Keresés a weboldalon

Kossuth-bankók

1 forintos Kossuth-bankó

2013.03.20

1894. március 20-án Torinóban elhunyt Kossuth Lajos. A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum kiállításán nemcsak a Kossuth-bankók, hanem az Amerikai Egyesült Államokban készített hiteljegyek és a tervezett új szabadságharc idejére érvényes új magyar forintok is. Utóbbiak is Kossuth Lajos nevéhez köthetők.

Kossuth Lajos (1802-1894) 1849. augusztus 17-én, lemondva kormányzóelnöki tisztségéről, török felségterületre érkezett. Hátra lévő életének csaknem fél évszázadában többé nem lépett Magyarország területére. 1851 szeptemberében kíséretével hajóra szállva először Anglia felé vette útját, melynek során Marseillesben, Liszabonban is lelkes tömeg fogadta. Rövid angliai tartózkodás után, november végén az Amerikai Egyesült Államok felé hajózott. Két és fél hónap múlva, december 6-án New Yorkban a polgármester személyesen üdvözölte amerikai földön.
Hét és fél hónapos amerikai tartózkodása alatt több száz, források szerint ötszáz beszédet tartott az Egyesült Államok északi és déli államaiban egyaránt. Angolul elmondott beszédeiben hitet tett a magyar szabadságharc folytatása mellett, melyhez azonban a megfelelő anyagi hátteret is biztosítani kellett.
Kossuth Lajos több évtizedes emigrációja során, több országban is hiteljegyeket, bankjegyeket nyomtattatott. Ezek egy részét csak az újra induló szabadságharc idején hozták volna forgalomba, másik része pedig a szabadságharc előkészítését szolgálta.
Egy sárvári magángyűjtőnek köszönhetően a Nádasdy Ferenc Múzeum lehetőséget kapott az Egyesült Államokban készült numizmatikai emlékek bemutatására, valamint a szabadságharc idején forgalomba hozott Kossuth-bankók kiállítására.
Magyar Kossuth-bankók...
Kossuth Lajos az 1848. április 11-én megalakult első független magyar kormányban a pénzügyminiszteri posztot töltötte be.Nevéhez köthető az első magyar önálló papírpénz kibocsátása. A Béccsel folytatott, végeredményében eredménytelen tárgyalások, a megfelelő fedezet előteremtése, valamint a technikai nehézségek elhúzodó megoldása miatt hónapok teltek el, míg az első önálló magyar bankjegy kibocsátásra került. 1848. augusztus 6-án került forgalomba a 2 forintos bankjegy, melyet szeptemberben követett az 5 forintos, egy hónap múlva pedig az 1 forintos. Az első önálló papírpénzt Tyroler József réz- és acélmetsző tervezte.
A köznyelv a szabadságharc alatt kibocsátott magyar pénzeket egységesen Kossuth-bankóknak nevezte el. A forint váltópénze a krajcár volt. Ha a korabeli bérekre és árakra tekintünk, érzékelni tudjuk, mennyit is értek az új magyar forintok. A miniszteri fizetés havonta 1000 forint volt, míg a bába ugyanannyi idő alatt 2 forintot keresett. Aki bakóként teljesített szolgálatot, 2 forint 30 krajcár összegből gazdálkodhatott, orvosként 33 forintból.
A megkeresett pénzből számtalan árut meg lehetett vásárolni. Az élelmiszerek ára rendkívül változatos volt. Egy kilogram kenyér 12 krajcárba, ugyanennyi disznóhús 32 krajcárba, a marhahús 28 krajcárba került. Egy liter sört 16 krajcárért mértek, egy liter pálinkát már 2 forintért. A lóra 130 forintot kellett összegyűjteni, a sarkantyúra elég volt 1 forintot.
... és amerikai hiteljegyek

Az Amerikai Egyesült Államokban kiadott 1 dolláros kölcsönjegy

Kossuth Lajos az Egyesült Államokban tett körútja során nemcsak beszédeket tartott a felkeresett városokban, hanem a szabadságharc újraindítására is lépéseket tett. A legfontosabb a biztos pénzügyi háttér megteremtése volt. Az előkészület költségeinek előteremtésére több értékben nyomtatott kölcsönjegyeket hozott forgalomba. Az 1 dolláros darabok kerültek először ki a nyomdából, keltezésük 1852. január 1. Ezt követték az 5, a 10, valamint az 50 és 100 dolláros kölcsönjegyek. Az utóbbi két címleten Kossuth Lajos saját kezű aláírása szerepel.
Lényegében ezek a jegyek hitelezték meg a tervezett szabadságharc sikeres elindítását. A kölcsönjegyek felirata is jelezte, hogy a hiteljegyeket a szabadságharc győzelme után fogják visszaváltani. A források nem egyeznek abban, mekkora összeget sikerült Kossuth Lajosnak így összegyűjteni. Egy visszaemlékezés szerint ez meghaladta a 80 ezer dollárt, melynek felét sem költötték fegyvervásárlásra, míg a fennmaradó rész a nyomdaköltségeket, illetve a magyar menekültek támogatását biztosította.
Tudjuk, hogy Kossuth többször is kísérletet tett egy új szabadságharc elindítására, azonban ezek nem jártak sikerrel. A kölcsönjegyek visszaváltására értelemszerűen nem került sor. Amerikai útja során azonban Kossuth Lajos kétségtelenül sokat tett a magyar ügy, a magyar függetlenségi törekvések meg-, illetve elismertetéséért.

Forint értékű pénzjegyek Amerikában

Az Egyesült Államokban kiadott 5 forintos pénzjegy

Kossuth Lajos az Amerikai Egyesült Államokban nemcsak dollár értékben bocsájtott ki hitel- vagy kölcsönjegyeket, hanem forintértékű pénzjegyeket is nyomtatott. Utóbbiak nem kerültek forgalomba, hanem a szabadságharc győzelme esetén számítottak volna érvényes fizetőeszköznek. Már maga az 1, 2 és 5 forintos magyar pénzek nyomtatása is jelezte, hogy az emigráció vezető alakja milyen komolyan gondolta a levert szabadságharc újraindításának az ügyét.
A Philadelphiában készített magyar pénzek nagy része felvágatlan ívekben a XIX. század elején került elő egy ottani raktárból. A pénzek mellett fegyvereket is találtak, melyeket valószínűleg a kölcsönjegyekből vásároltak.
Ellentétben a szabadságharc idején forgalomba hozott Kossuth-bankókkal, az amerikai forintosok tervezője nem ismert. Valószínűleg amerikai szakemberek munkájáról beszélhetünk. A forgalomban lévő korabeli amerikai dollárokhoz hasonlóan a forintos pénzjegyeket is nagyon vékony papírra nyomtatták. A nyelven kívül azonban egy másik fontos különbség volt a dollárhoz képest. A magyar forintoknak csak az előlapjára nyomtattak, az amerikai dollár esetében viszont mindkét oldalon volt rajzolat. Mivel az egy színnel nyomott pénzek nem kerültek forgalomba, nem szerepel rajtuk sem évszám, sem sorszám.


Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3194 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2018.06.13

A jégkrém elfogyhat, a múzeum nem

Még el sem kezdődött az uborkaszezon, már a reggeli böngészés közben rá...

2018.06.08

Milyen egy író élete a múzeumban?

Soha nem gondoltam, hogy valaha egy múzeumban fogok dolgozni, pedig mindig szer...

2018.05.24

Elmentem bevásárolni és eszembe jutott a múzeum

Olyan vagyok, mint sokan mások. Gyakran eszembe jut a munkánk, mondjam azt, a ...

2018.04.25

Útikalauz könyvmolyoknak

Jelen eszmefutatás az április 21-i könyvfesztivál látogatás kapcsán szül...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H