Keresés a weboldalon

Huszáros Lidércfény10

A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum éjszakai programja a Lidércfény 10

2015.08.13

A huszárok jegyében készülődünk a Lidércfényre. 2015. augusztus 19-én, szerdán este 8 órától mindent megmutatunk, ami huszár. A tárlatvezetések mellett a restaurátori munka rejtelmeibe, a kiállítás titkaiba nyerhetnek betekintést vendégeink. Nem maradhat ki az emlékkészítés és a kantin sem.

Magyarország egyetlen állandó huszárkiállítása most egy nyári éjszakán is várja vendégeit a jubileumi Lidércfényen. Néhány héttel ezelőtt nyílt meg új kiállításunk, ezért sokat nem is gondolkodtunk, mi legyen idén a fő téma. Sok mindent szeretnénk ugyanis megmutatni az új huszárkiállításból, de a toronyba is csábítjuk vendégeinket, sőt a bástya tetejéről is csodálhatjuk nemcsak a programokat, hanem a város és a várpark éjszakai látványát. Augusztus 19-én, szerdán tehát mindenkit várunk szeretettel este 8 órától éjfélig. Négy óra éjszaka a múzeumban!

Tárlatvezetések – 20.15 21.00 22.00 23.

Minden évben a legnagyobb örömöt jelenti a múzeum munkatársainak, hogy hatalmas az érdeklődés az éjszaka tárlatvezetései iránt. A huszárkiállítás újdonsága miatt az idén a tárlatvezetések erre a részre koncentrálnak. Minden órában egy körülbelül 40-45 perces vezetésre kerül sor. Miközben a kiállítás kurátora teremről teremre haladva bemutatja a huszárok történetét, érdekes történetekkel eleveníti fel a legmagyarabb fegyvernem hétköznapjait. Olyan kérdésekre is választ találunk, vajon szolgált-e nő a huszárezredekben vagy kik is viseltek bajuszt, netán előírás volt-e a szőke haj, miközben a szakállt tiltották.

Huszárgyerek, huszárgyerek szereti a táncot – 20.45 21.40 22.

Huszáros Lidércfény10 Sárváron a várban

Amikor szóba kerül a huszárkiállítás, a táncról sem feledkezhetünk meg. A gyalogos hajdúk és a tánc kapcsolatáról többet hallunk, de a huszárok is nemcsak szerették a táncot, hanem jól táncoltak is. A Nádasdy huszárezred egykori tulajdonosa, a csatamezők híres parancsnoka, Ebergényi László (1660-1724) is híres táncos hírében állt. Tudjuk róla, hogy amikor megbetegedett, akkor is ágyánál saját épülésére táncmulatságot rendezett. Vagy gondoljunk a Csinom Palkó, Csinom Jankó énekre, melynek két sorát biztosan mindenki kívülről fújja:
 
          Nosza rajta jó katonák, igyunk egészséggel,
          menjen táncba ki-ki köztünk az ő jegyesével.

A múzeumi éjszakán ezért három, egymástól gyökeresen eltérő tánccal is megemlékezünk a huszárokról.
20.45 Lőrinc Katalin táncművészt, a Magyar Táncművészeti Főiskola egyetemi tanárát Lőrinszky Attila nagybőgő mester kíséri a toronyból kényelmesen megközelíthető bástya tetején. Az  előadásról egy ihletett mondatot idézünk: „Adott egy hangszer, adott a megszólaltatója, adott egy tér, és emberek, akik ott megjelentek, adott az alkalom, – és adott a test, amely minderre reagál: zenész és táncművész teremti meg a pillanatokat ott és akkor...”
21.40 A sárvári Stop and Go Táncegyesület társastánc válogatással várja vendégeinket. A jó kedvű és összeszokott csapat minden sárvári rendezvényen a báloktól a Lidércfényen át az adventig nemcsak örömmel vesznek részt, hanem jó hangulatot is teremtenek.  Idén sem lesz másképp!
22.30 A sárvári Senior Néptáncegyesület a mában idézi fel a magyar nép táncait. Sok forrás szól arról, hogy már a korai századokban a mindennapok része volt a tánc, nemcsak a katonák körében, a királyi és nemesi udvarok környékén, hanem a falvakban is. Nem is csodálkozhatunk ezen, hiszen a tánc nemcsak az időtöltés, hanem a társas érintkezés eszköze is volt. A Seniorok évtizedes tapasztalattal, de ifjonti szívvel és lábbal varázsolják el nézőiket. A seniorokat a Regős Együttes kíséri.

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

2020.05.08

Hegyekben áll. Feljegyzések szőnyegperspektívából

Számolós blog következik. Részben távmunkában, de remélve, hogy hamarosan...

2020.04.24

Ötödik, hatodik hete. Jegyzetek a fotelból

Már kívülről fújjuk az otthoni munka, a távmunka, a home office, előnyeit...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H