Keresés a weboldalon

Vetőláda a Sárvári Új Téglagyárból

Vetőláda, Nádasdy Ferenc Múzeum Sárvár

Gyűjteményünk egyik rejtett kincse az egykori Sárvári Új Téglagyárból származó téglavető láda. A fontos hely- és ipartörténeti emlék keményfából készült, peremén vasalás fut végig. A láda alján S.U.T. monogram olvasható.

Sárváron az elmúlt évszázadok alatt több téglaégető is működött. Volt, hogy egyidőben kettő-három is. Az első, már adatokkal is igazolható üzem 1828-ban, a Végmalom mellett épült fel. Ennek termékéből épültek a város reformkori házai. A későbbiekben Pleszkáts Imre létesített téglagyárat, majd Lajos bajor herceg.
1908-ban, a mai Alkotmány úti lakótelep és a Mentőállomás helyén épült fel Krausz József vállalkozása, a Sárvári Új Téglagyár. A téglavetőn olvasható S.U.T. monogram a gyár nevének kezdőbetűi. Az agyagot a szomszédos Csónakázótó helyén lévő bányagödörből termelték ki. A téglagyár az 1960-as évek végéig üzemelt, és egyidőben 50-60 embernek adott munkát.

A csak nyáron végezhető téglakészítő munka több részből tevődött össze. A kitermelt és benedvesített agyagot a vetőládába tették, tetejét elsimították. A láda alján a gyár nevének monogramja domborodott ki, amely így a téglán is lenyomatot hagyott. A nyerstéglát a ládából kivetették, napon szárították, majd a kemencében néhány nap alatt keményre égették. A készterméket a színekben halmozták fel.
A vetőláda az 1960-as évek elején került be a múzeum gyűjteményébe. Őrzi egy olyan kor emlékét, amikor helyi kötődésű vállalkozók saját tőkéből, nemcsak saját hasznukat nézve alapítottak céget, és adtak munkát a sárvári lakosságnak. Ezzel hozzájárultak a helyi munkaerő megőrzéséhez, újratermelődéséhez, a bevételekből pedig a város gazdasági-társadalmi-kulturális fejlődéséhez. (szg)


Irodalom
Szibler Gábor: A Krausz-család története és szerepe Sárvár életében. II. A Sárvári Új Téglagyár. In. Honismereti Híradó, Sárvár, 2005.
A tárgy leltári száma: NFM Helytört.Gy. 63.30.2.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Szibler Gábor

történész-muzeológus
A történelem nem unalmas, hanem felfedezésre váró ismeretlen világ.

szibler.gabor@nadasdymuzeum.hu

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3495 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2018.09.21

A barangolás művészete

Hátratett kézzel sétálni egy ösvényen és közben hallgatni a madárcsicse...

2018.09.13

Öt érv a főnöknek, hogy kell egy blog

A múzeumok számtalan lehetőséget vesznek igénybe, hogy kapcsolatba lépjene...

2018.07.05

mégis más!

Öt éve várjuk vendégeinket júliusban és augusztusban este 9 óráig. Minde...

2018.06.13

A jégkrém elfogyhat, a múzeum nem

Még el sem kezdődött az uborkaszezon, már a reggeli böngészés közben rá...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H