Keresés a weboldalon

Az olvasásért minden nap

Demi Kirscher: Öld meg Jana Robinst! Könyvbemutató a sárvári múzeumban

2017.09.07

2017 őszétől új múzeumi programsorozatot indítunk. A Molytalanító Irodalmi Kimozduló (MIK) első állomása szeptember 16-án az Olvasás Éjszakája. A színpad most a könyveké. Rendhagyó múzeumi tárlatot és könyvbemutatók sorát kínáljuk.

 – egészen hajmeresztő ötletekkel jelentkezünk

Merész irodalmi huszárvágással falat bontunk a nagy történelmi múltú Nádasdy-vár és a kortárs irodalmi kínálat között. És hogy mi ez a moly-bolondéria? Egy ötlet, amiben a regények világa életre kel a múzeumban, míg a múzeum feltálalja legszemélyesebb tereit a történelmi és kortársirodalom színeiben. Kalandregény, romantika, sci-fi és ismeretterjesztő, realizmus és fiktív műfaj egyaránt képviseltetik.

A kezdeményezésnek ezeregy oka létezik, elmesélni legalább ugyanennyi éjszakára lenne szükség, kezdve azzal, hogy valójában nincs új a nap alatt. Sárváron ezt már megtették korábban, a város mindig is érdeklődő, műértő és befogadó volt.  A Nádasdy várban élő mecénások ötszáz évvel ezelőtt felismerték az igényt:

–1541-ben a sárvári nyomdában jelent meg az első magyar nyelvű könyv, Sylvester János Újtestamentum-fordítása.

– Sylvester János Grammatica Hungarolatina nyelvtana egyenesen górcső alá helyezte a magyar nyelvet és forradalmi módon elsőként irodalmi oldalról vizsgálta. 

Az olvasásért minden nap

Nagy döntések születtek, és a magyar irodalom popularizálása felé vezető lépések anyagi fedezetét akkor Nádasdy Tamás támogatta. A Nádasdy-vár adott otthont Sylvester Jánoson kívül több neves, magyar irodalmi személyiségeinek: Abádi Benedeknek, Dévai Bíró Mátyásnak, Tinódi Sebestyénnek. Velük ívódott be a magyar szellemi kincs a vár falai közé. A történelmi múltját formáló szavak és frázisok pedig itt vannak, birtokba vehetőek, formálhatóak. A kétdimenziós, és minél távolságtartóbb kitekintgetés a múltra azonban mégsem a legerősebb eszközünk, ha az értéket megélni és éltetni akarjuk. Kellenek az átjárók jelen és múlt között, és ez nem véletlenül válik manapság egyre több szakember vesszőparipájává. A választási sansz, a kínálat az, ami a nyitott ajtók mögötti kitüntetett ötleteket adja ‒ akár egészen nagy, populáris rendezvényről esik szó, akár egy szűk réteg szakbarbár kuckójáról, valamelyik vársarokban kialakítva.

Amikor azt mondjuk, legyen itt nekünk kortárs szórakoztató irodalom, és legyen a város irodalmi szenvedélytől túlfűtött szerzők kedvenc találkahelye, akkor a két dimenziót leemeljük a plakátokról. Miért ne?

Az irodalmi (MIK) kezdeményezés nem egy alkalomra szól. Minden hónapban új könyvvel és szerzővel találkozhatnak. Legyen színpada, hangja, lapja és tapintható története, alkotó és figyelő közössége. Figyelje honlapunk híreit! 

Könyvbemutató a Nádasdy Ferenc Múzeumban

Első rendezvényünk tehát 2017. szeptember 16-án este 19-22 óra között várja az érdeklődőket.  A téma a Könyvmolyképző Kiadó vörös pöttyös szerzőnő, Demi Kirschner Öld meg Jana Robinst című könyve. Zsáneren belül pedig az alternatív történelmi fantázia műfaj, más néven manipulatív irodalom kerül porondra, melyben Dan Brown, Frank Shatzing, Kate Mosse, Gary Van Haas is alkot.

A belépés díjtalan, szeretettel várunk minden érdeklődőt. 


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15500 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H