Keresés a weboldalon

Tikászkép

A Várkerület és a Rákóczi utca kereszteződésében áll egy keskeny kis kápolna, az ún. Tikászkép. Nevét egy, a környéken meghalt tyúkkereskedőről, azaz tikászról kapta.

Tikászkép

Építésének története homályba vész. A Szent László Plébánia 1859. évi leltára szerint: „Vármelléken az országút mentiben áll az úgynevezett Tyúkász kápolna, mely bizonytalan évben az ott szerencsétlenül járt tyúkász özvegyétől állíttatott a Megváltó képével, lámpával ellátva.”
A szájhagyomány szerint a történet a következőképpen zajlott: „…egyszer, igen régen a tyúkász mesterember jól megrakott szekerével bejárt az ő rendes sárvári vendéglőjébe, az úgynevezett Zöldfa-csárdába. (Az egykori Herpenyő-csárdával szemben állt.) Későn este érkezett s kora hajnalban akart indulni, mert másnap ünnep és otthon búcsú volt, ebből pedig neki ki kellett venni a részét. Hogyne, mikor az ember már egész éven át örül a búcsú napjának! Ám már napok óta esős, viharos időjárás volt s azon az éjjelen valóságos ítéletidő tombolt a város fölött. Figyelmeztették is a csárdabeliek a tyúkászt, ne induljon útnak, mert a celli úton a csodakútban színig már a víz, ami a régi tapasztalatok szerint azt jelenti, hogy áradás, sok szerencsétlenség s a végén nagy drágaság lesz. Éjfél körül egyre többen menekültek a csárdába és rémülve újságolták, hogy a halmok csúsznak, az utak repedeznek, s itt-ott nagy szakadékok is keletkeznek. Közel van a világ vége!
Erre a mi tyúkászunk is csendesebb lett, de alighogy pitymallott, szűrét nyakába terítette, kalapját a homlokára húzta s ment az utat vizsgálni. Nemsokára vissza is jött azzal a hírrel, hogy nagy baj van mindenfelé, de az ő országútján csak egy helyen van olyan szakadék, hogy azon a szekér már át nem mehet, de segít majd ő ezen.
És mit csinált? A csárdában összeszedett minden padlót, fölrakta a szekérre, befogott és senki fiára nem vigyázva, megindult hazafelé. Mikor, mindjárt ott a város tövében, az átszakadt úttesthez ért, lovait megállította, a padlókkal áthidalta a szakadékot, aztán balkezével megszorította a nyerges lónak a kantárját, a jobbikkal, ebben volt az ostor, jót vágott a ló hasa alá, hozzá még egy hangos „bristerhári” és a lovak megindultak, átmennek a rögtönzött padlóhídon, de mikor a szekér első kerekei a padlóra érnek, beomlik a szakadék nyirkos partja, a rés kitágul, a szekér a hasadékba fordul, maga után rántja a lovakat, sőt magát a kantárt tartó tyúkászt is.


Tikászkép egykori helyén

A ketrecek ropogva estek széjjel, a sok száz baromfi vijjogva röpködött, futkosott szanaszét, a lovak egy darabig vergődtek, vergődésükben maguk alá temették a gazdájukat s ott vesztek a lovak is, a gazda is.
Nagysokára gyűlt a nép össze, hogy kiszedhették darabonként a szekeret, ketreceket, hordókat, kiemelhették a lovakat s a romok alól a már kiszenvedett tyúkászt is.
Szegényt ott Sárvárott temették el. Az összefogott baromfiak árából, a lovak bőréből annyi pénz jött össze, hogy nemcsak tisztességes temetést rendezhettek a részére, hanem a szerencsétlenség színhelyén szépkeresztet is állítottak az emlékére. A keresztet „Tyúkászkereszt” –nek nevezték el, s ez a név maradt még akkor is, mikor – több száz év után – a régi kereszt kápolnaszerű, gótstílformájú fülkévé változott, amilyennek ma is mindenki ismeri.”
Így szól a Tikászkép-kápolna születésének története. Az épület hosszú évekig állt épületekkel körülvéve az út mentén. 1985-ben azonban elrendelték lebontását, mivel területén a Danubius Hotel építését tervezték. A lakosság mélységesen felháborodott emiatt, ezért 1986-ban újjáépítették a Tikászképet az út túlsó oldalán, amelyben elhelyezték az 1961-ben lebontott Nepomuki Szent János-kápolna szobrát. Az egykori tyúkkereskedő emlékét őrző kápolnácska ma is a Nádasdy-vár hátsó kijáratánál áll, benne Nepomuki Szent János szobra.
1999 nyarán egy vihar alkalmával kidőlt fa a romba döntötte a tetőszerkezetet. A városi önkormányzat hamar rendbehozta. (szg)

Irodalom
Sziblerné Varga Mária: A „Nepomuki kápolna” és a „Tikászkép” története. In.: Honismereti Híradó. Sárvár. XXII. évf. 2004. 2. szám.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15573 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H