Keresés a weboldalon

Előadások, könyvbemutatók – csak programok?

Előadások, könyvbemutatók – csak programok?

Amikor múzeumról beszélünk, legtöbbünknek a kiállítások, sőt inkább a kiállítás megnyitók jutnak eszünkbe. A kiállításokhoz azonban hosszú út vezet, de addig is kapcsolatot kell tartani a múzeum közönségével. Ennek egyik lehetősége a folyamatos, magas színvonalú programkínálat. A múzeum így teremt magának igazi közösséget.

A múzeumok feladatrendszere, mint minden hosszabb múltra visszatekintő intézménynek, rendkívül összetett, szerteágazó. Talán már nem is lehet eldönteni, hogy melyik tevékenysége a meghatározó, melyikre kell vagy kellene helyezni a hangsúlyt. Természetesen, a hangsúlyok kijelölése nem jelenti a többi feladat háttérbe szorítását. Épp ebben van a múzeum szépsége, bármikor bármelyik tevékenysége előtérbe helyezhető. Míg a történész feldolgozza a bekerült új dokumentumokat, a művészettörténész meghatározza, vajon melyik műhelyből került ki egy gyönyörű porcelán, a restaurátor pedig épp egy komódot politúroz, fényesít, addig a közönségkapcsolattal foglalkozó munkatárs programot szervez. Legjobban az ő munkája látható kívülről, a közönség oldaláról nézve.

Hiszen amíg a szakmunkatársak átrágják magukat az irathegyeken, a fényképeken, az étkészletek darabjain, a festők, szobrászok vagy iparosok életrajzain, vagy amíg a restaurátor megfelelő állapotba hozza az elékerült változatos alapanyagú műtárgyakat, addig számos egyéb programon vehetnek részt a múzeum vendégei. Egy évben két-három kiállítás elkészítése már nagy teljesítménynek számít, hiszen egy olyan összetett feladatról van szó, mely ha komolyan vesszük a feladatunkat, több értő személy közreműködését jelenti. Legyen szó egy helytörténeti témáról, egy apró részletkérdésről vagy éppen egy hatalmas összefoglaló jellegű kiállításról, hónapok, nem kivételes, hogy évek munkájáról van szó, annak eredménye csúcsosodik ki egy-egy tárlatban. De míg ezek elkészülnek, addig sem lehet program nélkül hagyni a múzeum vendégkörét.

Egy jól működő intézmény ugyanis állandóan jelen akar lenni közönsége, közössége mindennapjaiban.

Szeretné, ha a kiállítások megnyitóján kívül szinte napi, heti kapcsolatban lehetne saját közönségével. A programoknak, legyen az zenei, tudományos, ismeretterjesztő vagy vidám performansz nem más a célja, hogy folyamatosan fenntartsa a múzeum felé irányuló érdeklődést. Megerősítse, hogy olyan intézményként végzi a munkáját, mely nem elzárkózni akar, falak mögé bújni, hanem éppen ellenkezőleg, nyitni saját szűkebb és tágabb környezet felé.

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Takács Zoltán Bálint

múzeumigazgató, történész, turkológus
A múzeumot a tárgyak alkotják, de emberek hozzák létre.

takacs.zoltan@nadasdymuzeum.hu

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15229 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H