Keresés a weboldalon

Szent László év a múzeumban

Szent László év a sárvári múzeumban. (Haraszti Dorottya, Koncz János Alapfokú Művészeti Iskola, Sárvár)

2017.02.24

A sárvári múzeum is csatlakozik a Szent László évhez, mely a lovagkirály életét és hatását idézi fel. Családi programok mellett az internet világát is felhasználjuk, hogy ne csak megismertessük, hanem közelebb is hozzuk a ma emberéhez Szent László életét, tevékenységét és hagyományát.

Szent István halála (1038) után rendkívül nehéz helyzet alakult ki Magyarországon. Az utódlás bizonytalansága a királyság jövőjét veszélyeztette. 1046-ban végül a királyi család azon ága került a magyar trónra, melyet István király egyáltalán nem akart. Három évtizednek kellett eltelnie, hogy egy olyan uralkodó kerüljön épp ebből az ágból a Magyar Királyság élére, aki képes volt nemcsak a belpolitikai feszültségeket rendezni, hanem egyben törvényhozásával megerősíteni a belső rendet, külpolitikájával pedig tekintélyt kivívni az országnak. Ugyan a pápával nem alakított ki felhőtlen viszont, intézkedéseivel megerősítette az egyházat. A következő évszázad végén, 1192-ben már a pápa hagyta jóvá a szentté avatását az 1077-ben trónra lépő László királynak. A lovagkirály életét átszőtte a háború, de a törvényalkotás is. A következő generációk pedig folyamatosan kifejezték tiszteletüket iránta. Utóbbit jelzik a nevére szentelt templomok, a róla szóló énekek és a hozzáforduló imák.

Koronázásának 940., szentté avatásának 825. évében hirdették meg a Szent László évet, melyhez múzeumunk is csatlakozik. A várból kilépve egykor két utca kezdődött, a Nagy utca és a Kis utca, előbbi ma Batthyány Lajos, utóbbi Széchenyi István nevét viseli. A kettő találkozásánál épült fel a Szent László plébániatemplom. Pontosan nem tudjuk, mikor készült el az épület, de a 17. század közepén már úgy szólnak róla, hogy az bizony régi. Nádasdy III. Ferenc, a későbbi országbíró, a Wesselényi Miklós nevéhez kötött nemesi mozgalom résztvevője 1645-ben döntött úgy, hogy újjáépítteti a templomot. Másfél évtizeddel később, 1660-ban pedig arról szólnak a források, hogy egykor Szent László nevére szentelték fel Isten hajlékát. Az épületet az 1920-as években jelentősen átalakították, 1938-ban pedig Z. Soós István festőművész két évig tartó munkával a mennyezeten gyönyörű freskókkal örökítette meg Szent László történetét.

Három szombaton és minden nap is

Szent László év a múzeumban (Nagy Réka, Tinódi Gimnázium, Sárvár)

A sárvári múzeumban ezért döntöttünk úgy, hogy csatlakozunk a Szent László évhez. Két síkon szervezzük az akciókat, egyrészt családi programokkal várjuk vendégeinket, másrészt a virtuális világban ismertetjük meg olvasóinkat Szent László történetével, benne természetesen a sárvári vonatkozásokkal. 


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4421 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

2020.05.08

Hegyekben áll. Feljegyzések szőnyegperspektívából

Számolós blog következik. Részben távmunkában, de remélve, hogy hamarosan...

2020.04.24

Ötödik, hatodik hete. Jegyzetek a fotelból

Már kívülről fújjuk az otthoni munka, a távmunka, a home office, előnyeit...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H