Keresés a weboldalon

Béky Albert

Bustyaháza (Kárpátalja), 1939. augusztus 24. – Sárvár, 2015. július 29. Erdőmérnök, önkormányzati képviselő, a Sárvári Városszépítő Egyesület elnöke

Béky Albert

Gimnáziumi érettségit követően erdőmérnöki oklevelet szerzett, majd Sárváron kezdett dolgozni 1964 májusától az Erdészeti Tudományos Intézet Erdőnevelési és Fatermelési Osztályán. A jól végzett munka jutalmaként haladhatott előre a ranglétrán, a tudományos segédmunkatársból 1974-re főmunkatárs, 1984-től pedig az ERTI Észak-Dunántúli Kísérleti Állomásának igazgatóhelyettese lett. Munkássága során főként a gyertyánosokkal foglalkozott, ő hozta létre először hazánkba e fafaj erdőnevelési modelltábláit. Foglalkozott a cseresek, tölgyesek erdőnevelésével, nemesítésével is. A tölgyről és a gyertyánról szerzett ismereteit más szerzőkkel közösen könyvben is közreadta. Feladatait alázattal, nagy szorgalommal és hozzáértéssel végezte. Munkatársai mindig szeretettel és tisztelettel emlékeznek a kiváló kollégára.
1985-től vett részt a városi tanács munkájában, 1990-től 2006-ig pedig képviselőként és a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság tagjaként Sárvár közéletében tevékenykedett.
Emellett az újjáalakulástól (1970) kezdve a Városszépítő Egyesület tagjaként is sokat tett a városkép átalakulásáért, 1991 és 2000 között a szervezet elnöki posztján állt, majd haláláig a tiszteletbeli elnök címét viselhette.
A 70-es évek elején a tervei alapján valósult meg a Csónakázó-tó és a Parkerdő, amelyek kivitelezési munkálatait is ő irányította. A három fahíd, a padok, szalonnasütő helyek elhelyezése, a sétautak kialakítása szintén az ő tevékenységét dicsérik. Fontosnak tartotta a helyi értékek megőrzését, a történelmi városkép meghagyását, de szorgalmazta a város arculatának megújulását az új elvárásoknak megfelelően. Az utcák fásítása, a Zenepavilon és a Tikászkép kápolna újjáépítése is kötődik a nevéhez. Városszépítő egyesületi alelnöksége és elnöksége idején került sor többek között a városi utcák névadóiról készült domborművek elhelyezésére, a parkok kialakítására és rendezésére, a jeles sárváriak szülő- és lakóházának táblával megjelölésére, vagy Nádasdy Ferenc „Napóra” szobrának felállításár. Az 1990-es évek elején pedig a Kossuth tér növényzetének rendezését is Béky Albert vezetésével végezték el.
Hobbiként az elmondottak mellett postagalambokat tenyésztett, tagja volt a Magyar Postagalambsportszövetség sárvári tagozatának, amely ezüst fokozatú kitüntetéssel ismerte el munkáját.
Négy évtizeden keresztül alkotott Sárvár érdekében, de soha nem kérkedett sikereivel. Szerény maradt, inkább meghúzódott a háttérben. De alkotásai a mai napig meghatározzák Sárvár városképét, munkásságának gyümölcseit még sokáig élvezheti a lakosság és a városba látogató vendégek. Számos kitüntetést vehetett át, így 2009-ben Sárvár Városáért Érdemérmet, 1979-ben Akadémia-díjat, 2010-ben pedig Pro Silva Hungariae-díjat. De nyugodtan mondhatjuk, hogy mindenki „Berci bácsiját” nem a díjak, hanem a munkájának szeretete, azok eredményei töltötték el igazán örömmel. (szg)

Irodalom
Dr. Kulcsár László: Béky Albert (1939-2015). In.: Sárvári Hírlap. 2015. augusztus 14. 2. o.
Nagy Miklós (szerk.): A Sárvári Városszépítő Egyesület története 1904-2004. Sárvár, 2004.
Búcsúzunk Béky Alberttől. http://www.erti.hu/hu/int%C3%A9zet/h%C3%ADrek/586-b%C3%BAcs%C3%BAzunk-b%C3%A9ky-albertt%C5%91l


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15500 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H