Keresés a weboldalon

Nógrádi Géza

A Nádasdy Ferenc Múzeum első igazgatója

Nógrádi Géza, a sárvári múzeum egykori igazgatója (ltsz: NFM-HF 6494)

Egy száraz életrajzi adat. Nógrádi Géza, a Nádasdy Ferenc Múzeum első főállású igazgatója 1932. december 28-án született Sárváron. És egy fájdalmas tény, 1973. augusztus 25-én meghalt. Negyvenegy év, nem szép kor, másképp is mondhatjuk, kettétört életpálya.

Mindig eszembe jut, és megfelelő alkalmakkor mindig elmondom, hogy 2004-ben, amikor Nádasdy Ferenc halálának négyszázadik évfordulóján a sárvári múzeumban emlékkiállítást nyitottunk, a múzeum munkatársaként hallhattam a leszármazott Nádasdy, szintén Ferenc köszöntő szavait. Fülembe csengenek szavai. Mi, magyarok valahogy úgy vagyunk vele, hogy szívesebben emlékszünk a halálra, mint a születésre. A sors fintora talán, hogy a következő években a sárvári múzeum megemlékezett Tinódi Sebestyénről, Nádasdy III. Ferenc országbíróról, Nádasdy Tamásról, Nádasdy Pálról. Mindegyiknél a halál kapcsán.

Nógrádi Géza Ltsz.: NFM-HF7062

Pedig a születés a remény. Karácsony táján mi sem természetesebb ennél. Ne feledjük azonban, hogy Karácsony másnapján, december 26-án István vértanúra emlékezünk, akit e napon köveztek meg, mert kiállt Jézus Krisztus hite mellett. A születés és a halál mindannyiunk reménye szerint egymástól távol áll, mégis úgy érezzük, mennyire közel. Negyvenegy év. Nem szép kor. Kettétört életpálya. Mégis teljes. Nekünk kései örökösöknek, szellemi utódoknak.

Nem ismerhettem Nógrádi Gézát, és akkor sem ismerhetem meg, ha összeszedem életrajzi adatait, elolvasom tanulmányait. Igazgató Úr máshonnan ismerhető meg. Be kell jönni a várba, és ott van mindenütt. Ahogy ma a vár kinéz, és szolgálja mindannyiunk örömét, az jórészt neki köszönhető. Szeretném azt mondani, csak neki, de ezzel biztosan megsértenék valakit. Ezt Géza bácsi sem engedné. Nem tudom, talán Prépost Laci elbeszéléseiből rémlik fel, hogy Géza bácsinak szólították. Negyvenes éveiben. De így, nyolcvan felett mindenképp helyénvaló. Szintén Laci (bá) mesélte, hogy minden a szívügye volt. A múzeum, a néprajz, a tűzoltóság, a fényképészet, és a munkatársai is. Egyszer valaki a múzeum egyik munkatársát el szerette volna vinni dolgozni, ahogy akkor mondták, maszekba. Megalázóan kevés pénzt akart fizetni, de amikor Géza bácsi ezt megtudta, hatalmas haragra gerjedt, és nemes egyszerűséggel megígérte, ha még egyszer a munkatársait ilyen helyzetbe hozza, lepofozza a lépcsőről. Más kor. Úriember egy más világban.

Nógrádi Géza (Leltári szám: NFM-HF2431)

Szenvedélyes lehetett mindenben. Például szenvedélyes fényképész volt. Amikor a várost elöntötte az árvíz, ott volt mindenhol. Segített, intézkedett, és persze fényképezett. Jellemző fotó róla, ahogy egy lámpaoszlopra felmászva kezében tartja a kamerát, és öltönyben dokumentál. Igazi muzeológus volt, aki nem csak a múltat, hanem az elmúló jelent is meg akarja örökíteni. Tudja, hogy nem lehet a teljességét, de meg kell próbálni elcsípni legalább néhány pillanatát. Így született meg a múzeum hatalmas fényképgyűjteménye, mely 1956 óta zárja magába a város rezdüléseit, épületeit, polgárait. Nem szakadt meg ez a kezdeményezése sem, és tovább él ma is. Nem egy ember készíti ma már a fényképeket, hanem egy egész város.


Nógrádi Géza (Leltári szám: NFM-HF3830)

Igazolványkép. Egy komoly, száját mosolyra húzó ember, igazi Igazgató néz szembe velünk. Egy másik kép. Napos nyári nap, háttérben a vár még omladozó falú belső udvara. A garbós férfi mosolyog. Nem tudom, de sejtem, hogy épp lelkesen mesél valamit, vagy megfontoltan szervez. Olvastam több levelét, melyet még az ötvenes években írt. Mindig küzdött valamiért, finoman, apró lépésekben. Írt Rácz bácsi nyugdíja ügyében, a téli múzeumi fűtés tárgyában, a múzeumi terek kibővítéséért, majd a vár felújításáért. Soha nem erőszakosan, de mindig udvariasan. Volt egy fantasztikus trükkje. Mindig írt egy köszönő levelet, kifejezte háláját az intézkedésért. Majd újra kért valamit, nem nagy dolgot, de fontosat. Tudta, mi a módi.

Nógrádi Géza (Leltári szám: NFM-HF7060)

Igen, szenvedélyes ember volt. Például szenvedélyes muzeológus. Egyetlen munkahelye volt. A várban, a múzeumban. Gyűjtött, létrehozta például a néprajzi gyűjteményt. Több ezer tárgy Sárvárról és környékéről. És közben gyűjtötte a szokásokat, a nyelvi adatokat, dokumentálta az öltözködést, a házakat. Adattárnyi anyag. Másik szenvedélye volt a tűzoltóság, így egészében. Önkéntes tűzoltó volt, és közben múzeumi ember. Nem tett mást, mint ami a dolga. Gyűjtötte, feldolgozta és bemutatta a sárvári tűzoltótörténet emlékeit, történetét. Baráti kapcsolatait is a múzeum, mondjuk így, a város érdekében használta. Ennek is köszönhető, hogy a sárvári múzeum komoly fegyvergyűjteménnyel rendelkezik. És még mennyi minden! Múzeum Jánosházán, Nagygeresden Faluház. Előbbi megújult, utóbbiról hallgatás. Ez már az utódok felelőssége. De ...

Nem életrajzot akartam írni, majd arra is sor kerül. Nem az életpályáját szerettem volna felvázolni. Erre is sor kerül. Egy dolgot szeretnék, röviden, de egyértelműen. Egy olyan múzeumot, amit ha meglátna Igazgató Úr, nem pofozna ki a vár kapuján.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Takács Zoltán Bálint

múzeumigazgató, történész, turkológus
A múzeumot a tárgyak alkotják, de emberek hozzák létre.

takacs.zoltan@nadasdymuzeum.hu

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3688 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban

2019. március 21. csütörtök 18:00 óra
Fürdővíz…
2019. április 06. szombat 18:00 óra
Szombatesti komolyzene…
2019. április 27. szombat 18:30 óra
Random Jazz…

Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2019.02.26

Szelfi. Múzeum. Szelfimúzeum! De miért is?

Mindig öröm, ha egy új múzeum nyílik. Ezért is dobbant meg a szívem, amik...

2019.02.19

Rómeón innen, Júlián túl

Lehet-e a szerelmesek tragikus története helyett királydrámát tanulni köz...

2018.09.21

A barangolás művészete

Hátratett kézzel sétálni egy ösvényen és közben hallgatni a madárcsicse...

2018.09.13

Öt érv a főnöknek, hogy kell egy blog

A múzeumok számtalan lehetőséget vesznek igénybe, hogy kapcsolatba lépjene...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H