Keresés a weboldalon

Április szárnyán a múzeumban

Április szárnyán a múzeumban. A sárvári múzeum programjai

2017.04.06

Kiállítás, családi program, lant és előadás. Áprilisban is változatos programokkal várjuk vendégeinket, legyen napsütés vagy eső, szél vagy madárcsicsergés. A múzeumba mindig érdemes betérni, sétát tenni a történelmi falak között.

Május közepéig tekinthető meg a Requiem 660 000 katonáért című kiállításunk, melynek keretében egy huszárfőhadnagy naplója alapján mutatjuk be az első világháború fél esztendejének hétköznapjait. A Had- és Kultúrtörténeti Egyesült vándorkiállítása nemcsak Máriássy László fronton átélt tapasztalatainak írásos lenyomatát dolgozza fel, hanem a főhadnagy számos, a helyszínen készített fényképfelvételét is bemutatja. A helyszín a keleti front, az orosz határ, ahol 1915 végétől 1916 nyaráig néztek egymással farkasszemet a katonák. A huszárok leszálltak a lóról és árkot építettek, gránátdobást gyakoroltak és megpróbálták túlélni a napokat. A lövészárok világát megidéző kiállítás korabeli tárgyakkal, többek közt lőfegyverekkel, felderítési eszközökkel, katonák által készített emlékekkel is segíti elképzelni, hogy a nyugodtabbnak tűnő háborús időszakok is feszültséggel voltak teli.

Húsvéti nyitvatartás családi programmal

A múzeum nem zár be, a húsvéti ünnepkör minden napján 9 órától 17 óráig be lehet nézni hozzánk. Húsvét szombatján, április 15-én hagyományainkhoz híven húsvéti tojást festhetnek, ahogy mondjuk inkább, írhatnak gyerekek és felnőttek egyaránt. A mintakönyvből évtizedes gyűjtőmunka eredményeként megőrzött díszeket írhatnak a vállalkozó kedvűek, de akik saját álmaikat szeretnék megvalósítani, ők szintén az asztalhoz ülhetnek. A végeredmény a fontos, a közösen elvégzett munka gyümölcse, ezen a szombaton tojása.

A Szent László év keretében úgy gondoltuk, hogy a hímestojás festése mellé templomot is építünk. A sárvári Szent László templom élethű papír makettjének elkészítésével két kezünkkel tapasztalhatjuk meg, milyen fáradságos munka egy szent hely építése. A Templom Tervező játék megtanít minket arra, hogy nem lehet elnagyoltan dolgozni, bizony ügyelni kell a részletekre is. Szilárd alapok lerakása nélkül pedig a falak hamar ledőlnek, amire szintén figyelmeztet egy játékunk. Ráadásul az sem mindegy, melyik kő kerül alulra, melyik felülre. A családi napon ezért sem érdemes kihagyni a múzeumot!

A múzeum húsvéthétfőn is várja vendégeit 9 órától 17 óráig.

Lant és toll a Reformáció Éve jegyében

Április 21-én, pénteken 18 órától a múzeum dísztermében Kátai Zoltán előadásában ismerhetjük meg a reformáció korának zsoltárait. Egyedülálló vállalkozásról van, ugyanis nemcsak szövegeket, hanem dallamokat is összehasonlíthatunk az előadás során. A legismertebb énekek hangzanak fel jól ismert szerzőktől a reformáció korából.

A Sárvári Református Egyházközség szervezésében április 22-én, szombaton Dr. Kodácsy Tamás református lelkész Hol van a reformáció bátorsága? címmel tart előadást a múzeum dísztermében. 

A sárvári múzeum kiállításai, programjai áprilisban

Állandó kiállítások keddtől vasárnapig 9 órától 17 óráig (húsvéthétfőn is nyitva)

Időszaki kiállítás

Requiem 660 000 katonáért. Egy huszárfőhadnagy naplója

Április 15. (szombat) Családi nap

Hímestojás – Szent László templomot épít

Április 17. (hétfő) A múzeum húsvéthétfőn is várja vendégeit

Április 21. (péntek) 18 óra előadás

Kátai Zoltán: „Az Úr Istent magasztalom” Protestáns énekszerzők a reformáció korából

Április 22. (szombat) 18 óra előadás

Dr. Kodácsy Tamás: Hol van a reformáció bátorsága?


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15573 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H