Keresés a weboldalon

Múzeumok tárgyai a neten – egy jó példa

Egy jó példa a sárvári digitális új helytörténethez

2012.02.16

A sárvári múzeum tavasszal indítja el új digitális helytörténeti programját. Érdemes ezért is körbenézni a világban. Első állomásunk Németország, ahol Szász-Anhalt tartomány Múzeumi Szövetsége 2009 óta működtet egy internetes portált. Majdnem 18 ezer tárgy digitális felvételét, és leírását tanulmányozhatják az érdeklődők.

A Múzeumi Szövetség héten közzétett beszámolója szerint a német múzeumok egyre növekvő számban mutatják be tárgyaikat az interneten. Közel 18 ezer tárgy tekinthető meg a www.museum-digital.de honlapon. A portált a Szász-Anhalt Múzeumi Szövetség hívta életre a berlini Múzeumi Kutatások Intézetével közösen. A tartomány gyűjteményeiből tízezer tárgy látható. A tízezredik műtárgy egy későbarokk női cipő a weißenfelsi Neu-Augusturburg Kastélymúzeumból.
Az online portállal a Szövetség lehetőséget ad tagjainak, hogy megmutassák a raktárakban, zárt ajtók mögé rejtett kincseiket. A 2009-ben indult közös honlapot a tartomány számos múzeuma használja.

A weboldalon olvasható bevezető hasonló gondolatokat fogalmaz meg, mint amelynek mentén a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum is készül új programja elindítására.

Többféle ok miatt is ellátogathatunk egy múzeumba. A kiállítások meglátogatása vagy egy múzeumi rendezvényen való részvétel csupán két ok. A múzeumok megmutatnak, rendeznek, kezdeményeznek és képeznek. Egy múzeum azonban ennél jóval több: a megőrzésnek és a kutatásnak is a színterei. A múzeum e két oldala nem mindig látható, azonban ezek jelentik azt az alapot, mellyel láthatóvá válik. A múzeumok így mutatják be, rendezik, őrzik meg és kutatják tárgyaikat. A múzeumban végzett munka magjában ezek a feladatok állnak. Alig van olyan múzeum, mely képes arra, hogy egyszerre mutassa meg az általa őrzött tárgyakat. A legtöbb tárgy a raktárakban hever, távol minden figyelemtől. A szász-anhalti múzeumok ezen az oldalon közösen vállalkoznak arra, hogy „kincseikből” minél többet megmutassanak, mint arra lehetőségük van a „négy (nyolc, tizenkét …) fal” között.
 

A program eredményeként jelenleg 195 múzeum 1064 gyűjteményének 17679 darab műtárgya tanulmányozható közvetlenül. Minden múzeumról olvashatunk egy rövid leírást, majd közvetlenül az intézmény gyűjteményeiben, illetve tárgyaira vethetünk egy pillantást. A tárgyakról jó minőségű felvételeket közölnek, részletes leírással egyetemben. Ha csak kalandozni akarunk a gyűjteményekben, vagy a tárgyak között egy egyszerű kereséssel ezt is megoldhatjuk. Elég egy jól megválasztott keresőszó, és például 265 üvegtárgyat, vagy 303 könyvet tanulmányozhatunk.
Írjuk be az Ungarn szót, és egyből 183 műtárgy képe és leírása áll rendelkezésünkre. Többek közt egy 353 Wartburg Trans autó, egy tajtékpipa, I. Lipót pecsétje, több tucat festmény, vagy egy szemet gyönyörködtető falikárpit. Ha beleolvasunk a leírásokba, érdekes információkhoz jutunk, és egyből a múzeumi munka közepén találjuk magunkat. A Wartburg esetében azért említik hazánkat, mert innen érkezett meg 2005-ben a Staßfurti Közlekedési Múzeumba, és műszerfala 140 ezer megtett kilométert mutatott. Az 1830-ban faragott tajtékpipákhoz hasonlók a leírás szerint Konstantinápolyból (ma: Isztambul) és Magyarországról kerültek a német városokba. Az 1687-ben készített vörösre festett gipszanyagú pecsétet Lipót császár bocsátotta ki, és körfeliratán olvashatjuk Magyarország nevét, ahol is ő uralkodik. Ne felejtsük, arról a Lipótról van szó, akinek bírósága halálra ítélte Nádasdy III. Ferenc országbírót 1671-ben. A festményekre alkotójuk miatt bukkanunk a keresésben. A nálunk nem különösen ismert festő, Wilhelm Pramme világkörüli útján fordult meg hazánkban, valószínűleg a két világháború között. A XV. század végén készült, több mint egy méter magas és három méter széles falikárpit Szent Erzsébet, II. András magyar király lányának életéből mutat be több jelenetet. Az elsőben apja hozzáküldött követeit fogadja Erzsébet, és arra kérik,térjen vissza Magyarországra, de ezt a szent életű királyné visszautasítja.

Már ez a rövid szemle is elég ahhoz, hogy meggyőződjünk arról, milyen hasznot hozhat egy internetes múzeumi adatbázis. Nemcsak a kutatóknak, nemcsak múzeumi munkatársaknak, hanem minden érdeklődőnek, aki kíváncsi. Márpedig az internetet kíváncsi emberek hozták létre kíváncsiaknak.

A Nádasdy Ferenc Múzeum tavasszal indítja útjára új programját, melynek nemcsak az célja, hogy a múzeum fényképgyűjteményét bemutassuk, hanem szeretnénk, ha a sárváriak és a világban élő, de a város iránt érdeklődők is aktívan közreműködnének az új digitális helytörténeti adatbázis létrehozásában és építésében. Írjuk közösen újra városunk történetét. (tzb)


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4407 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

2020.05.08

Hegyekben áll. Feljegyzések szőnyegperspektívából

Számolós blog következik. Részben távmunkában, de remélve, hogy hamarosan...

2020.04.24

Ötödik, hatodik hete. Jegyzetek a fotelból

Már kívülről fújjuk az otthoni munka, a távmunka, a home office, előnyeit...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H