Keresés a weboldalon

Szikvizes palack

Szikvizes palack

A két világháború között több szikvizes is működött Sárváron. Kucsera József és László saját cégfeliratú, valamint a revizionista gondolatok jegyében díszített szódásüvegben forgalmazták az italt. A töltést, forgalmazást és a szállítást is ők végezték, a ma is ismert szén-dioxid patronról akkor még szó sem volt.

A szikvíz (hétköznapi, nem teljesen helyes elnevezése alapján szódavíz) a 19. század első fele óta létezik a ma használt formájában. Természetes formában évezredek óta ismert, de a mesterséges készítésének eljárási formáját 1826-ban dolgozta ki Jedlik Ányos bencés szerzetes. A gyártóüzemet is ő hozta létre 1841-ben Pesten. Hamarosan kedvelt itallá vált, különösen borral keverve, fröccs formájában. Maga Jedlik is egy borospincében, a Vörösmarty Mihály által is megénekelt fóti szüreten mutatta be találmányát.
Mivel maga a feltaláló nem szabadalmaztatta a szikvízkészítési eljárást, hamarosan élelmes kisvállalkozók csaptak le az új lehetőségre, és kezdték forgalmazni üvegpalackokban. A század második felében a szifonfejek is megjelentek és gyorsan elterjedtek.
A szabvány szerint mai is az nevezhető szikvíznek, amelyet szifonfejes palackba, vagy szifonfejes felvezető szárral ellátott szikvizes ballonba töltenek. A fej biztosítja, hogy kevés szén-dioxid távozzon az üvegből, így az ital a gyártástól a felhasználásig változatlanul élvezhető marad.

A palack hátsó oldala

Sárváron 1902-ben létesült az Egyesült Szikvízgyárak Sütőipari Részvénytársasága, a mai Hunyadi és Dózsa utcák sarkán. Működésének pontos ideje nem meghatározható, az 1940-es években már vendéglő üzemelt az épületben.
Kisipari szinten Komondy József, Pissinger Imréné és a Sárvár vidéke vendéglősök csoportja mellett Kucsera József és László üzemeltetett a két háború közötti időszakban szikvízgyártó üzemet. A Kucsera-féle üzem apáról fiúra szállva ma is működik. Az itt bemutatott üvegpalack egyik oldalára a cégembléma került a tulajdonosok nevével (körben a Kucsera József és László, középen a Sárvár szavakkal), míg a másik oldalára a közismert revizionista felirat, a "Nem, nem, soha" mégpedig a magyar zászló színeivel kifestve zöld leveles ágakkal körülfogva. Az alumínium szifonfejen beütött betűkkel a "Kucsera József és László Sárvár", illetve a "Vető Sándor Budapest 1943" feliratok olvashatók. (szg)

Irodalom
A tárgy leltári száma: NFM Helytört.Gy. 63.29.1.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Szibler Gábor

történész-muzeológus
A történelem nem unalmas, hanem felfedezésre váró ismeretlen világ.

szibler.gabor@nadasdymuzeum.hu

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3495 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2018.09.21

A barangolás művészete

Hátratett kézzel sétálni egy ösvényen és közben hallgatni a madárcsicse...

2018.09.13

Öt érv a főnöknek, hogy kell egy blog

A múzeumok számtalan lehetőséget vesznek igénybe, hogy kapcsolatba lépjene...

2018.07.05

mégis más!

Öt éve várjuk vendégeinket júliusban és augusztusban este 9 óráig. Minde...

2018.06.13

A jégkrém elfogyhat, a múzeum nem

Még el sem kezdődött az uborkaszezon, már a reggeli böngészés közben rá...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H