Keresés a weboldalon

Új szerzemény – 1904 mintájú legénységi szablya

A Nádasdy Ferenc Múzeum új szerzeménye – 1904 mintájú legénységi szablya

Az új huszárkiállítás előkészületei közé nemcsak a tervezés, a tárgyak restaurálása és egyéb izgalmas feladatok tartoznak, hanem új gyűjteményi darabok beszerzése is. November elején egy érdekes szablyát vásárolt a sárvári múzeum. A fegyver ugyanis eredetileg a Nádasdy huszárezred egyik katonája tulajdonában volt.

A középkorban és a koraújkorban is a fegyvereket változatos formában és alapanyagból készítették. A 17. század, azaz az 1600-as évek közepétől azonban egész Európában kezdtek kialakulni az állandó hadseregek, melyek már nemcsak az év egy meghatározott, hadakozással teli szakában álltak fegyverben, hanem egész éven át.
A nagy létszámú állandó hadsereget már az állam tartotta fenn az állampolgároktól beszedett adókból. A katonák felfegyverzéséről is a központi kormányzat gondoskodott. Mivel nagy állományú hadseregről volt már szó, egyre inkább egységesíteni kellett nemcsak az egyenruhákat, hanem a fegyvereket is. Az 1800-as évek közepétől, második felétől egyre gyakrabban jelentek meg olyan uralkodói rendeletek, melyek részletesen szabályozták, hogyan nézzen ki egy egyenruha, vagy egy fegyver. A rendelet kiadásának éve egyben az adott darabok elnevezésének a részévé is vált. Az évszám mellett szereplő M betű azt jelzi, hogy mikor adták ki azt a szabályozást, mely alapján elkezdték a gyártást. Vannak azonban kivételek!

A megvásárolt szablya is ezek közé tartozik. Az 1904 M (azaz az 1904 mintájú) legénységi szablyát amellett, hogy nem ekkor kezdték el gyártani, ráadásul a vele kapcsolatos rendeletet sem ebben az évben, tehát nem 1904-ben adták ki. A katonai adminisztráció bizony nem volt mindig gyors.
A legénység számára készített szablya első példányait 1904-ben ugyan már elkészítették, de az illetékes katonai hivatalok további javítást írtak elő. Az újabb próbadarabok után azonban még mindig nem voltak teljesen elégedettek az új formával. Végül 1906-ig elhúzodott az engedélyezés, de az uralkodó, Ferenc József csak két év múlva adta ki hivatalos közleményben a szablya bevezetéséről szóló közleményt. A megnevezés azonban maradt: 1904 M lovas legénységi szablya.

Az új szerzemény a megújuló huszárkiállításon lesz megtekinthető.

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4547 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

2020.12.08

Karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Kirándulásra hívjuk Önt a nagyvilágba, hogy az otthonából ki sem lépve i...

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H