Keresés a weboldalon

Nőnapi ajándék - Régi idők asszonyai

Nőnapi ajándék - Régi idők asszonyai

2013.03.03

A Nádasdy Ferenc Múzeum mindenkit szeretettel vár nőnapon, március 8-án, pénteken 18 órakor. A Dísztermi előadások idei első előadását Bilkei Irén, a Zala Megyei Levéltár munkatársa tartja a régi idők asszonyairól. Nemcsak előadással, hanem apró meglepetéssel is várjuk hölgy vendégeinket.

Tavaly indult útjára a Nádasdy Ferenc Múzeum Dísztermi előadások sorozata, melyen különböző tudományterületek elismert szakemberei érdekes témákban számolnak be kutatási eredményeikről. Az év első előadása egyben kapcsolódik a nemzetközi nőnaphoz. 

Bilkei Irén, a Zala Megyei Levéltár munkatársa izgalmas előadása a középkor és az újkor kiemelkedő asszonyairól szól. Az előadás 2013. március 8-án, pénteken 18 órakor kezdődik. 
  
A múzeum nemcsak az előadással, hanem régi idők receptjei segítségével elkészített süteményekkel is várja vendégeit. Az egyik süti receptjét először úgy közöljük, ahogy korabeli olvasó küzdhetett meg vele. Segítségül azonban modernizált változatát is adjuk. Akinek ideje engedi, készítse el, és az eredményt bátor szívvel hozza magával.

Lombard szelet – középkori angol recept 
Eredeti formában  
Végy tiszta mézet, forrald fel tűzön, amíg be nem sűrűsödik, vedd aztán tojásoknak kemény sárgáját, vess belőle bőviben a mézre, keverd is el jól, hogy sima legyen. Eztán tedd félre mindezt, vesd még hozzá cipónak jófajta morzsáját, borsnak porát, keverd mindezt a mézzel simára úgy, hogy jó sűrű is legyen később szeletelni. Hagyd eztán kihűlni, végy bort és gyömbérnek porát, fahéjat még kis mézet is, ereszd át mindezt jó szűrőn, vesd eme szirupot az étekre, amikor feltálalod. 

Mai formában  
6 keményre főzött tojás sárgáját papírlap fölött törjük át szitán, 4 evőkanál mézet hevítsünk fel és állandó kevergetés mellett forraljuk 2 percig. Vegyük le a tűzről, állandó kevergetés mellett apránként dolgozzuk el benne az áttört tojássárgáját. Ezután adjunk hozzá szintén állandó kevergetés mellett kb. 8 dkg zsemlemorzsát, (ill. szükség szerint, hogy jól formázhatóan sűrű legyen) és csipetnyi őrölt fekete borsot. Formázzuk hasáb alakúra és hűtsük le, hogy megkeményedjen, aztán vágjuk vékony szeletekre. A sziruphoz 1 csésze (kb. 2 dcl) vörösborba tegyünk 5 evőkanál mézet, csipetnyi fahéjat és őrölt gyömbért és állandó kevergetés mellett forraljuk össze, amíg a bor besűrűsödik. Tálaláskor a szeletekre csorgatjuk.

Nádasdy Ferenc Múzeum. Éjjel-nappal

Mi is elkészítjük, de kíváncsiak vagyunk, Önnek hogyan sikerül. 

Várunk mindenkit szeretettel, akár sütivel, akár süti nélkül. 

Bilkei Irén 
Régi idők asszonyai 
2013. március 8. (péntek) 18 óra 

A belépés díjtalan. 


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 2530 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »



Kövessen minket!



Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Iratkozzon fel most hírlevelünkre!

Miről szól a hírlevél?

A legfrissebb blogok

2017.08.24

Mikor lesz újra trendi?

A kérdés a múzeum oldaláról kifejtve úgy hangzik: melyik történelmi kort...

2017.07.26

A távol a közel

Ahhoz hogy valamire vigyázzunk, először szeretni kell. Ahhoz hogy elhiggyük,...

2017.06.09

Kezdőmondat nem kezdőknek. A muzeológus is ember

Nem tudunk elszakadni a munkánktól, bárhol is dolgozzunk. Egy apró részlet,...

2017.05.16

Babszemnyi vitéz vágta le a sokfejű sárkány fejét…

Pár évtizede többször beszélünk egyensúlyhiányról, trendekről, a társ...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H