×

Nádasdy Ferenc
Múzeum
Sárvár

FőoldalLátogatásMúzeumsuliTudástárMúzeum
A sárvári múzeum látogatottsági adatai a koronovírus miatti veszélyhezetet követő újranyitás után

Majdnem csúcson. Egy hónap tanulságai

Egy hónappal az újranyitás után érdemes megvizsgálnunk, hogyan alakult a sárvári múzeum látogatottsága. A száraz statisztikai adatok mögött látható trendek egyrészt optimizmusra adnak alapot, ugyanakkor óvatosságra is intenek minket a számok.

A COVID-19 koronavírus miatt március 17-én bezártuk kapuinkat. Több mint három hónapon át a virtuális térben tartottuk a kapcsolatot a múzeum kiállításai, témái iránt érdeklődő közönségünkkel. Hetenként bejelentkeztünk videóbejegyzésekkel a közösségi médián, új tartalmakat töltöttünk fel honlapjainkra.

Jelenlétünk a digitális térben sikert hozott, de a múzeum személyes meglátogatását tartjuk mégis a legfontosabbnak. Ahogy mondani szoktuk, a hely szelleme, a fények mellett a vendégek és a munkatársak együtt adják ki azt, amit múzeumnak hívunk.

Folyamatos digitális jelenlétünk komoly mértékben hozzájárult a következőkben ismertetett, a helyzethez mérten pozitív júliusi adatokhoz. Heti bejelentkezéseink, blogjaink, ismeretterjesztő írásaink, közösségi médiaaktivitásunk nemcsak az intézményre, a múzeumra, a várra hívta fel a figyelmet, hanem Sárvárnak szintén jó reklámot jelentett.

Több mint három hónap után, június 23-án nyitottuk újra kiállításainkat. A bejáratnál érintésmentes kézfertőtlenítő várja vendégeinket, munkatársaink pedig folyamatosan szellőztetnek, illetve fertőtlenítik a korlátokat, kilincseket, minden érinthető felületet.

Öt hét elteltével érdemes megnéznünk, hogyan alakult a látogatószám. A rendelkezésre álló adatokból nemcsak növekvő, csökkenő tendenciákra következtethetünk, hanem a hozzánk betérők csoportösszetételére is.

A sárvári múzeum látogatottsága az újranyitás után
A sárvári múzeum látogatottsága koronavírus miatti veszélyhelyzet után

Kereken harminc nyitvatartási nap összesített eredményét tekintve általános tanulságként fogalmazhatjuk meg, hogy a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva 80 százalékos eredményt értünk el.

Az öt héten belül megfigyelhető tendencia bizakodásra ad okot. Míg az első hetekben jóval alacsonyabb volt a látogatottság, addig az elmúlt két hétben erőteljes emelkedést figyelhettünk meg. Utóbbinak köszönhető, hogy csupán egyötöddel kevesebb a látogatószámunk.

Míg az első nyitvatartott héten csupán feleannyian váltottak jegyet, mint tavaly, addig az elmúlt héten majdnem ugyanannyian. A megelőző héten az arány már meghaladta a kilencven százalékot.

Külföldi látogatóink száma azonban elenyésző. Az első héten nem is számolhattunk egyetlen határon túlról érkező vendéggel sem. Az öt hetet egészében tekintve harmadára esett vissza a külföldiek múzeumlátogatása Sárváron.

Érdekesen alakult a családi belépőjegyet váltók száma. Arra számítottunk, hogy ez a kategória növekedni fog, azonban a tapasztalatok és a számok szerint harminc százalékkal csökkent. A csoportok természetesen szintén elmaradtak.

A sárvári múzeum látogatottsága a koronavírust követő újranyitás utánl

A sárvári múzeum a Nádasdy Kulturális Központ részeként működik 2018 januárjától. Múzeumi bevételeink az egész intézményi tervezett költségvetés (állami és önkormányzati támogatás, jegybevétel, bérleti díjak, szponzoráció, pályázatok) mintegy 20 százalékát jelentik, saját bevételeinknek pedig közel kétharmadát. A kiesett három hónapnyi bevétel és az elmúlt öt hét mintegy húsz százalékos elmaradása komoly megterhelést jelent.

Érdemes megnézni, hogy a tavalyi évhez képest hogyan alakult múzeumunk látogatószáma. 2019-ben 35 ezer fő látogatott el hozzánk egész évben, melyből 15,5 ezer az év első hat hónapjában. Most ugyanez a szám 4,2 ezer fő, ami egy jó évkezdés után sajnos több mint kétharmad mértékű zuhanást jelent az év első hat hónapjában. A június végi, július eleji pozitív adatok ellenére sem tudja a múzeum, a kulturális központ az elszenvedett veszteséget pótolni.  

Az állami és az önkormányzati támogatás a biztonságos működést biztosítja, de jegybevételeink elmaradása komoly takarékosságra int minket. Az eltelt több mint egy hónap ugyanakkor reményt is hozott. Az utóbbi hetekben meglendülő látogatószám alapján ugyanis feltételezhetjük, hogy augusztusban, mely számunkra a legnagyobb bevételt hozó hónap, látogatószámunk megközelíti a tavalyi év azonos időszakát.

Míg 2019 nyarán napi 12 órában vártuk vendégeinket, az idén a hagyományos nyitvatartás szerint keddtől vasárnapig 9 órától 17 óráig. Az elmúlt két hét kedvező vendégszámai így még inkább biztosítanak minket arról, hogy a következő hónapokban látogatószámunk megfelel a jelenlegi helyzetben elvárható mértéknek. Természetesen akkor, ha nem indul újra támadásba a koronavírus.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15552 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Vissza