Keresés a weboldalon

Szelfi. Múzeum. Szelfimúzeum! De miért is?

Szelfi. Múzeum. Sárvári múzeum blog

2019.02.26

Mindig öröm, ha egy új múzeum nyílik. Ezért is dobbant meg a szívem, amikor arról olvastam, új kiállítási egység van a láthatáron. Egy szelfimúzeum! Egyből elfogott a kíváncsiság, miről is van szó. Rájöttem, nem rólunk. Mégis rólunk is szól.

Új kiállításokra készülünk Sárváron a Nádasdy Ferenc Múzeumban. Bátran mondhatjuk, visszatérünk a régi gyakorlathoz, évenként több, legalább kettő, de inkább több kiállítással várjuk vendégeinket. Várjuk és visszavárjuk.

A múzeum nem olyan hely, ahová az ember rendszeresen, értsd itt és most, legalább két-három havonta visszajár. A felmérések alapján egy-egy látogatás után évek is eltelnek, hogy ugyanoda visszamegyünk. Ezen szeretnénk változtatni, rendszeres kiállításokkal, programokkal, előadásokkal és sok minden mással, múzeumpedagógiával, folyamatos és változatos jelenléttel az interneten, a közösségi hálón, de a tudományos életben is.

Számtalan lehetőség áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet. Hali! Itt vagyunk és érdemes betérni hozzánk, ahogy szoktuk mondani. Másképpen is kifejezhetjük.

Hali! Itt vagyunk és gondold meg, mit hagysz ki!
Részlet a sárvári múzeum állandó kiállításáról. Prágai óra a 18. századból

Kiállítások, melyek tárgyakra, azok tudományos feldolgozására, a generációkon áthúzódó megőrzés szabályainak (pl. raktározás, restaurálás, megfelelő műtárgykörülmények) betartására épülnek. A múzeumok fogalmához általában véve hozzátartoznak tehát a tárgyak, melyek mögött leltárkönyvi bejegyzések, leírókartonok állnak. Mind olyan feltételek, melyek biztosítják a műtárgyak, dokumentumok, fényképek fennmaradását.

A múzeumok esetében a kiállítások és a tárgyak összefüggnek egymással. Mindegyik hozza magával a rávonatkozó szakmai elvárásokat. A kiállítások esetén érthető megközelítések, a bemutatást segítő eszközök használata. A tárgyak mögött pedig ott áll a vele való foglalkozás, a fizikai méretek adatainak felvételétől a pontos leíráson át történetének feltárásáig minden. A feldolgozó szakember, muzeológus feladata, felelőssége, hogy mindez a lehető legteljesebb körben megtörténjen.

A többi ehhez társul. A beszélgetések, a jó történetek, a kiváló, átgondolt fotók, kommunikáció, közönségkapcsolat. De ha nincs tárgy, nincs kiállítás, és akkor nincs múzeum sem. A múzeum nem installáció (kivéve az installáció múzeumot), még akkor sem, ha komoly évek, hónapok munkája van mögötte.

Mindezt csupán azért jutott eszembe, mert míg alig látok hírt kiállításokról (pedig vannak ilyenek, sőt!), melyek érdekes témákat dolgoznak fel, mutatnak be, vagy éppen izgalmas kérdéseket feszegetnek, addig egy csupán háttérből, értsd installációból álló helyiséghalmazt múzeumként adnak el.

Ez nem a reklám helye, meg mindegy, hogy mit, csak írjanak róla felfogás platformja, de ne beszéljünk rébuszokban. A budapesti szelfimúzeumról van szó. Ami egyrészt, hogy fokozza az élvezeteket, édességmúzeumként is ajánlja magát.

Termek során át installációk (színesek és édesek) követik egymást, ahol a vendég lefényképezheti magát, majd egyből tolhatja fel az instára, és ezzel egyrészt saját magát is megmutathatja, másrészt jó reklámot csinál a múzeumnak.

Nagyszerű ötlet, nincs ezzel semmi baj. Van benne munka, koncepció, sőt a képek alapján minőségi építés is. Csak egy valami nincs benne. Múzeum! Még akkor sem, ha megálmodói ezt mondják.

Mitől múzeum ez?

Részlet a sárvári múzeum állandó huszár kiállításából

Teszik fel a kérdést egy cikkben a létrehozóknak. Azaz a tudósító is érzi, mintha nem stimmelne valami. A válasz eligazít minket. Múzeum, mert kiállítótermekről van szó, ahol időszakosan változnak a témák, értsd az installációk: „mint egy hétköznapi múzeumban egy tárlat.” Befejezésként még hozzáteszik, ráadásul a múzeumok ma már egyre inkább „arra törekszenek, hogy legyen interakció a kiállításaikban, itt pedig ez az első pillanattól megvalósul azáltal, hogy a látogató részévé válik a díszletnek”. Ennyi, két érv.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Takács Zoltán Bálint

múzeumigazgató, történész, turkológus
A múzeumot a tárgyak alkotják, de emberek hozzák létre.

takacs.zoltan@nadasdymuzeum.hu

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4421 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

2020.05.08

Hegyekben áll. Feljegyzések szőnyegperspektívából

Számolós blog következik. Részben távmunkában, de remélve, hogy hamarosan...

2020.04.24

Ötödik, hatodik hete. Jegyzetek a fotelból

Már kívülről fújjuk az otthoni munka, a távmunka, a home office, előnyeit...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H