Keresés a weboldalon

A sárvári múzeum kiállításai, programjai 2017-ben

A sárvári múzeum kiállításai, programjai 2017-ben

2017.01.26

A múzeumok világszerte nemcsak kiállításokat, azokhoz köthető változatos programokat szerveznek, hanem ma már jelen vannak a világhálón, a közösségi médián is. Nincs ez másképp a Nádasdy Ferenc Múzeummal sem. 2017-ben kiállításokat nyitunk, előadásokat szervezünk, nem alusszuk át a múzeumi éjszakát. Sőt…

A háttérmunka legnagyobb öröme, amikor annak eredménye láthatóvá válik. A kiállítások, a honlapok, a kiadott könyvek mindegyike olyan lehetőség, mellyel valami újat, valami mást kínálhatunk mindazoknak, akik felénk fordulnak. Ők a mi vendégeink, akik jegyet váltanak a kiállításokra, rákattintanak oldalainkra a neten, belelapoznak könyveinkbe. 2017-ben minden érdeklődőnek szeretnénk a kedvében járni. Mégis van egy reményünk, ami számunkra a legfontosabb. A legnagyobb élményt szerintünk ugyanis a személyes találkozás jelenti, a tárgyakkal, melyeket bemutatunk, a munkatársakkal, akikkel beszélgethetünk, és a sárvári múzeum esetében a csodálatos belső térrel, a díszterem, a szalonok, a torony freskóival. Amit remélünk, ezért nem más, mint hogy vendégeink amilyen sűrűn csak tehetik, benéznek hozzánk. Ehhez egy rövid áttekintéssel ajánljuk magunkat.

Kiállítások

A Reformáció Éve sárvári programsorozat indításaként február 3-án ünnepélyes keretek között helyezzük el a múzeum kiállítótermébe Sylvester János Új Testamentum fordítását. Az 1541-ben Sárváron megjelent magyar nyelvű munka jelentőségét nem becsülhetjük túl. Magyarországon korábban nem jelent meg könyv magyarul. Sylvester ráadásul arra vállalkozott, hogy a teljes Újszövetséget lefordítja. Miközben fáradságos munkáját végezte, máig érvényes megállapításokat tett nyelvünkről. Ezek közül az egyiket sokan ismerik, hiszen az iskolákban, legalább Sárváron, reméljük még ma is kötelező megtanulni a kötet indító magyar versét, melynek első négy sora így hangzik: 

Próféták által szólt rígen néked az isten, Azkit igírt, ímé, végre megadta fiát. Buzgó lílekvel szól most es néked ezáltal, Kit hagya hogy hallgass, kit hagya hogy te kövess.

Hamar megjegyezhetjük, felidézhetjük a részletet, hiszen szépen, ritmikusan lehet azt olvasni, a jól ismert időmértékes versformában írta ugyanis Sylvester János, megalkotva ezzel az első magyar nyelvű disztichont.

Amikor megnézik a kiállításban elhelyezett kötetet, gondoljanak arra, hogy az egykor itt, Sárváron készült közel ötszáz éve. Az évszázadok során hosszú utat tett meg, míg újra hazatért, még ha ideiglenesen is. 

Első világháborús kiállítások a sárvári múzeumban

Az első világháborút idézi két kiállításunk. Február 9-én nyitjuk meg a  Requiem 660 000 katonáért című tárlatot, melyet a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület hoz el hozzánk. Egy első világháborúban harcolt huszár naplóját dolgozták fel korabeli fegyverekkel, hadieszközökkel együtt idézve fel a frontok világát, melynek elengedhetetlen része volt a lövészárok is. Utóbbi nyomasztó hangulatát szintén átélhetik vendégeink.

Szintén az első világháborúba vezet minket vissza a szombathelyi Smidt Múzeum időszaki kiállítása, melyet a múzeum egy másik helyszínén nyitunk február végén. A kiállított anyag a harcok közben megsebesült katonák gyógyulását mutatja be, de szól a háború gyilkos eszközeiről, a betegszállításról, a vöröskereszt és az orvosok szerepéről, de előkerül a drámai humor is. 

Az idei évben nyitjuk új állandó kiállításunkat, melyen a város történetét mutatjuk be meghatározó egyéniségeken keresztül. Sárvár személyesen mutatkozik be, ahogy a cím mutatja. Szintén újra látogatható lesz a múzeum pincéje. Állandó huszárkiállításunk pedig áprilisban bővül két teremmel. Május végétől Pajor András sárvári fotós, a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség tagjának Europica Sceptica című fotósorozatán gondolkodhatunk.

Ősszel újra a Reformáció Évéhez csatlakozunk. 1631-ben jelent meg Nádasdy Pál, a sárvári vár elfeledett urának csodálatos imákat tartalmazó könyvecskéje. Tárlatunkon szeretnénk megmutatni, mi hogyan kerültünk közelebb egy négy évszázaddal ezelőtt született, ma már ismeretlen és egy kicsit talán idegen munkához. 

Programok

Dísztermi előadásaink a reformáció énekszerzőit mutatják be Kátai Zoltán énekmondó tolmácsolásában. Rácz Róbert kisvarsányi lelkész előadásában a korszak egyik ma is ismert katonai énekszerzőjének, Wathay Ferencnek protestantizmusával kapcsolatos új eredményeit mutatja be. Bilkei Irén főlevéltáros, a Zalai Megyei Levéltár munkatársa pedig Nádasdy Tamás reformációval való kapcsolatát tárja fel.

Folytatódik a bajor királyi dinasztia történetét bemutató előadás, melynek során nemcsak a hétköznapok világába pillanthatunk bele, hanem a család bonyolult, határokat átívelő kapcsolatrendszerébe is.

Három könyvbemutatót ajánlunk. Munkatársunk Szibler Gábor Sárvár első világháborús emlékműveit bemutató kötete az év elején jelenik meg. Hegedűs Elemér hadtörténész munkája a sárvári huszárkiállítás tárgyait hozza közelebb. Takács-Reichardt Gabriella, a múzeum munkatársa Nádasdy Pál említett Imádságos könyvét tárja a nagyközönség elé.

Múzeumi éjszaka Sárváron

A nyári múzeumi éjszaka sem maradhat el. Változások azonban lesznek. A Lidércfény tizenegy alkalommal lobbant fel, tavaly augusztusban utoljára. Helyette természetesen készülünk új programmal, mégpedig július első napján.

2017 Szent László Éve is, a király magyar trónra lépésének 950. évfordulóján. Három alkalommal családi programmal emlékezünk a lovagkirályra, játékokkal, kisebb kiállításokkal, illetve honlapunkon is bemutatjuk Szent László életét, legendáit, utóéletét, mely Sárvárt szintén érinti.

A programok időpontjáról honlapunkon, hírlevelünkben, közösségi oldalainkon adunk tájékoztatást. 

A világháló ölelése

A sárvári múzeum öt honlapot üzemeltet, melyek nemcsak programjainkat hirdetik, hanem bemutatják az intézményünkben őrzött tárgyakat, dokumentumokat, illetve változatos témákban adnak át ismereteket. Érdemes folyamatosan követni minket, feliratkozni hírleveleinkre, ránk nézni a közösségi oldalainkon. A múzeum a mindennapok részévé vált.

 

Nem pihenünk 2017-ben sem, várjuk vendégeinket, akik érkezhetnek virtuális úton, de a sárvári vár hídján is. Mi mindenkit szívesen látunk!


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15573 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H