Keresés a weboldalon

A huszárok angolul is elérhetők

Huszárok angolra hangolva a sárvári múzeum huszár adatbázisában

2015.12.16

A huszárok Európa szinte minden országában jól ismert könnyűlovasok. A róluk szóló kiállítások száma mégis nagyon csekély. A velük kapcsolatos emlékek internetes megjelenése még ennél is kevesebb. A sárvári múzeum azonban mindkettő feltételnek megfelel. Ráadásul most már angolul is. Angolra hangoltuk a huszárokat!

2012-ben indítottuk útjára a Huszár Gyűjteményünkben található dokumentumokat és változatos tárgyakat bemutató honlapot. A Nádasdy Ferenc Múzeum 1983 óta őrzi az egykori Nádasdy-huszárok tisztikarának emlékanyagát. Az elmúlt több mint három évtized alatt azonban több huszárezred és magánszemély is úgy döntött, hogy ránk bízza örökségét. Jelenleg így már több mint kétezer műtárgyat, illetve közel ezernégyszáz dokumentumot tartunk nyilván. Több mint tíz évvel ezelőtt megjelent a tárgyi emlékeket bemutató katalógus. A honlap azonban nemcsak a műtárgyakat, hanem a dokumentumokat is bemutatja, leírással és fényképfelvételekkel együtt. Az oldal látogatói könnyen kereshető rendszerben tanulmányozhatják a huszár gyűjtemény emlékanyagát.
2015 júliusától látogatható az emlékanyagot bemutató új kiállítás, melynek megvalósítását az emberi erőforrások minisztere által a muzeális intézményeknek biztosított szakmai támogatás (az ún. Alfa program) és Sárvár Város Önkormányzata által adott anyagi források segítették. A kiállításhoz nemcsak saját hivatalos weblapot hoztunk létre, hanem a már három éve tanulmányozható gyűjteményi adatbázis mobiloptimalizált változatát is.

Huszárok angolra hangolva, a sárvári múzeum huszáremlékei a neten is elérhetők

Az oldal létrehozásában, kialakításában és működtetésében kezdetektől fogva meghatározó szerepet játszik a Selina Kft., melynek munkatársa, Keresztes Katalin elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy egy a közönség igényeinek és a múzeumi nyilvántartás szabályainak egyaránt megfelelő honlap jött létre.
A jól kereshető adatbázis egyben a történelem lenyomata. Mindazt, amit láthatunk, saját igényeink szerint kutathatunk, a huszárok ajándéka a múzeumnak, legyen az egyenruha, szablya, sportérem, vagy festmény, könyv a háborúkról, a huszárok mindennapjairól. Azonban az is jól látszik, mennyire zaklatott volt nemcsak a kiváló könnyűlovas katonák története, egyben a magyar történelem, hanem az emlékek sorsa is. Mennyi minden hiányzik, mennyi mindennek még a múzeumokban, de legalább az unokáknál, ükunokáknál lenne a helye! Ebből a szempontból is érdekes lehet az adatbázist tanulmányozni, vagy a kiállítást megtekinteni. 

Folyamatos bővítés

A magyar nyelvű honlapnak most elkészült az angol nyelvű változata is. A tárgyak legfontosabb adatai alapján a nyelvünket nem ismerők mostantól információkat kaphatnak a fegyvernem Sárváron őrzött emlékanyagáról. És mindezt természetesen mobilra is optimalizált változatban. Érdemes időről időre visszatérni oldalunkra, hiszen folyamatosan pótoljuk a hiányzó adatokat, de egyben bővítjük és pontosítjuk a leírásokat. Akik szeretnének tudni az újdonságokról, nekik ajánljuk, ha még ezt nem tették meg, hogy iratkozzanak fel hírlevelünkre. Engedjék be magukat az időtlen titkok kapuján! (tzb)

 

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15552 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban

2024. June 26. Wednesday 17:00 óra
Drámai múlt

Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H