Keresés a weboldalon

Draskovich Miklós, gróf

1625/1635 k. – Pozsony, 1687. november 8. Horvát-magyar főúr, politikus, országbíró, sárvári birtokos.

Draskovich Miklós. A Trakostyáni Vármúzeumból

A történettudomány jelenleg keveset tud a 17. század e fontos főuráról, nem ismerjük születési idejét, gyermekkorát, feleségeinek számát. Ami biztos, hogy horvát főúri családban született, apja Draskovich János horvát bán, később nádor (1647-48). Miklós a nagyszombati jezsuita kollégiumban, majd itáliai egyetemeken tanult, udvarhű, katolikus, széles műveltségű nevelést kapott. Hét nyelven beszélt. Kamarássá, királyi tanácsossá, mosoni főispánná nevezte ki a király, majd ajtónállómesterré emelte az uralkodói kegy. 1681-től 1687-ben bekövetkezett haláláig Magyarország második rendi méltóságát, az országbíróságot viselte.
Műveltsége, művészetpártolása közismert. Élete során több irodalmi munkát is címeztek hozzá. Egyértelműen a legelőkelőbb magyar és horvát méltóságok közé sorolták kortársai.
Feleségétől, gróf Nádasdy Krisztinától, Nádasdy Ferenc országbíró lányától két fia, Pál és Ádám született. Felesége 1682-ben bekövetkezett halála után feleségül vette Erdődy Sándor özvegyét, gróf Csáky Krisztinát, Bercsényi Miklós későbbi hitvesét.
Apósának 1671. évi kivégzése után ő nevelte még kiskorú sógorait, sógornőit, és mindent megtett az egykori, elkobzott Nádasdy-birtokok visszavételéért. 1677-ben vásárolta meg a sárvári uradalmat a kincstártól, és többször töltötte idejét a várkastélyban.
Utódaival szemben Draskovich még védte a városi kiváltságokat, sőt, engedte azt megerősíttetni, próbált az adóterheken könnyíteni és a lakókat mentesíteni a katonai beszállásolás alól. Védte a település zsidó lakosságát, a vár német katonaságának garázdálkodását igyekezett megakadályozni, Rábasömjénbe és Ikervárra jobbágykatonákat telepített, ugyanakkor megszüntette a sárvári egyháznak és iskolának biztosított jövedelmeket, és halastavat ásatott mezővárosi területen.
1683-ban, a nagy oszmán támadás idején rövid időre elfordult a Habsburg-uralkodótól, és Thököly Imre pártjára állt. Bécs keresztény felmentése után azonban visszatért az uralkodó hűségére, részt vett Buda 1684-es, és Érsekújvár 1685-ös ostromában.
Országbíróként az 1687-es diétán a feljegyzések szerint egyedül ő védte a rendek szabad királyválasztó jogát a Habsburg-örökösödéssel szemben. Állítólag egy heves országgyűlési vitát követő agyvérzés okozta a halálát. Pozsonyban temették el. (szg)

Irodalom
Markó László: A magyar állam főméltóságai Szent Istvántól napjainkig. Helikon Budapest, 2006. 277.
Mikó Árpád – Pálffy Géza: A pozsonyi Szent Márton-templom késő reneszánsz és kora barokk síremlékei. In.: Művészettörténeti Értesítő 2002/1-2.
Szibler Gábor: Egy alig ismert országos méltóság és sárvári birtokos a 17. századból. Trakostyáni gróf Draskovich Miklós. In.: Honismereti Híradó, Sárvár, 2009. 3-47.
A festmény a trakostyáni vár gyűjteményében található.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15303 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban

2024. March 30. Saturday 18:00 óra
Húsvéti koncert…
2024. March 30. Saturday 09:00-13:00 óra
Tojásfestés…

Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H