Keresés a weboldalon

Megnyílt Magyarország egyetlen huszárkiállítása

A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban megnyílt Magyarország egyetlen huszárkiállítása

2015.07.24

Hivatalosan is megnyitották a sárvári múzeum egyik szárnyában a Mi vagyunk a huszárok című állandó kiállítást, mely Magyarországon az egyetlen önálló tárlat a legmagyarabb fegyvernem történetéről, fegyvereiről, egyenruháiról, mindennapjairól. Egy sok szálon futó történetbe kezdett a múzeum, melyet most a nagyközönség elé tár.

A rekkenő hőség ellenére csordultig megtelt díszteremben várták a megnyitó kezdetét a huszártisztek fiai és lányai, a hagyományőrző huszárok, köztük a 4. Hadik András honvéd huszárezred, a császári és királyi 11. huszárezred, és természetesen a Nádasdy huszárezred történeti hagyományait a mában folytató képviselői. A kiállítás létrehozásában közreműködő mesteremberek, a tervezők, az informatikai háttért biztosító szakember, a múzeum és az önkormányzat munkatársai, a helyi, a megyei és az országos politikai élet szereplői, mindazok, akik a tervezés elejétől a megnyitó napjáig részt vettek a hatalmas projektben.

Huszár hagyományőrzök Tökölről a sárvári múzeumban

Csütörtökön megnyílt Magyarország egyetlen állandó huszárkiállítása. A Zeneiskola fanfárosainak bevezetője után a házigazda szerepében Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója elmondta, hogy egy múzeum életében a jegyvásárlástól a tárlatvezetéseken át az éjszakai programokig mindegyik egyaránt fontos. Mégis egy kiállítás megnyitása a legfontosabb, főleg ha egy olyan állandó kiállításról van szó, melyből nem sok található Európában, Magyarországon pedig csak egy, Sárváron. 

Polgármesteri és miniszteri köszöntők

Takács Zoltán Bálint múzeumigazgató, Kondora István Sárvár polgármestere, Ágh Péter országgyűlési képviselő huszárok gyűrűjében

Kondora István, Sárvár Város polgármestere legszívesebben elénekelte volna a Huszárgyerek, huszárgyerek szereti táncot című dalt, sőt ehhez még táncra is perdült  volna, de a nyári nagy melegben inkább köszönetét fejezte ki a magyar kormányzatnak, hogy nemcsak odafigyel a vidéki múzeumokra, hanem támogatási rendszerével ösztönzi folyamatos megújulásukat. A kiállítás ugyanis az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készült. A tervezésétől a megvalósításig hosszú út vezetett, mely egy jól működő közösséget még jobbá tesz, még inkább összekovácsol. A város egy olyan kiállítással gazdagodott, melyet bármikor büszkén megmutathat, melyre mindig szívesen várja vendégeit. Hende Csaba honvédelmi miniszter levélben üdvözölte a megjelenteket. Hangsúlyozta, a kiállítása hatalmas érdeme, hogy Magyarország első állandó huszárkiállításaként a huszárságot mint a hadtörténelem kiemelkedő intézményét mutatja be. A mézeskalács huszárfigurák és a mesehősök, az adomák és a legendák világa helyett itt és most a világhírű elitkatonák történetével találkozhatunk.

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4421 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

2020.05.08

Hegyekben áll. Feljegyzések szőnyegperspektívából

Számolós blog következik. Részben távmunkában, de remélve, hogy hamarosan...

2020.04.24

Ötödik, hatodik hete. Jegyzetek a fotelból

Már kívülről fújjuk az otthoni munka, a távmunka, a home office, előnyeit...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H