdés még nem dőlt el, és amikor a szabadság tetté válik. A misztikus most a személy és a pillanat igazsága, amelyet az emlék már csak eltorzítani képes.”

Névtelen idézetként sem akarom viszont azt a közhelyes kérdést végül feltenni, hogy létezik-e európai kultúra, vagy csupán európai kultúrák sora van.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15500 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H