Keresés a weboldalon

Sok csudák voltanak jó Magyarországba

Sok csudák voltanak jó Magyarországba. Előadás Tinódi Sebestyénről a sárvári múzeumban

2018.01.18

A Tinódi Lantos Sebestyén életét és munkássága mellett az előadók Magyarország történetének egy nehéz korszakát is bemutatják. Szóba kerülnek azok a leletek is, melyek az énekmondó sírja utáni kutatás során kerültek elő a sári templom körül.

Nemcsak a modern kor embere éhes a hírekre, hanem így volt ez évszázadokkal ezelőtt is. A mohácsi csata (1526) utáni évtizedek alapvető változást jelentettek a Magyar Királyság történetében. Egy idegen hatalom, az Oszmán Birodalom hadserege egyre nagyobb területet foglalt el a virágzó országból és építette ki saját uralmi rendszerét. Nem évek, évtizedek alatt fordult meg a világ a hétköznapi ember számára, hanem egyik napról a másikra. Felvonuló seregek soha nem látott fegyverekkel verték fel az út porát, szokatlan ruhába öltözött katonák soha nem hallott nyelven kiabáltak. Mindenki kíváncsi lett, mi történik körülöttük és a nagyvilágban, magyarázatot kerestek, miért folynak másképp a dolgok, de egyben biztatást vártak, mi lesz holnap.

Sírcsokor maradványa a sári ásatásról

Tinódi Lantos Sebestyén fiatalon egy harc közben megsebesült, kénytelen volt a kardot írótollra és lantra cserélni. Műveltsége, olvasottsága segítette nehéz helyzetében. Török Bálint főúr szolgálatában állt, valószínűleg udvarának szórakoztatására írta első műveit. Lantkísérettel pedig elő is adta azokat. Amikor az oszmán szultán, Szülejmán elfoglalta Budát, elfogta és Isztambulba vitte Török Bálintot. Tinódi támogató nélkül maradt, saját tehetségére támaszkodhatott. Felismerte, hogy szerte az országban mennyien várják a híreket a legújabb összecsapásokról és egyéb eseményekről. Egy hosszú utazás vette kezdetét. Újságíró módjára mindig az események közelébe ment, hogy frissen, szemtanúktól érdeklődjön egy csata, egy párviadal menetéről. Hogyan álltak össze a seregek, miként zajlott a viadal? Mindezen kérdésekre kapott válaszokat versben fogalmazta meg és dalban adta tovább közönségének.

A beszélgetések során nemcsak a beszámolókra figyelt, hanem a hangulatra, milyen problémák foglalkoztatták az embereket. Tinódi ezeket sem hallgatta el, sőt saját véleményt is megfogalmazott, melyek valószínűleg találkozott a hallgatóság gondolataival. Kereste a választ arra, vajon mi az oka a nagy szenvedésnek. Leginkább az összetartozás hiányában, a széthúzásban látta a bajok okát. A bibliai témákat feldolgozó versei egyben felszólítások a kor emberének.

A Nádasdy-vár dísztermében Kátai Zoltán énekmondó és Takács Zoltán Bálint történész közös előadása nemcsak Tinódi műveit mutatja be, hanem a kort, a korabelieket érdeklő problémákat és megoldási javaslatokat. Az előadás apropója, hogy Tinódi Lantos Sebestyén Sárváron hunyt el 1556. január 30-án. Halálának tényéről, Nádasdy Tamás nádornak írt levélből értesülünk, melyet tiszttartója írt urának, mondhatjuk máig ható líraisággal:

„Tinódi Sebestyén megvetvén már ezt a halandó muzsikát, elment a mennybéliekhez, hogy ott az angyalok között sokkal jobbat tanuljon”.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4421 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

2020.05.08

Hegyekben áll. Feljegyzések szőnyegperspektívából

Számolós blog következik. Részben távmunkában, de remélve, hogy hamarosan...

2020.04.24

Ötödik, hatodik hete. Jegyzetek a fotelból

Már kívülről fújjuk az otthoni munka, a távmunka, a home office, előnyeit...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H