Keresés a weboldalon

Első világháborús kávéskészlet

Első világháborús kávéskészlet, Nádasdy Ferenc Múzeum. 
Leltári száma: 63.1.10.1-5

A Nádasdy Ferenc Múzeum gyűjteményében egy kávéskészletet őrzünk, melynek díszítésén az első világháború központi hatalmai uralkodóinak portréit láthatjuk.

Az első világháború addig soha nem tapasztalt propagandaháborút is magával hozott. Carl Schmitt (1937) szerint erre azért volt szükség, mert 1914 előtt a harcoló felek nem éreztek ellenségességet egymás iránt. A média soha nem látott módon kezdte befolyásolni a nyilvánosságot, a rádió, a távíró, a telefon, az újság révén az információk mindenhova elértek. A plakátok kitartásra buzdítottak, éltették a hős katonákat, és mocskolták az ellenséget

A közönséget azonban kevéssé direkt módon is befolyásolni lehetett. Emlék- és használati tárgyak váltak a pozitív propaganda terjesztésének eszközeivé. A Nádasdy Ferenc Múzeum gyűjteményébe bekerült egy két csészéből, egy alátétből, valamint egy kávés- és egy tejeskannából álló készleten Ferenc József osztrák és II. Vilmos német császárok, valamint Ferdinánd bolgár cár és V. Mehmed szultán képét láthatjuk. „Gott mit uns.” vagyis „Isten velünk van.” – olvashatjuk a kannán. A propaganda, ahogy a háború maga is, betört az otthonokba, kitartásra, erőfeszítésre sarkallta a hátországban maradottakat. Ennek érdekében a német-osztrák-magyar-török-bolgár szövetség állhatatossága, szilárdsága szolgált bizonyítékul, melynek megszemélyesítői az uralkodók voltak. Ők egyben a változatlanságot, a monarchia és a dinasztia örök voltát is jelképezni hivatottak, valamint a háború előtti évek békés pillanatait is becsempészték az otthonokba, még akkor is, ha a csészéből nem arab és brazil kávét, hanem csak cikóriából készült pótlöttyöt ihatott a háziasszony. 
Egyesek hazafias lelkesedésből vásárolták a háborús emléktárgyakat, másokat talán a boldog békeidőkre emlékeztették, és a háború után is megőrizték, mert egy olyan kor lenyomatai voltak, amelyet azelőtt senkinek nem kellett átélnie, és hatása soha nem múlt el nyomtalanul. Az utókor számára azért fontosak ezek a tárgyak, mert bizonyítják, hogy a háborút bizony nemcsak a harctereken vívták, hanem a hátországban, a lakásokban, a féltve őrzött otthonokban is. A háború totalitása ebben (is) megmutatkozott. (szg) 

Leltári száma: 63.1.10.1-5 


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Szibler Gábor

történész-muzeológus
A történelem nem unalmas, hanem felfedezésre váró ismeretlen világ.

szibler.gabor@nadasdymuzeum.hu

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3047 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Kövessen minket!Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Iratkozzon fel most hírlevelünkre!

Miről szól a hírlevél?

A legfrissebb blogok

2018.02.06

Digitális egye fene! Szubjektív úti beszámoló

Minden ott van a közelünkben és mégis távol, elérhetetlen messzeségben. E...

2017.09.26

Köszöntéstől Sárvárig és párosan tovább

Másfél évtizede minden év szeptemberében múzeumpedagógiai évnyitóra ker...

2017.08.24

Mikor lesz újra trendi?

A kérdés a múzeum oldaláról kifejtve úgy hangzik: melyik történelmi kort...

2017.07.26

A távol a közel

Ahhoz hogy valamire vigyázzunk, először szeretni kell. Ahhoz hogy elhiggyük,...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H