Keresés a weboldalon

Dísztermi előadások régi korok gyerekeiről

Dísztermi előadások régi korok gyerekeiről a sárvári múzeumban

2016.03.17

A hagyományos tavaszi dísztermi előadások témája idén a középkori és a koraújkori gyermekek élete, a velük kapcsolatos korabeli kérdések. Bilkei Irén, főlevéltáros A középkorban is születtek gyerekek című előadására 2016. március 23-án, szerdán 18 órai kezdettel kerül sor a sárvári múzeum dísztermében.

Bilkei Irén ajánlásával várunk mindenkit szeretettel.

A középkorban is születtek gyerekek
Igen, természetesen, mert különben ma mi nem lennénk! A címben foglalt magától értetődő megállapítás azt is jelenti, hogy a társadalomtudományok művelői számára a gyerekek történetének kutatása alapvető fontosságú. Néhány évtizeddel ezelőtt a nemzetközi történetírásban hosszas vita zajlott a gyerekkor fogalmáról és értékeléséről. Egyes vélemények szerint a középkor nem ismerte fel a gyermeki életszakasz lényegét, azt, ami a felnőttől megkülönbözteti, a gyerekkort csak a kora-újkor fedezte fel a 16. században. A másik álláspont szerint a gyereket már a középkorban sem tekintették „kis felnőtt”– nek és életkori sajátosságainak megfelelően bántak vele.
A magas halandóság miatt már az sem volt egyértelmű, hogy a középkorban milyen életkort jelölt a gyerekkor. A középkori művészet gyakori témája volt a születés és a Madonnák ábrázolása, ezzel szemben a világi ikonográfiában nagyon kevés a gyerekábrázolás. A magyar középkor gyerekeinek jogi helyzetét Werbőczy Tripartitumából jól ismerjük, törvények szabályozták az apai hatalmat, a gyerekek törvényes nagykorúságát és az árvák helyzetét. A természetes, azaz házasságon kívül született gyerekekről is tud a történelem.
A nevelés módszereiről a legtöbb adatunk a királyi gyermekek életéről van. A nemesség gyerekeinek neveléséről a korai újkorban a családi leveleknek köszönhetően már egészen alapos ismereteink vannak, pl. Nádasdy Ferencről. A polgárság és parasztság gyerekeiről már sokkal szűkszavúbban szólnak a források.
A középkor gyerekeinek játékairól a régészeti leleteken kívül a krónikák és a művészeti ábrázolások is szólnak. Ezekből látszik, hogy a gyerekek a maihoz hasonlóan utánzásos és eszközös játékokkal töltötték idejük egy részét. A korabeli Németföldön virágzó játékipar alakult ki, Nádasdy Ferencnek pl. Nürnbergből hozattak játék katonákat.

Bilkei Irén  
főlevéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára 
A középkorban is születtek gyerekek című előadása 
2016. március 23-án, szerdán 18 órakor 
a Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermében 
  
A belépés díjtalan.
 

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 2673 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Kövessen minket!Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Iratkozzon fel most hírlevelünkre!

Miről szól a hírlevél?

A legfrissebb blogok

2017.09.26

Köszöntéstől Sárvárig és párosan tovább

Másfél évtizede minden év szeptemberében múzeumpedagógiai évnyitóra ker...

2017.08.24

Mikor lesz újra trendi?

A kérdés a múzeum oldaláról kifejtve úgy hangzik: melyik történelmi kort...

2017.07.26

A távol a közel

Ahhoz hogy valamire vigyázzunk, először szeretni kell. Ahhoz hogy elhiggyük,...

2017.06.09

Kezdőmondat nem kezdőknek. A muzeológus is ember

Nem tudunk elszakadni a munkánktól, bárhol is dolgozzunk. Egy apró részlet,...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H