Keresés a weboldalon

Antonovics Jozefa

Felső-Pusztafa (Csáktornya), 1896. január 12. – Budapest, 1979. június 6. Pótkávégyár-tulajdonos, mecénás

Gottesmann Alfréd: Németh Józsefné

Horvát anyanyelvű családban látta meg a napvilágot, apja, Antonovics József falusi kocsmáros volt, édesanyját Ternovcsál Júliának hívták. Nem ismerjük iskoláit, de feltehetően gondos nevelésben részesült, amely képessé tette egy saját vállalkozás üzemeltetésére, valamint kortársai szerint is művelt, szellemes hölgy hírében állt.

FérjeNémeth József az Uradalmi Gőztéglagyár jómódú intézője volt. Az első világháborúban megsebesült, később ez okozta korai halálát. A párnak egyetlen gyermeke született 1920-ban, Lóránt.

Szeibert János statisztikus-helytörténész szerint Antonovics Jozefa „fiatal korában is nagyon elegáns megjelenésű asszony volt és ezt élete végéig megtartotta (…). És szép is volt, okos asszony és szellemes. Céltudatos és célratörő, úgy vezetette vagyonosodásának útjait, hogy azok mindig korrekten szolgálták a megélhetésének és vagyonszerzésének érdekeit.”

1934. március 16-án 50 éves korában meghalt Németh József. Ezt követően az özvegyasszony önálló életet kezdett, megvásárolta a csődbe jutott Viktória Pótkávégyárat, majd újraindította és sikeres vállalkozássá fejlesztette. A cég reklámja az országos sajtóban is jelen volt, főként azzal kínálva a terméket, hogy annak megvásárlásával a hazai ipart támogatja a vevő. Az asszony a fejlesztéseket is végzett a gyártás során, amely képes volt a második világháború során is talpon maradni.

Az özvegy Sárvár társadalmi életének egyik jelképes alakjává vált. 

1933-ban Sárváron megalakult az Anyák Egyesülete, amelynek egyházi elnökei Huszár plébános és Lukács Margit zárdafőnök voltak, a világi elnökségben Némethné Kocsis Gyulánéval osztozott. 1941-ben Németh Józsefné alapítványából épült fel az év elején elhunyt apátplébános emlékére a kertvárosi Lisieux-i Kis Szent Teréz-kápolna.

A második világháború végén Némethné a gyártelepét a svéd vöröskereszt oltalma alá helyezte, ahol a környékbeli iparosok és kereskedők védelmet találhattak a szovjet katonák zaklatásai elöl.

Az új rezsim hamarosan földönfutóvá tette a családot. Államosították, majd bezárták a Pótkávégyárat, a házát lefoglalták. Ő és fia néhány évig még próbáltak helyben boldogulni, de olyan erős volt az ellenük irányuló indulat, hogy jobbnak látták elköltözni innen. A fővárosba mentek, ahol hosszú évtizedek után hunyt el Sárvár egykori elitjének tagja, akit a közeli ismerősök Jozefa helyett csak „Pepa” néven szólítottak. A Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. (szg)

 

Irodalom

Szeibert János: Sárvár története (Kézirat). NFM-AK. 84.6.

Hellenbart Gyula: Sárvár a korfordulón. Személyes visszapillantás 1944-45-re. In.: Vasi Szemle. 1997. 6. szám.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Szibler Gábor

történész-muzeológus
A történelem nem unalmas, hanem felfedezésre váró ismeretlen világ.

szibler.gabor@nadasdymuzeum.hu

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15573 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H