Keresés a weboldalon

A sárvári múzeum kiállításai, programjai 2017-ben

A sárvári múzeum kiállításai, programjai 2017-ben

2017.01.26

A múzeumok világszerte nemcsak kiállításokat, azokhoz köthető változatos programokat szerveznek, hanem ma már jelen vannak a világhálón, a közösségi médián is. Nincs ez másképp a Nádasdy Ferenc Múzeummal sem. 2017-ben kiállításokat nyitunk, előadásokat szervezünk, nem alusszuk át a múzeumi éjszakát. Sőt…

A háttérmunka legnagyobb öröme, amikor annak eredménye láthatóvá válik. A kiállítások, a honlapok, a kiadott könyvek mindegyike olyan lehetőség, mellyel valami újat, valami mást kínálhatunk mindazoknak, akik felénk fordulnak. Ők a mi vendégeink, akik jegyet váltanak a kiállításokra, rákattintanak oldalainkra a neten, belelapoznak könyveinkbe. 2017-ben minden érdeklődőnek szeretnénk a kedvében járni. Mégis van egy reményünk, ami számunkra a legfontosabb. A legnagyobb élményt szerintünk ugyanis a személyes találkozás jelenti, a tárgyakkal, melyeket bemutatunk, a munkatársakkal, akikkel beszélgethetünk, és a sárvári múzeum esetében a csodálatos belső térrel, a díszterem, a szalonok, a torony freskóival. Amit remélünk, ezért nem más, mint hogy vendégeink amilyen sűrűn csak tehetik, benéznek hozzánk. Ehhez egy rövid áttekintéssel ajánljuk magunkat.

Kiállítások

A Reformáció Éve sárvári programsorozat indításaként február 3-án ünnepélyes keretek között helyezzük el a múzeum kiállítótermébe Sylvester János Új Testamentum fordítását. Az 1541-ben Sárváron megjelent magyar nyelvű munka jelentőségét nem becsülhetjük túl. Magyarországon korábban nem jelent meg könyv magyarul. Sylvester ráadásul arra vállalkozott, hogy a teljes Újszövetséget lefordítja. Miközben fáradságos munkáját végezte, máig érvényes megállapításokat tett nyelvünkről. Ezek közül az egyiket sokan ismerik, hiszen az iskolákban, legalább Sárváron, reméljük még ma is kötelező megtanulni a kötet indító magyar versét, melynek első négy sora így hangzik: 

Próféták által szólt rígen néked az isten, Azkit igírt, ímé, végre megadta fiát. Buzgó lílekvel szól most es néked ezáltal, Kit hagya hogy hallgass, kit hagya hogy te kövess.

Hamar megjegyezhetjük, felidézhetjük a részletet, hiszen szépen, ritmikusan lehet azt olvasni, a jól ismert időmértékes versformában írta ugyanis Sylvester János, megalkotva ezzel az első magyar nyelvű disztichont.

Amikor megnézik a kiállításban elhelyezett kötetet, gondoljanak arra, hogy az egykor itt, Sárváron készült közel ötszáz éve. Az évszázadok során hosszú utat tett meg, míg újra hazatért, még ha ideiglenesen is. 


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

2020.05.08

Hegyekben áll. Feljegyzések szőnyegperspektívából

Számolós blog következik. Részben távmunkában, de remélve, hogy hamarosan...

2020.04.24

Ötödik, hatodik hete. Jegyzetek a fotelból

Már kívülről fújjuk az otthoni munka, a távmunka, a home office, előnyeit...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H