Keresés a weboldalon

Ifjú forradalmárokat toboroztunk a múzeumban

A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum kokárdája

2015.03.17

Intézményünk hagyományává vált, hogy a március 15-ét megelőző napokon óvodás csoportok közreműködésével teremtünk forradalmi hangulatot a Nádasdy Ferenc Múzeum falai közé. Az ünnep előtti délelőttökön játékos formában idéztük fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit, szimbólumait.

A Nádasdy Ferenc Múzeum fontos küldetésének tartja, hogy programjaival, rendezvényeivel közelebb hozza a múlt jelentős eseményeit minden egyes vendégéhez, bármilyen korosztályhoz tartozzanak is. Egy múzeumi intézmény a legtökéletesebb hely arra, hogy történelemi környezetben, elevenné, kézzelfoghatóvá varázsolja a magyarság kiemelkedő történelmi eseményeit. 

A múzeum szerepe a nemzeti identitás megerősítésében

Óvodások a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban

Számunkra is kijelölt cél, hogy a legfiatalabb generáció nemzeti identitását a lehető legkorábban, az óvodákkal szorosan együttműködve megszilárdítsuk, foglalkozásainkkal pedig bepillantást adhassunk a nemzeti ünnepeink lényegébe. Nagyon sok függ attól, hogy a gyerekeket milyen hatások érik az általunk szervezett programok által, ezért mindig arra törekszünk, hogy változatos rendezvényekkel, az életkori sajátosságokat figyelembe véve ismertessük meg a jövő nemzedékével azt, vajon miért fontos megemlékeznünk a múlt fontos és kiemelkedő eseményeiről, elődeink cselekedeteiről. Milyen üzenetet hordoznak számunkra az egykori történetek és a mára hősökké vált személyek?
A nemzeti identitás kialakulásának nélkülözhetetlen feltétele, hogy a gyerekekben személyes viszony alakuljon ki az ünnepelt eseményhez kapcsolódóan és az adott ünnepen való részvétel ne erőltetett kötelességet jelentsen számukra, hanem olyan dolog legyen, amire mindig szívesen emlékeznek vissza. A lehető legtöbb eszközt fel kell használnunk arra, hogy mindenki részesülhessen egyéni élményekben, kialakuljon a gyerekekben az a szemlélet, hogy a történelem fordulópontjai miként változtatták meg hazájuk sorsát, követendő példaként rögzüljön emlékezetükben egy-egy híres történelmi személy, esemény, a hazájukat védő katonák hőstettei, bátorsága.

Ünnepi foglalkozás óvodás csoportok részvételével

Foglalkozás a Nádasdy Ferenc Múzeumban

Foglalkozásainkon ezúttal is szép számmal vettek részt a gyerekek és nevelőik. A közel 200 sárvári és szombathelyi óvodás megismerkedhetett a magyar nemzeti zászló színeivel, megtudhatták, hogy ha forradalomról beszélünk, az mindig valamilyen nagy változást jelent mindannyiunk életében, ám ezeket a változásokat sokszor harccal kellett megvédenünk a történelem során. Az idei évre összeállított programunkon minden apróság megpróbálkozhatott elsajátítani a verbunk alaplépéseit, majd pihenésképpen forradalmi dalokat tanultunk és énekeltünk, valamint katonafogó játékot játszottunk. Ezek után kipróbálhatták azt is, hogy milyen lehetett Bolond Istók generális csapatában harcolni, ahol minden parancsot fordítva kellett teljesíteni, mindezt azért, hogy megzavarják az ellenséget. A vidám hangulatú foglalkozások végén a múzeum vendégeit és munkatársait is egyaránt elbűvölték a gyerekek által bemutatott produkciók, énekek és versek.(pébé)

Köszönjük az élményt az ovisoknak és nevelőiknek! 
Találkozzunk jövőre is!


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3102 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2018.04.19

Minta.kom.hogyan

Mit csinál a múzeumpedagógus egy többnapos módszertani konferencián? Eszik...

2018.02.06

Digitális egye fene! Szubjektív úti beszámoló

Minden ott van a közelünkben és mégis távol, elérhetetlen messzeségben. E...

2017.09.26

Köszöntéstől Sárvárig és párosan tovább

Másfél évtizede minden év szeptemberében múzeumpedagógiai évnyitóra ker...

2017.08.24

Mikor lesz újra trendi?

A kérdés a múzeum oldaláról kifejtve úgy hangzik: melyik történelmi kort...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H