Keresés a weboldalon

Vetőláda a Sárvári Új Téglagyárból

Vetőláda, Nádasdy Ferenc Múzeum Sárvár

Gyűjteményünk egyik rejtett kincse az egykori Sárvári Új Téglagyárból származó téglavető láda. A fontos hely- és ipartörténeti emlék keményfából készült, peremén vasalás fut végig. A láda alján S.U.T. monogram olvasható.

Sárváron az elmúlt évszázadok alatt több téglaégető is működött. Volt, hogy egyidőben kettő-három is. Az első, már adatokkal is igazolható üzem 1828-ban, a Végmalom mellett épült fel. Ennek termékéből épültek a város reformkori házai. A későbbiekben Pleszkáts Imre létesített téglagyárat, majd Lajos bajor herceg.
1908-ban, a mai Alkotmány úti lakótelep és a Mentőállomás helyén épült fel Krausz József vállalkozása, a Sárvári Új Téglagyár. A téglavetőn olvasható S.U.T. monogram a gyár nevének kezdőbetűi. Az agyagot a szomszédos Csónakázótó helyén lévő bányagödörből termelték ki. A téglagyár az 1960-as évek végéig üzemelt, és egyidőben 50-60 embernek adott munkát.

A csak nyáron végezhető téglakészítő munka több részből tevődött össze. A kitermelt és benedvesített agyagot a vetőládába tették, tetejét elsimították. A láda alján a gyár nevének monogramja domborodott ki, amely így a téglán is lenyomatot hagyott. A nyerstéglát a ládából kivetették, napon szárították, majd a kemencében néhány nap alatt keményre égették. A készterméket a színekben halmozták fel.
A vetőláda az 1960-as évek elején került be a múzeum gyűjteményébe. Őrzi egy olyan kor emlékét, amikor helyi kötődésű vállalkozók saját tőkéből, nemcsak saját hasznukat nézve alapítottak céget, és adtak munkát a sárvári lakosságnak. Ezzel hozzájárultak a helyi munkaerő megőrzéséhez, újratermelődéséhez, a bevételekből pedig a város gazdasági-társadalmi-kulturális fejlődéséhez. (szg)


Irodalom
Szibler Gábor: A Krausz-család története és szerepe Sárvár életében. II. A Sárvári Új Téglagyár. In. Honismereti Híradó, Sárvár, 2005.
A tárgy leltári száma: NFM Helytört.Gy. 63.30.2.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Szibler Gábor

történész-muzeológus
A történelem nem unalmas, hanem felfedezésre váró ismeretlen világ.

szibler.gabor@nadasdymuzeum.hu

Tárgyközeli ajánló

Miközben a diósgyőri Lenin Kohászati Művekben öntötték a szovjet címert, addig a kisboltok, bazárok néhány forintért Kossuth-címereket árultak. A sárvári múzeum gyűjteményében több mint száz ilyen kitűző található, műanyag, réz, porcelán, sőt csontból készült is. Az 1956 októberi forradalom egyik jelképe lett a Kossuth-címer.

Kossuth-címerek a forradalomban

Fegyvergyűjteményünk egyik érdekes darabja egy buzogány, melyet formai jegyei alapján tudunk meghatározni. Egykori tulajdonosáról sajnos nem tudunk semmit, mégis érdekes. A korabeli források is gyakran említik ezt a fegyvertípust.

Vasfegyver...

„Jelképek erdején át visz az ember útja" – állította Baudelaire, amihez hozzátehetjük, ami a megismerés és értelmezés felé vezet. Esztétikus és elfogadható magyarázatot keresünk a természetben, a hitben, a fizikai és lelki síkokban.

Húsvéti jelképeink...

Iparművészeti gyűjteményünk két remek darabja egybe tartozik. Egy tekerőlanton játszó nő és egy gitározó férfi rendkívül mozgalmas figurái. A porcelánokat Meissenben készítette Friedrich Elias Meyer a 18. század közepén.

Porcelánremekek…
Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4547 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

2020.12.08

Karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Kirándulásra hívjuk Önt a nagyvilágba, hogy az otthonából ki sem lépve i...

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H