Keresés a weboldalon

A B C D E F G H I J K L M N O P R S Sz T U V W Z Zs

Kattintson a kiválasztott betűre!

Perneszith (Perneszy, Perneszich) György

Meghalt 1560. május 9-e előtt. Sárvári tiszttartó, humanista nemes

„Tinódi Sebestyén megvetvén már e halandó muzsikát...” - írta 1556 január végén Perneszith György urának Tinódi Sebestyén haláláról. Sajnos, a hű tiszttartó haláláról ennyire pontos adatokat nem ismerünk. Az egyetlen iránymutató adat a hagyatéki leltár és a könyvjegyzék, amely 1560. május 9-én keletkezett. Azaz Perneszith György ezt megelőzően távozhatott az élők sorából. Sőt, május 24-én Nádasdy még levelet írt emberének, amelyet - pecsét híján - pont azért nem küldött el, mert hírt kapott annak haláláról.
Perneszith György életéről keveset tudunk, 1557-ben pártfogolja, Somogyi (Melius) Péter „tiszteletreméltó öreg” –nek nevezte, tehát ekkor már nem volt fiatal. Feltehetően 1500 körül vagy inkább azt megelőzően születhetett, így nagyjából egyidős lehetett a nádorral. A halálakor felvett könyvlista kifejezetten művelt köznemesről tanúskodik. A sok egyházi, protestáns irodalom mellett elsősorban humanista művek, történeti (Livius, Plutarkhosz), földrajzi (Cosmographia), orvosi (Hippokratész, Egy orwossagrol walo kényv) és ókori szépirodalmi (Vergilius) köteteket vettek számba. A görög szótár melletti számos latin nyelvű könyv mutatja gazdájának széles körű humanista műveltségét, nyelvtudását. Hogy latinul is tudott, egy Nádasdy-levélben találjuk bizonyítékát: „Az levél nem olaszul, hanem deákul vagyon írva, kit György urammal megmagyaráztasd.” - írta Tamás Orsolyának. A szervitor gyakran írta a betegeskedő asszony helyett férjének szóló leveleit is.
Bár több protestáns, köztük kálvinista munkát is találtak nála, valamint jeles humanistákat pártfogolt, ez nem utal arra, hogy ő maga valamelyik új hit, különösen a helvét vallás követőjévé vált volna. De tudjuk, hogy pártfogolta Bornemisza Pétert, aki a Magyar Élektra ajánlásában meleg hangon emlékezett meg Nádasdy „fő szolgájáról és tanácsosáról, neki bízott uráról és istenben szeretett atyjáról”, „mind kicsinynek, mind nagynak jó oktatójáról”, azaz Perneszith Györgyről. Több protestáns prédikátort is támogatott, így Somogyi Pétert.
A hagyatéki leltárban felvett kötetek Nádasdy tárházába, valamint egyes példányok Szegedi Kőrös Gáspár doktor kezébe, akivel baráti viszont ápolt, kerültek.
Nádasdy Tamás, amikor értesült hű "attyafia" elhunytáról, nagyon sajnálkozott. Így írt erről feleségének: „Azmint énnekem írtál vala az Perneszith György felől, hogy éltében örömest szembe volt volna velem, és is ha lehetséges lött volna, örömest szembe löttem volna vele, mivelhogy régi esmerőm volt, és atyámfia gyanánt tartottam...”
Perneszith György könyvtára is rávilágít arra a szellemi környezetre, amely Nádasdy Tamás udvarát jellemezte.
Testvére, vagy más rokona, Perneszy Farkas Babócsán volt kapitány az 1550-es években. (szg)

Irodalom
Kovács Sándor Iván: Bornemisza Péter mecénásának könyvtárjegyzéke 1560-ból. In.: Irodalomtörténeti Közlemények. 1962. 1. szám.
Borzsák István: Perneszith György könyvjegyzékéhez. In.: Irodalomtörténeti Közlemények. 1966. 5. szám.Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 2592 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Kövessen minket!Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Iratkozzon fel most hírlevelünkre!

Miről szól a hírlevél?

A legfrissebb blogok

2017.09.26

Köszöntéstől Sárvárig és párosan tovább

Másfél évtizede minden év szeptemberében múzeumpedagógiai évnyitóra ker...

2017.08.24

Mikor lesz újra trendi?

A kérdés a múzeum oldaláról kifejtve úgy hangzik: melyik történelmi kort...

2017.07.26

A távol a közel

Ahhoz hogy valamire vigyázzunk, először szeretni kell. Ahhoz hogy elhiggyük,...

2017.06.09

Kezdőmondat nem kezdőknek. A muzeológus is ember

Nem tudunk elszakadni a munkánktól, bárhol is dolgozzunk. Egy apró részlet,...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H