Keresés a weboldalon

A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum hazatér

A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum hazatér

2012.10.25

Sárvár Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2012. október 25-én, csütörtökön megtartott ülésén egyhangú határozattal felhatalmazta a város polgármesterét, Kondora Istvánt, hogy a Nádasdy Ferenc Múzeum önkormányzati fenntartásába kerülésével kapcsolatos tárgyalásokat lefolytassa. A döntés mérföldkő a múzeum történetében.

A város képviselő-testülete egyhangú határozattal erősítette meg szándékát, hogy a sárvári múzeum az önkormányzat kezelésébe kerüljön. A tárgyalások eredményeként a Nádasdy Ferenc Múzeum január elsejétől az önkormányzat fennhatósága alatt végzi feladatait.
Az ügy előzményéhez tartozik a Kormány augusztusi határozata, melynek értelmében a megyei múzeumi szervezet megszűnik, és tagintézményei a területileg illetékes települési önkormányzatok kezelésébe kerülnek. A következő hetekben kerül sor az átadás-átvétel utolsó szakaszára, melynek végén december első heteiben kerül sor annak a dokumentumnak az aláírására, mely biztosítja a fenntartói jog városra ruházását.

A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum hazatér

A képviselő-testület egyhangú döntése mérföldkő nemcsak a múzeum, hanem a város történetében is. Sárváron 1951 óta működik a múzeum a vár falai között, de a város a törvényi környezetnek köszönhetően csak segíteni tudta az itt folyó munkát, de nem tudta hatékonyan meghatározni a múzeum tevékenységét. A múzeum eddigi igazgatói, Medvegy Antal, Nógrádi Géza, Söptei István és Dabóczi Dénes, valamint az összes eddigi és jelenbeli múzeumi munkatárs, az önkéntesek, illetve sárvári intézmények kollégái mindent megtettek, hogy a múzeum szakmai munkája a legmagasabb színvonalnak is megfeleljen. Az ő tevékenységüknek is köszönhető, hogy egy olyan múzeum kerül most a város kezébe, mely készen áll az önálló működésre.

Az elmúlt hat évtizedben a múzeum mindig otthon volt Sárváron, de pár héten belül hazaérkezik.
 
Köszönetemet fejezem ki mindazoknak, akik eddigi munkájukkal alapjaiban határozták meg a Nádasdy Ferenc Múzeum sikeres működését, és mindazoknak, akik részt vettek és ezután vesznek részt mind a múzeum, mind az önkormányzat részéről abban, hogy a jövőben megújult erővel bizonyítsuk, nemcsak helyünk van Sárváron, hanem feladatunk is.


Takács Zoltán Bálint 
a Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3194 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2018.06.13

A jégkrém elfogyhat, a múzeum nem

Még el sem kezdődött az uborkaszezon, már a reggeli böngészés közben rá...

2018.06.08

Milyen egy író élete a múzeumban?

Soha nem gondoltam, hogy valaha egy múzeumban fogok dolgozni, pedig mindig szer...

2018.05.24

Elmentem bevásárolni és eszembe jutott a múzeum

Olyan vagyok, mint sokan mások. Gyakran eszembe jut a munkánk, mondjam azt, a ...

2018.04.25

Útikalauz könyvmolyoknak

Jelen eszmefutatás az április 21-i könyvfesztivál látogatás kapcsán szül...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H