Keresés a weboldalon

Barabás György

Fertőszéplak, 1848. augusztus 30. – Sárvár, 1924. január 14. Sárvári tanító, iskolaigazgató, lapszerkesztő.

Barabás György

Többgenerációs tanári családból származott, ő is ezt a pályát választotta. Sopronban végezte el a tanítóképzőt, ahol magyar és német nyelv tanítására képesítő oklevelet kapott. 1869-ben került Sárvárra, ahol a katolikus fiúiskolában kezdett tanítani. Hamarosan részt vett a Népiskola című folyóirat szerkesztésében, de más pedagógiai lapok (Néptanítók Lapja, Népnevelő, Pedagógiai Szemle) is közölték írásait. Főként a tanítók anyagi helyzetének javításáról és az iskolai fegyelemről írt cikkeket. 1889-ben Vas vármegye kiváló tanfelügyelője lett, de beválasztották az iskolai rendtartás felülvizsgálatával foglalkozó országos bizottságba is.
Kétévnyi sárvári tanítóskodás után, 1871-től a katolikus fiúiskola igazgatója lett. A század végétől évtizedeken keresztül megjelentette az iskola év végi Értesítőjét, amelyek tartalmazzák a tanulók eredményeit, de emellett pedagógiai írásokat is.

A Barabás György szerkesztette Tanügyi Értesítő egy példánya

Barabás az 1887 és 1897 között megjelenő Vas vármegyei Tanügyi Értesítő szerkesztője is volt. Hasonlóan ő szerkesztett a Sárvári Járás című lapot, ebben, illetve annak utódjában, a Sárvári Járási Hírlapban is közölt cikkeket az iskolaügyről. 1884-től haláláig elnöke volt a Vasvár-Szombathely-i egyházmegye róm. kath. Tanítóegyesületének is, valamint tagja számos katolikus tanítói egyesületnek. Ő hívta Sárvárra tanítani Ziegler (Gárdonyi) Géza devecseri tanítót, a későbbi híres írót, aki egy tanévet töltött az iskolában. A két férfi jó barátságba került, Gárdonyi a vasárnapokat az igazgató hegyközségi szőlőjében töltötte, ahol kedélyesen borozgattak.
Barabás György az 1884-ben létesült iparostanonc-iskola igazgatója volt az intézmény megnyitásától kezdve 1909-ig. Tagja volt a sárvári képviselőtestületnek és Vas vármegye Törvényhatóságának is. „Hegyközséggé” szervezte a sárvári szőlőhegyet, és több mint 30 éven át töltötte be a hegybírói tisztséget.
V. Ferenc Este-modenai herceg végrendeletében pénzt hagyott örökösére, Ferenc Ferdinánd főhercegre azzal, hogy építtessen Sárváron fiúiskolát. Az örökösnek ehhez nemigen volt kedve, de Barabás kijárta nála a végrendelet teljesítését. Így 1889. március 18-án az Árokhát (ma Dózsa György) utcában meg is kezdődött az építkezés. Az új fiúiskola október 10-én nyitotta meg kapuit. Az igazgatója Barabás György maradt. (Az iskola ma is működik Szent László Katolikus Általános Iskola néven.) Tevékenységének nyomán létesülhetett Sárváron 1908-ban polgári iskola (a mai gimnázium elődje) és 1923-ban az Állami Elemi Iskola (a mai Gárdonyi Géza Általános Iskola).
Amikor 1913-ban nyugdíjba vonult, tanítói tevékenységét hosszasan méltató cikk jelent meg a Vasvármegye című napilapban. Írásai a háború alatt a nehézségek megoldására, a gyermekek sorsának javítására tett javaslatok témájában jelentek meg. Amikor 1924 elején meghalt, az egész város gyászolta. A sárvári temetőben nyugszik. Négy fia közül három szintén a tanítói pályát választotta, ahogy unokája is. Barabás György nevét ma a sárvári szakközép- és szakiskola viseli. (szg)

Irodalom
Dr. Naszádos István: 450 éve oktatnak az első sárvári iskolában. Az első iskolától az Entzbruder Dezső Általános Iskoláig. In.: V. Molnár Zoltán (szerk.): Sárvár oktatástörténete. Szombathely, 1988.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15497 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H