×

Nádasdy Ferenc
Múzeum
Sárvár

FőoldalLátogatásMúzeumsuliTudástárMúzeum
A sárvári múzeum látogatószámai a veszélyhelyzet után

A mi számainknak örülhetünk

A belföldi turizmus élénkülése pozitív hatással volt augusztusi látogatószámunk alakulására. Összehasonlítva a tavalyi forgalommal, idén 20 százalékkal többen döntöttek amellett, hogy ellátogatnak hozzánk a múzeumba. Szeptemberben folytatjuk?

Közel hétezer fős vendégszámot regisztráltunk a múzeum pénztárában az év legmelegebb hónapjának huszonhat nyitvatartási napján. A múzeumot minden hónap második szombatján jelentős kedvezménnyel látogathatják vendégeink, nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án pedig mindenki díjmentesen nézheti meg kiállításainkat. Ezért fontos a fizető vendégek száma is, mely megközelítette a 6500 főt.

Az adatok nemcsak önmagukban jelzik, hogy a belföldi turizmus megélénkülése kedvezően érintette a múzeumot. Tavaly ugyanis a regisztrált öt és félezres látogatószámot napi 12 órás nyitvatartási idővel értük el, míg az ideit a hagyományos 8 órás időtartam alatt.

Nem vállaltuk ugyanis a kockázatot azzal, hogy augusztusban – hagyományainknak megfelelve – meghosszabbítjuk a látogatási időt, elsősorban a felmerülő költségek miatt. Amellett, hogy ma sem döntenénk másképp, a napi 150-300 főt kitevő vendégszám ténye feltétlenül meglepetést jelentett. A csúcsot augusztus 18-án értük el, amikor 460 vendéget fogadtunk. Míg tavaly az utolsó héten többször is 100 fő alá mentünk a látogatószámban, addig az idén ez nem történt meg.

A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum látogatóstatisztikája

Értelemszerűen tapasztalat híján féltünk attól, hogy a kultúra veszélyhelyzet alatti erős digitális jelenléte negatívan hat a valódi, mondjuk azt, kézzelfogható, lábbal megtett kiállításlátogatásra. Tartottunk attól, hogy a kulturális kínálat elérhetőségi útvonalának drasztikus lerövidülése a hálózati térben a múzeum felé vezető valódi utakat, sétányokat áthatolhatatlan tüskebokrokkal borítja be. Az irodalminak tűnő megfogalmazás mögött valódi fenntartások húzódtak. Vendégeink azonban rácáfoltak borús várakozásainkra.

Természetesen mindent megtettünk azért, hogy növeljük látogatóink biztonságérzetét. A múzeum bejáratánál érintésmentes kézfertőtlenítőt helyeztünk el. Folyamatosan szellőztettünk, munkatársaink pedig rendszeresen takarították azokat a felületeket, melyet a fertőzésveszély miatt kockázatott jelenthetnek (ajtókilincsek, korlátok, vitrinüvegek).

A maszkviselést ugyan nem tettük kötelezővé, de vendégeink többsége hozott magával maszkot és azt a bejáratnál felvette. A készpénzfizetés alternatívájaként pedig már régóta kínáljuk a bankkártyás fizetést, illetve elfogadjuk a SZÉP Kártyát is.

Részlet a sárvári múzeum állandó huszár kiállításából

Szeptemberben továbbra is várjuk vendégeinket. Biztonsági szabályainkon egyelőre nem enyhítünk, de nem is szigorítunk. A múzeumi kiállítótér nagysága (több mint 1400 négyzetméter) lehetővé teszi, hogy megtartsuk a megfelelő szociális védőtávolságot.

Az őszi hónapok alatt is látogatóink   biztonságos körülmények között tekinthetik meg kiállításainkat, illetve a sárvári Nádasdy-vár legszebb termeit, köztük a dísztermet, a berendezett szalonsort, a torony első emeletét, illetve a Kanizsai szobát.

Megismerhetjük a legmagyarabb fegyvernem történetét, hétköznapjait Magyarország egyetlen állandó huszárkiállításán. Megcsodálhatunk eredeti bútorokat, a történeti üvegek és a porcelánok világát. Térképkiállításunkon pedig tanulmányozhatjuk a Magyar Királyság ábrázolásait a 15. századtól a 19. század elejéig.

Köszönjük, hogy ellátogattak hozzánk és köszönjük, hogy ősszel is minket választanak.
Legyen élmény a múzeum!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15552 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Vissza