Keresés a weboldalon

A Nádasdy-óra

A Nádasdy-óra

Múzeumunk legbecsesebb darabja a Nádasdy-óra, melyet Rajottné Nádasdy Erzsébet adományozott intézményünknek. A több évszázadig a család tulajdonában álló műtárgyat a múzeum nagy becsben tartja, és büszkén mutatja be vendégeinek. Az óra egy nagy múltú család emléke.

A Nádasdy-óra

1664-ben Szentgotthárdnál a keresztény seregek győzelmet arattak az Oszmán csapatok felett. A győzelmet követő titkos tárgyalások után megkötött vasvári béke megerősítette, sőt területileg tovább növelte az Oszmán Birodalom magyarországi jelenlétét. A szerződés nyilvánosságra kerülése után az addig udvarhű főnemesek körében összeesküvés bontakozott ki a Habsburgok ellen. A mozgalom meghatározó alakja Wesselényi Ferenc nádor, majd annak 1667-ben bekövetkezett halála után Zrínyi Péter és Nádasdy Ferenc volt. A személyes ellentétek, a sikertelen szövetségkeresés végül a felkelés kudarcát hozta. Az udvar megtorlása hatalmas méreteket öltött. Nádasdy Ferencet, Frangepán Ferencet és Zrínyi Pétert vagyonelkobzásra és halálra ítélték. Az országbírót 1671. április 30-án fejezték le a bécsi városháza nagytermében. Az országbíró halálával a család elveszítette presztízsét, a magyar politikát, hadászatot, vallási életet, kultúrát meghatározó szerepét.

A Nádasdy-óra

Rajotte-né Nádasdy Erzsébet adományozta a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumnak azt az órát, amely a családi hagyomány szerint a Nádasdyak egykori, Sárváron őrzött műkincsgyűjteményébe tartozott. A műtárgy több szempontból is olyan értéket képvisel, amely egyedülállóvá teszi e műremeket. Az országbíró kivégzése a családi vagyon elkobzását is jelentette, amely az Európában is számontartott Nádasdy műgyűjtemény szinte teljes megsemmisülésével járt. Eddig nem volt ismert, hogy a Nádasdy család birtokában maradt volna olyan darab, amely részét képezte a kincsesháznak. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy magyarországi gyűjteményekből jelentős alkotások, műtárgyak kerülnek ki bírósági eljárások során. E szempontból a Nádasdy-óra önzetlen ajándékozása olyan nemes szándékot takar, amely egyedülálló és egyben példamutató a mai gyakorlatban. A Nádasdy-óra az első és egyetlen olyan műtárgy a Nádasdy Ferenc Múzeumban, amely a családi hagyomány szerint az egykori birtokos család hagyatékához tartozik. Az óra a sárvári múzeum állandó kiállításának legértékesebb darabja.

Szívből ajánljuk figyelmébe tárlatvezetéseinket! Testreszabott ajánlataink közül könnyen választhat.

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15500 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H