Keresés a weboldalon

Második szezonzáró bővített mondatok

Második szezonzáró bővített mondatok. Sárvári múzeumi blog

2016.09.05

A sárvári múzeum nyári, júliusi és augusztusi nyitvatartása más, mint a szeptembertől júniusig tartó időszaké. Két hónapon át ugyanis nem zárunk be délután öt órakor, hanem este kilencig várjuk vendégeinket. Több szempontot is figyelembe vettünk, amikor elhatároztuk, hogy megemeljük nyitvatartási óráink számát.

A legtöbb múzeum nemcsak nagyobb energiát, hanem ténylegesen több időt is áldoz arra, hogy növelje a kiállításait megtekintő vendégek számát. Vannak, akik egy-egy hétköznapon hosszabbítják meg nyitvatartásukat. Tudunk olyan múzeumról, mely saját településén végzett felmérést, hogy kiderítse, vajon miért nem járnak nagyobb arányban múzeumba a közvetlen környezetében lakók. Kiderült, hogy idejük nem engedi, ugyanis a múzeum akkor zárt, amikor a munkaidő véget ért. Úgy döntöttek ezért, hogy az egyik hétköznapon később fordítják rá a kulcsot a kiállításra. A siker nem maradt el, a város polgárai értékelték, hogy múzeumuk figyel rájuk, figyelembe veszi időbeosztásukat, így többen döntöttek a látogatás mellett. Vannak, akik kinyitnak hétfőn is, sőt e nap helyett nem jelölnek ki másikat, hogy zárva tartsanak, hanem a hét minden napján kitárják kapuikat.
A sárvári múzeum esetében a jogszabályi előírások arra köteleznek minket, hogy egy évben 260 napon át, napi hat órában, ideérte az egy hétvégét is várjuk vendégeinket. Mi ennél jóval nagyobb időtartamban vagyunk nyitva. Szórólapjainkon ezt úgy fogalmaztuk meg, hogy hétfő kivételével minden nap 9 órától 17 óráig. Júliusban és augusztusban 21 óráig. A kötelező 1560 óra helyett 2016-ban nyitvatartási óráink száma 2708.
Júliusban és augusztusban másfélszer annyi órában várjuk vendégeinket, mint a többi hónapban. A látogatások többsége továbbra is a hagyományos időben valósul meg, a megnövekedett órák száma ugyan nem hozott hasonló arányú létszámnövekedést magával, nem is vártuk ezt, de meggyőződésem, hogy egyáltalán nem hoztunk rossz döntést. Nemcsak arról van szó, hogy elmondhatjuk és természetesen komolyan is gondoljuk, nálunk a vendég az első, nem ő van értünk, hanem mi érte. Más szempontokat is érdemes ugyanis felvetni.

Megéri egy

Egy j vrprogram a mzeum szmra is kedvez. A mzeum munkatrsa Takcs-Reichardt Gabriella, s a Srvri TV vezetje, Fony Roberta fiaival

Pénzügyi szempontokra tekintve nem a profitmegfontolások az elsődlegesek, hiszen itt erről szó sincs. Egy önkormányzati fenntartású, azaz nem magántőkére alapozott múzeum esetében a profit nehezen értelmezhető. Ha a sárvári múzeum arra kényszerülne, hogy eddigi működése alapján a jövőben saját maga finanszírozza tevékenységét kiállításaival, programjaival, akkor az emelt nyitvatartási idővel számolva óránként közel 23 ezer forintot kellene a kasszába tennünk. Támogatás mellett a vállalt bevétel teljesítéséhez ennek töredékét, közel nyolcezer ötszáz forintot szükséges teljesítenünk. Ha a törvényben előírt nyitvatartási időt vesszük alapul, akkor a nyolcezer ötszáz forint előírt óránkénti elvi bevétel közel 15 ezer forintra növekedne, támogatás nélkül 40 ezer forintra. Mindez komoly jegyáremelést jelentene. Az egész éves működést tekintve tehát a megnövelt nyitvatartási idő biztosabb működést tesz lehetővé.

Tisztában vagyok azzal természetesen, hogy mindehhez személyzet és megfelelő látogatási kedv is szükséges. Az előbbi feltétel teljesítéséhez állandó, a teremőrzést ellátó munkatársi gárdára van szükség. A területi múzeumok esetében előírt jogszabályi kötelezettségből véleményem szerint ez eleve levezethető. Az utóbbi feltétel teljesítése, a látogatási kedv felkeltése pedig a múzeum kötelező kiállítási feladatából következik. Úgyis megfogalmazhatjuk, olyan kiállításokat kell a megfelelő időben létrehozni, mely behív, kíváncsivá tesz. A múzeum szakmai munkatársainak többek közt ez a feladata.

Múzeumi éjszaka 2016. A múzeum munkatársa Szibler Gábor érdekes tárgyakról mesél

Ha visszatérünk a nyári meghosszabbított nyitvatartásra és nem az egész évet vesszük, akkor egy tanulság mindenképp megfogalmazható. Azzal, hogy másfélszer több időt biztosítunk a látogatásra, nem jelentette a bevétel másfélszeresére történő megnövekedését. A nyolchoz képest a plusz négy óra 10 százalék több bevételt jelentett. Ez az összeg fedezte a munkatársak többletmunkájának a költségét, illetve a diákszövetkezeten keresztül foglalkoztatott munkavállalók egy havi költségét. Diákok akkor is teljesítettek volna szolgálatot a múzeumba, ha nem hosszabbítjuk meg a nyitvatartást. Elmondhatjuk tehát, hogy a megemelt órák száma pénzügyi szempontból egyáltalán nem jelentett veszteséget.

Van azonban még egy szempont, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül.

Megéri kettő

Amikor azt mondjuk, hogy nem a vendég van a múzeumért, hanem a múzeum a vendégért, ezzel már alapjaiban egy pozitív képet közvetítünk magunkról. Nem üres frázisról van szó, ráadásul a város, Sárvár szempontjából is egy jó üzenetet fogalmazunk meg.

Sokszor személyesen tapasztaljuk, hogy zárt múzeumi kapuk fogadnak minket egy nyári forró nap hűvösebb estéjén, amikor sétálni indulunk. A plakátok, a szórólapok izgalmas kiállítást kínálnak, csak éppen a legforróbb órákban lehet azokat megnézni. Pont akkor, amikor mi a medence szélén egy finom jégkrémtől reméljük a felfrissülést. A sárvári múzeum esetében ezek a gondolatok jártak a fejemben, amikor végül a nyitvatartás meghosszabbításáról döntöttem. Elképzelhető, sőt szinte biztos, hogy más múzeum esetén nem szükséges feltétlenül változtatni az időbeosztáson, de a mi esetünkben nemcsak a múzeumnak jelentett ez pozitív változást.

Az alapvető statisztikai adatok segítik a tervezést

A város turizmusáról és kulturális programkínálatáról van szó. A statisztikai adatok szerint a városban egy vendég 2,7 éjszakát tölt. Azaz a nagyszámok törvénye szerint, aki hétfőn érkezik, általában szerdán vagy csütörtökön távozik. Ha végigvezetjük a hét napjain ezt a számot, akkor láthatjuk, hogy bármikor is érkezzék valaki a városba, az itt töltött ideje alatt mindig van lehetősége ellátogatni hozzánk, a múzeumba. Ezért nem szükséges hétfőn nyitva lenni, hiszen a fennmaradó hat nap, beleértve a szombatot és a vasárnapot is, a múzeum nyitva tart, ráadásul nyáron még az esti órákban is.

Sárvár szempontjából azt is mondhatjuk, hogy a múzeum állandó programot jelent. A fesztiválokat, a színházi előadásokat, a különböző zenei rendezvényeket döntő többségében hétvégén, de inkább csak pénteken és szombaton rendezik. Akik épp ekkor pihennek a városban, nekik ez egyértelmű programot jelent. Azoknak akik viszont hétfőn, kedden, szerdán, netán vasárnap érkeznek, annak biztos pontként csak a múzeum áll rendelkezésre mint a kulturális pihenés lehetséges helyszíne. A napi tizenkét órás nyitvatartás emiatt is indokolt.

A következő időszak feladata pedig az lesz, hogy még jobban felhívjuk a figyelmet arra, hogy amikor a medence mellett az esti programot szervezik a város vendégei, a sárvári múzeum még többüknek eszébe jusson. Mert megéri! 

Kapcsolódik

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Takács Zoltán Bálint

múzeumigazgató, történész, turkológus
A múzeumot a tárgyak alkotják, de emberek hozzák létre.

takacs.zoltan@nadasdymuzeum.hu

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15218 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H