Keresés a weboldalon

Ella Elektromos Műmalom

A vasútállomással szemben, a mai Kandallógyár helyén állt a 19-20. század fordulóján a Sárvári Elektromos Őrlési Vállalat Rt., közismertebb nevén az „Ella” Műmalom, amelyet több helybeli vállalkozó alapított.

Az Elektromos Műmalom iparigazolványa (Vas Megyei Levéltár)

1898. január 8-án a Sárvári Elektromos Őrlési Vállalat Rt. megtartotta alakuló ülését, amelyen az alapító részvényesek, gróf Batthyány Lajos (a kivégzett miniszterelnök unokája, az ikervári vízierőmű alapítója), Stubenvoll Ferenc gyógyszerész, Stubenvoll Gálos, Gayer József vegyeskereskedő, Krausz József liszt- és fűszerkereskedő, valamint Riedt Imre jelentek meg. Az igazgatósági tagok közé Batthyányt, Subenvoll Ferencet, Gayert és Krauszt választották meg, elnöknek pedig Batthyányt. Az alapító tőke 80.000 koronát tett ki.
A malom napi szinten 200 mázsa gabonát volt képes feldolgozni, a foglalkoztatottak száma 40 fő volt. Várótermet és lóistállót is építettek, hogy az őrletők kényelemben várhassák meg, amíg elkészül a liszt.
A malom felszerelése kezdetben egy sík- és egy műmalomból állt három hengerszékkel és négy őrlőjárattal. A hajtóerőt három elektromos motor hajtotta, összesen 130 lóerő teljesítménnyel. A későbbiekben a síkmalmot felszámolták, a műmalom nyolc hengerszékkel és hét őrlőjárattal üzemelt tovább.

„Ella” Elektromos Műmalom épülete ma (Kandallógyár)

A műmalom működése nem tartott sokáig, 1902-ben már a részvénytársaság felszámolásáról és feloszlásáról, a követelések kielégítéséről határozott a közgyűlés. Az ok a századfordulón bekövetkezett gazdasági visszaesés, és ennek következtében a cég veszteséges működése volt. 1903. május 10-én meg is történt a részvények arányában az alaptőke szétosztása, a cég felszámolása. A berendezéseket eladták, az épületet a következő évben a Sárvárra telepedett Chardonnet Műselyemgyár Rt. vette meg, és hozta létre 1926-ig működő nagyméretű üzemét. A műmalom részvényesei pedig visszatértek eredeti foglalkozásukhoz. (szg)

Irodalom
Vas Megyei Levéltár. VII. 1/c. Cégbírósági iratok. Társas Cégjegyzék. 248.

Szibler Gábor: A Krausz család története és szerepe Sárvár életében. (Kézirat)


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15418 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H