A múzeum karácsonyi sütije a Nádasdy béles
2016.12.20
Karácsonykor megpróbáljuk egy kicsit kiszakítani magunkat a világból. Szeretteinkre figyelünk, a mosolyukat lessük, az ölelésüket várjuk. Elég egy apró érintés, hogy tudjuk, újra együtt vagyunk és arra gondolunk, milyen jó lenne, ha mindez örökké tartana. Az idő ekkor megáll egy pillanatra, angyal szállt el felettünk.
Varázslatos a karácsonyfa illata, a csillogó fények körbeölelik a szobát. Finom fahéj illat vesz körül minket, és észrevétlenül szánkhoz emeljük a karácsony édes sütijét. Minden családban elkészülnek a hagyományos finomságok, a bejglik, a zserbók, a csoki torták. Ahány ház, annyi változat. A bejgli megreped, de úgy finom. A zserbó tölteléke a legédesebb, a torták rétegei tombolnak az ízektől.
A múzeum is egy család, időnk nagy részét együtt töltjük, tudunk egymás öröméről és bánatáról. Megbeszéljük a gondokat, tanácsot kérünk és kapunk. Nem maradhat el a múzeumi karácsony sem. Fánk a plafonig ér, az ovisok velünk együtt feldíszítették, a vacsora is jól sikerült. Már csak a finom süti hiányzik.
Az idén a vár egykori tulajdonosainak, a Nádasdy családnak az elszámolásait lapozgattuk át. Nádasdy Tamás és felesége, Kanizsai Orsolya pontosan tudta, kinek mennyi pénzt adott, és abból mit vásároltak. A lista rendkívül változatos, a hústól, a haltól a zöldségeken át a kenyérig és még azon is túl. Gyakran találkozunk azonban olyan finomságokkal, mint fenyőmag, méz, gesztenye, citrom, szegfűszeg, fahéj, túró, de vettek még almát, körtét, meggyet is.
Az elszámolási listákon felül a házaspár levelezése is segít minket abban, hogy elképzeljük, milyen volt egy-egy ünnepi étek. Gyakran találkozunk a névnapra küldött bélessel. A férj, Tamás december 21-én ünnepelte, ahogy akkoriban mondták, szentjének, Szent Tamásnak a napját. A szeretett feleség ekkor ajándékba küldte neki a bélest, a változatos töltelékkel készített tésztasüteményt.
A fentiekből indult ki munkatársunk, Takács-Reichardt Gabriella és elkészítette idei karácsonyi sütinket, a Nádasdy bélest. Mai alapanyagokat használt, gyúrta, nyújtotta, töltötte, sütötte. Mi pedig megettük. Ajánljuk Önnek is!
Nádasdy béles
Hozzávalók
1 leveles tészta
500 gramm túró
4-5 evőkanál búzadara
2 evőkanál cukor
2 darab tojás
3 darab alma
3 evőkanál méz
fahéj
gyömbér
szegfűszeg
reszelt citromhéj
Elkészítés
A mézet felmelegítjük, majd hozzáadjuk a fahéjat, a gyömbért és a szegfűszeget. Citromhéjat reszelünk rá, majd összekeverjük a lereszelt almával. Félretesszük, egy kicsit hűlni hagyjuk. A túrót krémesre keverjük a búzadarával, a cukorral és egy tojással, majd hozzáadjuk a mézes keveréket. Három-négy milliméter vastagra kinyújtjuk a leveles tésztát, megtöltjük a töltelékkel és szorosan feltöltjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, hajtással lefelé. Megkenjük a felvert tojással. Előmelegített sütőben huszonöt percet 190 fokon sütjük. Hagyjuk kihűlni, hogy szépen fel tudjuk vágni. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.
Jó étvágyat a múzeumi sütihez!