Keresés a weboldalon

Múzeum születik Sárváron

Múzeum születik Sárváron

2013.01.24

A sárvári Képviselő-testület egyhangú szavazással fogadta el a Nádasdy Ferenc Múzeum működésével kapcsolatos alapdokumentumokat. A testület döntése szerint a sárvári múzeum rendelkezik küldetésnyilatkozattal, stratégiai tervvel, ez évi munkatervvel, és természetesen Szervezeti és Működési Szabályzattal.

A száraz hír mögött örömteli tartalom bontakozik ki. Valószínűleg először az országban, az ország múzeumaival kapcsolatban. Az Országgyűlés tavalyi döntésével a megyei múzeumigazgatóságok tagintézményei a települések fenntartásába kerültek, ami a sárvári múzeum esetében vitathatatlanul pozitív. A múzeum működését szabályozó törvény a kulturális területen működő intézmények közül egyedül a múzeumok számára írja elő stratégiai terv készítését, illetve annak fenntartó általi elfogadását. A törvényi kötelezettség is jelzi a múzeumok kiemelkedő szerepvállalását a tárgyi és szellemi örökség megőrzésében, kutatásában, valamint bemutatásában.

A múzeum stratégiai terve

A stratégiai terv megalkotása azonban nem csak törvényi kötelezettség, de érdeke a múzeum vezetőjének és munkatársainak, illetve tájékozódási pontot nyújt a múzeummal kapcsolatba kerülő döntéshozóknak, partner intézményeknek, szervezeteknek és magánszemélyeknek. Talán sokak teszik fel a kérdést, vajon miért szükséges egy ilyen dokumentum elkészítése. A válasz természetesen hosszan is kifejthető, azonban most csak nézzük meg, hogy a múzeummal kapcsolatba lépők mit olvashatnak ki egy múzeum stratégiából. A vezető a tervben maghatározza a múzeum működésének kereteit, a múzeumi fejlesztés irányait, az előbbiekhez rendelt eszközöket, illetve az eredményességi, azaz számonkérhető mutatókat. A stratégiai terv tehát nemcsak fejlesztési, hanem elvárásokat is megfogalmazó dokumentum. A munkatársak nemcsak részt vesznek a stratégiai terv elkészítésében, hanem világosan megértik intézményük működésének alapelveit, fejlesztési irányait. A stratégiai terv így tájékozódási pont a mindennapi munkavégzéshez. A döntéshozók jól körülhatárolt elképzeléssel rendelkeznek az intézmény céljairól, valamint a célok megvalósításához szükséges intézkedések indokoltságáról. Azaz a stratégiai terv megalapozza a múzeummal kapcsolatos képviselő-testületi, önkormányzati megfelelő döntések meghozatalát. A partnerintézmények megismerik a múzeum tevékenységi körét, céljait, aminek alapján együttműködés jöhet létre az intézmények között. A stratégiai terv kijelöli az együttműködés területeit, formáit. És nem utolsósorban, sőt talán legfontosabb partnerként a magánszemélyek, tájékozódhatnak a múzeum terveiről, konkrét elképzeléseiről, a múzeumban végzett munka, illetve a nyújtott szolgáltatások minőségéről. A stratégiai terv így nyújt teljes képet a múzeumi tevékenység színvonaláról.  

A következő hetekben a múzeumi blogban sorra vesszük az egyes pontokat, illetve a dokumentumok felkerülnek a honlapra is. Befejezésül azonban közöljük Küldetésnyilatkozatunkat, és egyben köszönjük mindenki támogató segítségét és munkáját.

Küldetésnyilatkozat

Múzeum születik Sárváron

A Nádasdy Ferenc Múzeum a sárvári reneszánsz várkastélyban működő intézmény. Alapvető feladatunknak tartjuk a gyűjteményeinkben található változatos és gazdag műtárgyi állomány megőrzését, tudományos feldolgozását és bemutatását. A bemutatás során az ismeretátadásra helyezzük a hangsúlyt.
Meggyőződésünk, hogy múzeumunk a tanulásnak, az ismeretátadásnak és a szabadidő eltöltésének magas színvonalú kínálatot nyújtó színtere. Fontosnak érezzük, hogy látogatóink több szempontból is megismerjék a múzeum gyűjteményeit, a sárvári vár történetét, a város szerepét a magyar művelődéstörténetben.
Munkánk során nemcsak megyei és országos társintézményeinkkel tartunk fenn szoros kapcsolatot, hanem a kulturális terület egyéb képviselőivel, illetve az idegenforgalmi ágazattal.
Munkatársaink múzeumi tevékenységük során betartják az etikai szabályokat, a törvényi és ágazati rendelkezéseket.
Munkatársaink képzésére is hangsúlyt helyezünk, ugyanis látogatóink mellett az ő szakértelmük múzeumunk sikerének a záloga.
Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy látogatóink múzeumunkra mint a nemzeti örökség ápolójára tekintsenek. Felelősséget érzünk az épített örökség védelme és gondozása iránt. (tzb)

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3194 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2018.06.13

A jégkrém elfogyhat, a múzeum nem

Még el sem kezdődött az uborkaszezon, már a reggeli böngészés közben rá...

2018.06.08

Milyen egy író élete a múzeumban?

Soha nem gondoltam, hogy valaha egy múzeumban fogok dolgozni, pedig mindig szer...

2018.05.24

Elmentem bevásárolni és eszembe jutott a múzeum

Olyan vagyok, mint sokan mások. Gyakran eszembe jut a munkánk, mondjam azt, a ...

2018.04.25

Útikalauz könyvmolyoknak

Jelen eszmefutatás az április 21-i könyvfesztivál látogatás kapcsán szül...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H