Keresés a weboldalon

A díszterem éke, az Ocskay szekrény

Az Ocskay szekrény, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum dísze

A Nádasdy Ferenc Múzeum vendégei nemcsak a díszterem csodálatos freskóit csodálják meg minden alkalommal, hanem méltó berendezését, az aranyozással, márvánnyal, műmárvánnyal, olajfestménnyel díszített lábakon álló szekrényt. Nemcsak története rejt titkokat, hanem maga a több évszázados szekrény is.

A műtárgy az egykori tulajdonos Ocskay családról kapta a nevét. Az ilyen díszszekrények, másképpen kabinetszekrények főleg a 16-17. században voltak divatosak. Általában iratok, értékes és ritka tárgyak őrzésére használták. Ez a kiemelkedő műtárgy restaurálás után az 1960-as évek második felében került át a Savaria Múzeumból a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum kiállításába, s lett annak egyik fő darabja.
A kabinetszekrény alapfája fenyő, feketére pácolt dió furnérral borítva. Faragott, aranyozott, festett és scagliola, azaz műmárvány, márványutánzatú részekkel, valamint pietra dura, azaz színes márvány és féldrágakő intarzia berakással díszített. Ajtóin a fára festett olaj tájképekkel, tűzaranyozott vasveretekkel. Méretei jelentősek. Magassága 330 cm, szélessége 204 cm, mélysége pedig 86 cm.
Sajnos biztosan nem állapítható meg, vajon hol készült ez a csodálatos szekrény. Egyes vélemények szerint Nagyszombatban (ma Tranava Szlovákia) a 17. század második felében. A díszítés két fontos technikája, az említett scagliola és pietra dura alapján viszont arra következtethetünk, hogy olasz vagy olasz iskolázottságú, talán német mesterek készíthették.
Lábazata egy asztalszerű állvány, melynek nyolc csavart, márványozott lábát alul lapos merevítőlécek kötik össze, s nyolc pogácsa talpon nyugszik. Elején hársfából faragott, festett, aranyozott sellő alakja látható.

Titkok, várak, féloszlopok

A díszterem éke, az Ocskay szekrény

Szekrényrész elejének profilozott alsópárkányán két-két aranyozott akantuszleveles faragott konzol közt egy nagyobb és két kisebb szürke márványimitációval díszített fiók van. A konzolok mögött kis titkos fiókok találhatók. Felettük középen rózsaszín márványimitációval keretezett fiók és tabernákulum (kis fülke) félköríves oromzattal. Mindegyik közepén vár vagy erődítményszerű épület található pietra dura berakással. Mindezt faragott, aranyozott akantuszinda veszi körül.
A tabernákulum mellett kétoldalt négy-négy fiók látható rózsaszínű márványimitációval, közepükön vár vagy erődítményszerű épület pietra dura berakással. Felettük egy-egy üres tábla akantuszindával keretelve. Fióksorok külső oldalát egy-egy nagyméretű szintén rózsaszín márványimitációval borított fél oszlop keretezi, melyeknek faragott korintizáló fejezete aranyozott. Ezek a fél oszlopok kiemelhetőek, s mögöttük kis titkos fiókok vannak.

A cél szentesíti az eszközt

Poszeidon alakja a sárvári múzeumban található Ocskay szekrény tetején

Két ajtajának belső felén egy-egy flamand ízlésű tájkép látható. A fatáblára festett olajképek ismeretlen művész alkotásai. Az ajtók külső oldalán szürke márványimitáció, melyet két nagyobb és egy-egy kisebb rózsaszínű márványimitációval borított, korintizáló fejezetű háromnegyedoszlop díszít. Jobboldali ajtó szélső ovális rátétén aranybetűkkel írt Ovidius idézet olvasható: EXITUS ACTA PROBAT, magyarul "Az eredmény igazolja a tettet”, másképp fogalmazva „A cél szentesíti az eszközt”. Az ajtók sűrű indafonatszerű kovácsoltvas zsanérjai, veretei és zárja tűzaranyozottak.
Oromzatának közepén kis házszerű építményben delfineken lovagló tengeristen, Poszeidon faragott, festett alakja látható. Kezében attribútumával, a háromágú szigonnyal. Mellette kétoldalt faragott, aranyozott kagylódísz. Az egészet faragott aranyozott dús akantuszinda keretezi.
A szekrény mindkét oldalán szürke ovális műmárvány díszítések vannak.
A kabinetszekrényt 1966-ban Herendi Károly egyházi műiparos, majd 2000-ben Tuskán József művészrestaurátor újította fel. (Dabóczi Dénes)

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Tárgyközeli ajánló

Néprajzi gyűjteményünk tárgyai az intézmény legendás igazgatója, Nógrádi Géza fáradhatatlanmunkásságának eredményeként kerültek be a múzeumba. Igazi kincsekről van szó, melyek az egykori életmód örök emlékei.

Szőlészeti emlék…

Az ajándék fontos annak, aki kapja, de fontos annak is, aki adja. Évtizedekkel később azonban egy ajándéktárgy fontos eleme lehet egy kutatásnak is. Egy romantikus történet és egy herendi tál nyomába eredünk.

Több mint ajándék…

Minden tárgy magában rejt egy történetet. A múzeumok kiállításai, raktárai történetek ezreit őrzik. A muzeológusok türelmesen bontják ki a szálakat, majd mesélik tovább egy élet fordulópontjait. Most egy menükártya akadt a kezünkbe.

Egy élet fordulatot vesz…

Helytörténeti gyűjteményünk kevés, a városhoz köthető XVIII. századi műtárgya közül az egyik legszebb darab a Sárvári Fazekas Céh 1799-ben készített korsója. A zöldmázas edényt a céh ünnepi alkalmain vették elő.

Céhes alkalom…
Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4134 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban

2020. január 31. péntek 18:00 óra
Emléknap…
2020. február 01. szombat 15:00 óra
Jófejek…

Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2019.07.02

Mondunk 4 okot, amiért érdemes benézni a múzeumba

Az elmúlt években egyre több időt töltünk azzal, hogy megtervezzük az él...

2019.06.12

A fák és a múzeumok titkos élete

Az erdő az erdő. A múzeum az múzeum. Mégis sok közös van köztük, holott...

2019.05.23

Izgalmas kihívás! Vállalattörténeti kiállítás

Általános alapelv, hogy már a címmel hívjuk fel a figyelmet új híreinkre....

2019.04.16

Folytatódik az amszterdami múzeumtúra

Kisebb múzeumok, melyek a túra alatt mégis hatalmas benyomást keltettek. A m...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H