Keresés a weboldalon

Dísztermi előadások 2019 tavaszán

Dísztermi előadások a sárvári múzeumban 2019 tavaszán

2019.01.29

Folytatódik a Dísztermi előadások sorozatunk, melynek keretében olyan témákról szólunk, melyek kapcsolódnak a múzeum gyűjteményeihez vagy Sárvár történetéhez. Tavasszal két programmal jelentkezünk. Költészetről, fürdőélményről és szobrászatról szólunk.

A múzeumok gyűjteményei, kiállításai sok izgalmas kérdés feldolgozását, megválaszolást segítik. Fontosnak tartjuk, hogy a legújabb kutatási eredmények, izgalmas felvetések és válaszok széles körben eljussanak az újdonság iránt érdeklődők felé.

Szerencsés helyzetben vagyunk. Számos témához rendelkezünk kiindulóanyaggal. Egy tárggyal, egy fényképpel vagy éppen a várral, annak izgalmas, évszázadokra visszanyúló történetével együtt.

Fél évtizeddel ezelőtt indítottuk el sorozatunkat, melynek célja, hogy évente több alkalommal is előadásra várjuk vendégeinket.

Tavasszal három témával, három előadóval készülünk.

Szóban és zenében Tinódiról

Dísztermi előadások a sárvári múzeumban 2019 tavaszán. Tinódi Lantos Sebestyén

Tinódi Lantos Sebestyén sárvári haláláról egy szinte irodalmi stílusban megfogalmazott mondattal számol be urának, a magyar nádornak, Nádasdy Tamásnak tiszttartója, Perneszith György. A város a magyar kultúra egyik meghatározó helyszíne volt. Nemcsak a nádor, illetve felesége, Kanizsai Orsolya, hanem Perneszith is támogatta a művelődést.

Tinódi ebbe a támogató közegbe érkezett, remélve, hogy addigi hírnevére is építve újabb munkák megírásához és megjelentetéséhez talál támogatót. Érkezése után azonban hamarosan elhunyt.

Január 31-én, 17 órától Szibler Gábor, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum történésze tekinti át a 16. század költészetét. Arra keresi a választ, miként jelent meg a korszak a versekben, az irodalmi alkotásokban. Mennyiben feleltethető meg a költészet világa és a harcterek véres valósága?

Az előadás után Kónya István lantművész zenei műsorával erősíti a szóban elhangzottakat.

Középkori fürdők

Dísztermi előadások a sárvári múzeumban 2019 március

Sokféle előítélettel fordulunk a régi korokhoz. Az egyik ilyen időszak a középkor. Nemcsak sötét volt, hanem járványokkal, háborúkkal teli. Az emberek alig tudták magukat vonszolni szakadt ruháikban. A mindennapi terhek rendkívül megviselték a hétköznapokat.

Koszos volt minden, elviselhetetlen szagok terjedtek? Valóban így élték életüket évszázadokon át szerte Európában? Ha a források mélyére ásunk, ha megismerjük a régészeti eredményeket, a kialakult negatív megítéléseket egyből finomíthatjuk.

A középkori fürdők virágzó világa nem véletlenül indult hanyatlásnak. Tény azonban, hogy ehhez nem a tisztaság elutasítása, hanem éppen az egészség védelme, igaz, téves védelme járult hozzá.

Bilkei Irén főlevéltáros, a Zala Megyei Levéltár munkatársa március 21-én 18 órától nemcsak megtisztítja elképzeléseinket a fürdőkkel kapcsolatban, hanem a fürdőruha története sem marad el.

Kisfaludi Stróbl Zsigmond

Dísztermi előadások a sárvári múzeumban 2019 április. Kisfaludi Stróbl Zsigmond

A kifaragott idő. Két szóval jellemezni egy egész életművet bátor dolog, főleg Kisfaludi Stróbl Zsigmond esetében. A Zala megyei kötődésű szobrászművész életművének a nagyközönség csak egy kisebb részét ismeri.

Ha azt mondjuk, Szabadság-szobor a Gellért-hegyen, egyből ismerős területre tévedünk. Amikor azt halljuk, a Nádasdy huszárok emlékműve Sopronban, legtöbbünk bizonytalanul ingatja a fejét. Két korszak két alkotása egy művésztől. Politikai szerepvállalás nélkül. Kisfaludi az emberre volt kíváncsi alkotó évtizedei alatt. A hősi halottnak, a borzalmak után a szabadságra vágyó embernek az ábrázolása egyetemes módon, konkrét formába öntve.

A sárvári múzeumban február végétől június elejéig látható Kisfaludy Stróbl Zsigmond életművének részleteit bemutató tárlat a zalaegerszegi Göcsej Múzeum gondozásában.

Április 4-én, csütörtökön Kostyál László művészettörténész, a kiállítás kurátora tart előadást a díszteremben a művészeti pálya fordulópontjairól.

A múzeum dísztermi előadásai 2019. első félévében szólnak a művészetekről, a mindennapokról, a történelemről. Előadóink a téma szakavatott szakértői, akik ismereteiket szívesen osztják meg közönségükkel.

A belépés rendezvényeinkre díjmentes.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15552 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban

2024. June 26. Wednesday 17:00 óra
Drámai múlt

Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H