Keresés a weboldalon

Egy királyi család pillanatai. Új kiállítás

Egy királyi család pillanatai. Új időszaki kiállítás a sárvári múzeumban a Wittelsbach bajor királyi dinasztiáról

2016.08.25

A sárvári múzeum állandó kiállításán külön egység mutatja be az 1952-ben előkerült bajor kincset, a vár egykori tulajdonosainak, a bajor királyi dinasztiának a hagyatékát. Új időszaki tárlatunkon a raktárban őrzött festmények, porcelánok segítségével mutatjuk be a Wittelsbach család történelmének néhány pillanatát.

A Bajor kincs című kiállítás ötletét elsősorban azok a fényképek adták, melyeket a múzeum egy müncheni aukción vásárolt. A kartonlapokra felragasztott felvételek a sárvári vár birtokosainak, a bajor királyi családnak az utazásait rögzítik. Nemcsak az Osztrák-Magyar Monarchia ismert és már akkor turista célpontjainak számító településein, tájain, mint például a Hortobágyon kirándultak a család tagjai, hanem saját uradalmaikba is ellátogattak. A több mint száz felvételből kiválogatott érdekes felvételek alapján megismerhetjük a sárváriak által jól ismert Szatmárt, Új-Majort vagy Tacskándot. A kiállításon közreadott válogatásba hortobágyi felvételeket is bemutatunk, ahol a családot többek közt csikós bemutató várta.

Kávéskészlet a bajor kiállításból

Az elmúlt évek során más felvételeket is felkutatott munkatársunk, melyek a sárvári életre vetnek egy halvány fényt. A két világháború közti években készült három báli felvétel, melyről a család vendégei mosolyognak ránk. Egy másik fénykép egyáltalán nem vidám, hiszen a várban elhunyt utolsó bajor király, III. Lajosnak a vár kápolnájában épített t ravatalát örökítette meg. A most először bemutatott fotók jól kiegészítik a Sárvár Anno oldalunkon már korábban nyilvánosságra hozott felvételeket, melyek az 1938-ban tartott hercegi esküvőt örökítik meg.

Az előkerült bajor kincs részét alkotják azok a festmények, melyek segítségével felidézhetjük a Bajor Királyság uralkodóinak és családjuknak nemzedékeken átnyúló történetét. A fülbevalós királytól a lovak iránt rajongó királyi hercegen át a botanikát tudományos szinten művelő feleségig ível az a történet, melyet tragédiák és a boldog pillanatok egyaránt jellemeztek. Megtudhatjuk azonban azt is, milyen közeli rokonságban állt Ferenc József és a magyarok kedvelt királynéja, Sissi.

A kiállított műtárgyak között szerepel kávés és csokoládéscsésze, gyönyörűen díszített asztali készlet, de III. Lajos születésnapi ajándéka is, melyet München városától kapott.

A sárváriaknak külön érdekesség, hogy kiállítottunk egy csíkot abból a tapétából, mely azt a szobát díszítette, ahol a kincset először bemutatták. Azaz a Kék Szalon névadóját. 

A kiállítás 2017. január 15-ig látogatható a múzeum nyitvatartási idejében.

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Takács Zoltán Bálint

múzeumigazgató, történész, turkológus
A múzeumot a tárgyak alkotják, de emberek hozzák létre.

takacs.zoltan@nadasdymuzeum.hu

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15552 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban

2024. June 26. Wednesday 17:00 óra
Drámai múlt

Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H