Keresés a weboldalon

Nekem szerelmes Uram...

Szerelmes levelek

A szerelem örök. Bizonyítják ezt évszázadok híres szerelmesei. Kanizsai Orsolya és Nádasdy Tamás szerelmét levelezésük alapján mutatjuk be. Egyben köszöntünk minden szerelmest, és azokat is, akik vágynak a szerelemre. Csak bátorság kell hozzá! És a másik.

1535-ben került sor arra az esküvőre, melyet ugyan nem neveztek az évszázad esküvőjének, de mégis meghatározta nemcsak egy család, hanem az egész ország sorsát. Egy hatalmas középkori vagyont, a Kanizsaiak egész birtoktestét hozta a házasságba az egyik fél, vele szemben pedig egy felívelő politikai karriert a másik. Kanizsai Orsolya tízévesen még azt sem tudta, mi a szerelem, amikor 1532-ben eljegyzést kötött a mohácsi csatát (1526) követő politikai életben már komoly eredményeket felmutató, ekkor már harmincnégy éves Nádasdy Tamással. Az esküvőre még három évet kellett várni, hiszen ahogy mondani szokás megvárták, míg Orsika házasságra képes korba kerül. Az évek nem múltak el nyomtalanul, ugyanis Tamás eközben egy bonyolult játékba kezdett. Ekkor Nádasdy Szapolyai János megkoronázott király mellett szolgált. Nem tehetett mást, 1529-ben a törökök fogságába került, amikor a szultáni sereg Bécs felé tartva Budát is megostromolta, és el is foglalta. Nádasdy Tamás az életét mentve állt Szapolyai szolgálatába, aki szintén megbecsülte az ekkor már középkorú köznemest.

Nádasdy Tamás az országos politikai ügyek intézése közben saját sorsát is rendezte. Szüksége is volt erre, ugyanis tervezett házassága nem jelentette automatikusan a hatalmas Kanizsai vagyon kézbe vételét. A kor törvényeinek megfelelően az öröklés férfi ágon történt, a lányok csak egy részt, az úgynevezett leánynegyedet kapták meg. A Kanizsai család vagyona azonban komoly veszélybe került. Orsika születése után néhány évvel meghalt édesapja Kanizsai László, majd 1532-ben öccse, Ferenc is. A törvények szerint a több várral és a hozzá tartozó uradalommal bíró hatalmas vagyon az uralkodóra szállt volna. Ekkor lépett színre Nádasdy Tamás. Elérte, hogy mind Szapolyai János, mind Habsburg Ferdinánd fiúsítsa Orsolyát, és így örökölje többek között a névadó Kanizsa várát, illetve Sárvárt, Lékát, Keresztúrt, hogy csak a nyugat-dunántúli részeket említsük. Az esküvővel ez a vagyon Nádasdy Tamásé is lett. Mai fogalmainkkal ne közelítsünk régi korokhoz, ne mondjuk azt, hogy érdekházasság volt, és nem volt egyéb mozgatóereje mint egy feltörekvő, sikereket elért férfi vagyonszerzési akciója. Érdemes belegondolnunk abba, hogy a Kanizsai család tagjai a másfél évszázad alatt összegyűjtött és egybentartott birtokaikat veszítették volna anélkül, hogy annak jövőjére bármilyen befolyásuk lett volna. Nádasdy Tamás a király, Ferdinánd szolgálatában valóban olyan teljesítményt nyújtott, mely megmutatta tehetségét. A bizalmat Tamás megszolgálta, ismerjük felívelő karrierjét, kultúrapártoló tevékenységét, hadászatban megmutatkozó tehetségét. Nélküle a mohácsi csatát követő Magyar Királyság valószínűleg jóval nehezebb helyzetbe került volna, és elképzelhető, hogy a balkáni államok sorsára jut. Hagyjuk el azonban a történelmi feltételezések divatos, de bizonytalan pályáját, és tekintsük a szerelmi szálra.

Valószínűleg semmit nem tudnánk kapcsolatukról mondani, ha Kanizsai Orsolya nem veszi a fáradságot, és valóban hatalmas energiákat nem kímélve nem tanul meg írni. A kor humanista tudója, a magyar tollforgatók között is ismert Erasmus ugyan a nőknek is ajánlotta az olvasást, de ő a Biblia személyes megismerésének célját tartotta szem előtt. Orsikát pedig valószínűleg férje vette rá arra, próbálja meg a betűvetést. Hogy a férjurak mennyire szerették, feleségük személyesen írjon nekik, arra a század végéről Thurzó György ad példát, amikor menyasszonyát kérleli, tanuljon meg írni. Payr Sándor munkájából vesszük idézetünket.

Csapd el, édes, csapd el az íródeákod, Hadd látom már egyszer saját kézvonásod. Nyugtass meg egy szóddal, De azt magad írd le gömbölyű kacsóddal!

A házaspár levelezése valóban egy szerelmi kapcsolat dokumentuma. A megszólítások, az édes civódások, az aggodalmak, a másik utáni vágyakozás, a búcsúzás formulái mind, egytől egyig egy igazi, szerelemmel teli házasságról tanúskodnak. A háborús viszonyok, a komoly politikai és gazdasági helyzet közepette is volt idő arra, hogy a szerelmesek egymás felé forduljanak, becézzék egymást, egy simogató mozdulattal adjanak reményt a viszontlátásra. Ha ezeket a leveket olvassuk, el sem tudjuk képzelni, hogy ez másként lett volna. Bár magánlevelekről van szó, az évszázadok felmentenek minket, és bűntudat nélkül nézhetünk be a szerelmesek hétköznapjaiba.
Az írás nem ment könnyen Orsolyának, biztosan sok időt igénybe vett. Ne csodálkozzunk ezen, hiszen elég belegondolnunk abba, hogy egy új dolgot megtanulni nem iskoláskorban nem is olyan egyszerű. Így már megértően olvassuk azt a levelet, melyet a válaszként fogalmazott meg az asszony Lékán 1553. november 7-én.

Azt pedig bocsássa meg Nagyságod, hogy e levelet másnak a kezével írattam, nem tudtam ugyanis megtenni a posta sürgős indulása miatt.

Az egymástól való távollét állandó témája leveleiknek. Alig ment el otthonról Nádasdy Tamás, Orsolya asszony már hiányolja is. Évődő levelében ráadásul megfeddi urát, miért tart olyan kémet, aki nem az igazságnak megfelelően jelent róla. Ha Tamás a valóságra kíváncsi, inkább jöjjön haza, és saját szemével győződhet meg arról, hogy minden rendben van! Így értelmezzük Kanizsai Orsolya levelét, melyet Sárvárról keltezett 1541-ben. Olvassunk el belőle néhány sort! 

… bizony nem jó kéme volt Kegyelmednek, megbocsássa Kegyelmed. Továbbá, hol Kegyelmed az én levelemnek nem hiszen, jűjjön haza Kegyelmed, hiszem meglátja, ha békével vagyok az vagy nem.

Szinte már automatikusan tollra jövő fordulatként értelmezhetjük a sok-sok utalást arra, hogy a férj mindig ügyeket intéz, és emiatt nincs otthon. Tamás többször is tervezte, hogy hazamegy, de az ország dolgai, a király parancsa nem egyszer nem engedte tervének megvalósítását. Szomorúan olvassuk Tamás levelét Bécsből, 1555. december 20-án, miben nemcsak azért szomorkodik, mert nem láthatja szerelmes feleségét, hanem mert pillantást sem vethet kisfiára, az oly sokáig várt Ferkóra, akit később fekete bégként ismer majd a világ. 

Azt állétom vala, hogy én ez héten hazamehessek, de igen félek rajta, hogy még az innepre es király hazabocsásson; ki ha történik, soha gyermekségemtől fogva nehezben nem esett egyszer haza nem menésem, mint ezúttal; mert bizonnyal szívem szerént kévánom vla, ha mind Tégedet s mind Ferkót láthatom vala.

Nem volt mindig szomorú e leveleknek a tárgya, amit Gyümölcsküldő boldog asszony című írásunkban bizonyítunk, melyben folytatjuk szemlénket Nádasdy Tamás és Kanizsai Orsolya levelezésében.

Aki szeretne beleolvasni e magyar nyelvű gyöngyszemekbe, nekik javasoljuk, vegyék elő azt a könyvet, melyet mi is használtunk. „Szerelmes Orsikám…” A Nádasdyak és Szegedi Kőrös Gáspár levelezése. Válogatta: Vida Tivadar. Szépirodalmi Könyvkiadó, Budapest, 1988. 


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Takács Zoltán Bálint

múzeumigazgató, történész, turkológus
A múzeumot a tárgyak alkotják, de emberek hozzák létre.

takacs.zoltan@nadasdymuzeum.hu

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15000 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban

2022. június 06. hétfő 14:00-17:00 óra
Zsák a foltját…

Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H