Keresés a weboldalon

A múzeum karácsonyi sütije a Nádasdy béles

A sárvári múzeum karácsonyi sütije a Nádasdy béles

2016.12.20

Karácsonykor megpróbáljuk egy kicsit kiszakítani magunkat a világból. Szeretteinkre figyelünk, a mosolyukat lessük, az ölelésüket várjuk. Elég egy apró érintés, hogy tudjuk, újra együtt vagyunk és arra gondolunk, milyen jó lenne, ha mindez örökké tartana. Az idő ekkor megáll egy pillanatra, angyal szállt el felettünk.

Varázslatos a karácsonyfa illata, a csillogó fények körbeölelik a szobát. Finom fahéj illat vesz körül minket, és észrevétlenül szánkhoz emeljük a karácsony édes sütijét. Minden családban elkészülnek a hagyományos finomságok, a bejglik, a zserbók, a csoki torták. Ahány ház, annyi változat. A bejgli megreped, de úgy finom. A zserbó tölteléke a legédesebb, a torták rétegei tombolnak az ízektől.
A múzeum is egy család, időnk nagy részét együtt töltjük, tudunk egymás öröméről és bánatáról. Megbeszéljük a gondokat, tanácsot kérünk és kapunk. Nem maradhat el a múzeumi karácsony sem. Fánk a plafonig ér, az ovisok velünk együtt feldíszítették, a vacsora is jól sikerült. Már csak a finom süti hiányzik.

Az idén a vár egykori tulajdonosainak, a Nádasdy családnak az elszámolásait lapozgattuk át. Nádasdy Tamás és felesége, Kanizsai Orsolya pontosan tudta, kinek mennyi pénzt adott, és abból mit vásároltak. A lista rendkívül változatos, a hústól, a haltól a zöldségeken át a kenyérig és még azon is túl. Gyakran találkozunk azonban olyan finomságokkal, mint fenyőmag, méz, gesztenye, citrom, szegfűszeg, fahéj, túró, de vettek még almát, körtét, meggyet is.

Az elszámolási listákon felül a házaspár levelezése is segít minket abban, hogy elképzeljük, milyen volt egy-egy ünnepi étek. Gyakran találkozunk a névnapra küldött bélessel. A férj, Tamás december 21-én ünnepelte, ahogy akkoriban mondták, szentjének, Szent Tamásnak a napját. A szeretett feleség ekkor ajándékba küldte neki a bélest, a változatos töltelékkel készített tésztasüteményt.

A fentiekből indult ki munkatársunk, Takács-Reichardt Gabriella és elkészítette idei karácsonyi sütinket, a Nádasdy bélest. Mai alapanyagokat használt, gyúrta, nyújtotta, töltötte, sütötte. Mi pedig megettük. Ajánljuk Önnek is!

Nádasdy béles

A sárvári Nádasdy béles

Hozzávalók

1 leveles tészta

500 gramm túró

4-5 evőkanál búzadara

2 evőkanál cukor

2 darab tojás

3 darab alma

3 evőkanál méz

fahéj

gyömbér

szegfűszeg

reszelt citromhéj

 

Elkészítés

A mézet felmelegítjük, majd hozzáadjuk a fahéjat, a gyömbért és a szegfűszeget. Citromhéjat reszelünk rá, majd összekeverjük a lereszelt almával. Félretesszük, egy kicsit hűlni hagyjuk. A túrót krémesre keverjük a búzadarával, a cukorral és egy tojással, majd hozzáadjuk a mézes keveréket. Három-négy milliméter vastagra kinyújtjuk a leveles tésztát, megtöltjük a töltelékkel és szorosan feltöltjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, hajtással lefelé. Megkenjük a felvert tojással. Előmelegített sütőben huszonöt percet 190 fokon sütjük. Hagyjuk kihűlni, hogy szépen fel tudjuk vágni. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.
 

Jó étvágyat a múzeumi sütihez!


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 2250 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »



Kövessen minket!



Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Iratkozzon fel most hírlevelünkre!

Miről szól a hírlevél?

A legfrissebb blogok

2017.06.09

Kezdőmondat nem kezdőknek. A muzeológus is ember

Nem tudunk elszakadni a munkánktól, bárhol is dolgozzunk. Egy apró részlet,...

2017.05.16

Babszemnyi vitéz vágta le a sokfejű sárkány fejét…

Pár évtizede többször beszélünk egyensúlyhiányról, trendekről, a társ...

2017.05.09

Tárlaton innen és túl

A tárlatvezető munkája minden kétséget kizáróan sarkalatos pontja a múze...

2017.05.02

Ott kezdődik, ahol lenyomjuk az ajtó kilincsét

Fontosnak tartjuk, hogy megismerjék munkatársainkat. Blogunk erre is kiváló ...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H