×

Nádasdy Ferenc
Múzeum
Sárvár

FőoldalLátogatásMúzeumsuliTudástárMúzeum
A sárvári bajor kincs. Új tervek

A sárvári bajor kincs. Új tervek

A magyar Kormány segítségével a sárvári múzeumban maradt a Wittelsbach királyi hagyaték jelentős része. 22 év után közös megegyezéssel megnyugtatóan rendeződött a bajor kincs sorsa. A múzeum a kiállítás felújítását most végzi.

A sárvári múzeum leltárkönyvébe 1952-ben leltározták be azt a tárgysorozatot, melyet később a bajor királyi dinasztia, a Wittelsbachok hagyatékaként határoztak meg. A család házasság révén került Sárvárra. Lajos bajor királyi herceg, 1913-tól király 1868-ban vette feleségül a Mária Terézia Dorottya modenai főhercegnőt. A király Sárváron hunyt el 1921-ben, felesége két évvel korábban Németországban.

A két világháború között második fiúgyermekük, Ferenc herceg lakott a sárvári várban. A II. világháború végén hagyták el a települést. A híres sárvári ménest vonattal szállították el értékeik nagy részével. Nem mindent vitt magával a család, hanem a vár egyik sarkába befalaztak ezüst és porcelántárgyakat, sportdíjakat, festményeket, bútorokat.

A befalazott hagyatékot találták meg és leltározták be 1952-ben. Hamarosan kiállításon mutatták be a megtalált tárgyak egy részét. A ma is látható állandó kiállítási egységet 1998-ban rendezték be, ahol klasszikus múzeumi rendezés keretében válogatást adtak az akkor már bajor kincsként emlegetett anyagból.

A sárvári Wittelsbach hagyaték részlete a raktárban

A rendszerváltás után a család bírósághoz fordult. Végül a Zalai Megyei Bíróság 1999-ben megállapította, hogy a tulajdonjog a Wittelsbach családot illeti. A következő két évtizedben hosszabb-rövidebb megszakításokkal folyamatos tárgyalások során próbálták a megyei önkormányzat, majd az elmúlt években a sárvári önkormányzat és a múzeum munkatársai megtalálni a mindkét fél számára megfelelő megoldást. 2006-ban az akkori magyar Kormány minisztere a Vas megyei Múzeumok Igazgatósága vezetésének kérésére leltárból kivette az ún. antwerpeni lovagi tornaképet, melyet később Münchenbe szállítottak.

A jelenlegi magyar Kormány figyelemmel kísérte a tárgyalásokat és végül elfogadva az önkormányzat kezdeményezését megvásárolta a hagyaték jelentős részét. A bajor fél saját értékbecslői, illetve a Kormány által felkért értékbecslők által adott szakértői jelentések alapján a múzeum szakemberei meghatározták azt a műtárgykört, melynek megvételét javasolták.

A válogatás szempontjai között szerepelt egy olyan kiállítás létrehozásának a terve, mely a múzeum által az elmúlt években vásárolt bajor emlékek bevonásával bemutathatja a modenai hercegek és a bajorok sárvári történetét, hétköznapjait, kitekintéssel európai horizontra.

Részlet a sárvári múzeum bajor kiállításából

A jogi határozat nem tette lehetővé, hogy az idők végezetéig a bajor anyag a múzeumban maradjon. A bajor fél egyértelmű szándékai között szerepelt, hogy a hagyaték egy részét, adott esetben egészét elviszi a múzeumból. A vásárlással ezt sikerült elkerülni. A hercegi család úgy döntött, hogy a nem megvásárolt műtárgyakat mint tulajdonukat Münchenbe szállítja és egy részét aukcióra bocsájtja.

A sárvári múzeum munkatársai most azon dolgoznak, hogy az itt maradt anyagot teljes egészében bemutassák a nagyközönségnek. Többek közt egy 17. század közepén Nürnbergben készült ezüst tálat, mely ritkaság, vagy a bajor királyi porcelánmanufaktúra csodálatos vadászjelenet díszített készletét, vagy a több mint 300 darabból álló berlini porcelánkészletet.

A sárvári bajor kincs. Új tervek

Más porcelánmanufaktúrák termékei szintén megtekinthetők lesznek, de a bajor herceg kisasszonyok által festett tányérokban is gyönyörködhetnek a múzeum vendégei.

A 19. század közepi, festett csokoládés készlet szintén kiemelt műtárgyegyüttes, mint München város ajándéka, vagy a házassági évfordulóra a bajor házaspároknak ajándékozott ritkaságok, köztük egy egyedi herendi porcelántányér a sárvári vár ábrázolásával.

A kiállításon először tekintheti meg a közönség azokat a fényképfelvételeket, melyeket a családról készítettek Sárváron és a környékbeli uradalmakban.  

 

(A cikkhez közölt illusztrációk a megjelenés napján készültek.)

A Wittelsbachok sárvári történetéről itt olvashatnak:

A család rövid története

Lajos bajor király és Mária Terézia Dorottya aranylakodalma

A sárvári várat ábrázoló herendi tányér

 

Takács Zoltán Bálint

múzeumigazgató, történész, turkológus
A múzeumot a tárgyak alkotják, de emberek hozzák létre.

takacs.zoltan@nadasdymuzeum.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15545 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Vissza