Keresés a weboldalon

Meglepetésfotók a Nagy Háborúból

Meglepetésfotók az I. világháborúból a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban

2015.06.16

A Nádasdy Ferenc Múzeum fotógyűjteményének üvegnegatívjai számtalan értékes ritkaságot rejtenek. Közülük került elő a következőkben bemutatásra kerülő néhány első világháborús fénykép negatívja is. A modern technika segíti, hogy felidézzük egy háború békétlen napjait.

A múzeumi feldolgozó munka szépségei közé tartozik az is, amikor olyan kincseknek tekinthető darabok kerülnek a szakember kezébe, amelyek történelmileg, esztétikailag vagy ritkaságuknál fogva képviselnek egyedi értékeket. Ez különösen akkor tölti el örömmel, amikor azokat egy aktuális eseményhez, így éppen az első világháború százéves jubileumához kötheti. Az egykori sárvári fényképészektől származó anyagban több, a háború pillanatait megörökítő felvétel is fennmaradt. Sajnos, sem a készítő neve, sem a készítés helye, ideje, valamint a rajtuk szereplő katonák kilétére nem sikerült fényt deríteni. Azt sem tudjuk sárváriak voltak-e.

Őrmester kitüntetésekkel (NFM HF 2015.1.204. Nádasdy Ferenc Múzeum, Sárvár)

Három nagyméretű képen két tiszt portréja látható. Mindketten őrmesteri rangjelzést viselnek a gallérjukon. Sárga selyem posztószalagon három hímzett fehér csillagot. Mindkettejük oldalán 1861 mintájú gyalogostiszti szablya van felkötve. Egyikük nehéz téli kabátot visel, a másik tiszt a mellén kitüntetéseket hord. Balról jobbra haladva a következőket: Koronás Ezüst Érdemkeresztet a Vitézségi Érem szalagján, valamint a vörös szalagon viselt Ezüst Érdemkeresztet, melyeket katonai érdemekért lehetett szerezni. Mellettük az 1913-ban alapított Mozgósítási Emlékkereszt függ, amelyet Ferenc József az 1912-13-as balkáni háborúk alatt mozgósított és legalább négy hetet tényleges szolgálatban töltött katonáknak adományozott. Végül pedig Ferdinánd bolgár cár arcképével díszített koronás bolgár érdemrend látható.
A tiszt tábori sapkáján kis zászlócskát figyelhetünk meg, amely a hadosztályba sorolásra utal. Őrmesterünk a 14. hadosztály valamelyik csapategységében szolgált. A sapkarózsára az uralkodó monogramját (FJI, azaz I. Ferenc József) nevének német változatát vésték. Ez alapján mondhatjuk, hogy a tiszt a közös hadsereg, azaz a császári és királyi (k.u.k.) hadsereg katonája.

Csónakot szállító katonák az I. világháborúban (NFM HF 2015.1.236. Nádasdy Ferenc Múzeum, Sárvár)

A többi (rendkívül kisméretű) felvételről feltételezhetjük, hogy az olasz hadszíntéren készültek. Az osztrák-magyar katonák egyszerű tábori sapkát viseltek, néhányuk lábán pedig a lövészárokharcban gyakran használt feltekert lábszárvédő is van. Az olaszok a berrettonak nevezett kalapot, valamint a franciáktól átvett ún. Adrian-típusú sisakot hordták. Egyik képen sebesült katonák várnak ellátásra, másikon maga a kórházzá átalakított udvarház látható. Szekéren csónakot szállító bakák pózolnak néhány felvételen, vagy vizet szivattyúznak a kútból. Olasz egyenruhások menetelnek, valamint egy elborzasztó képen pedig akasztott férfiakat fotografált le a fényképész.
A képek még így, ismeretlenül is kiemelkedő értéket képviselnek. Megőrizték egy száz évvel ezelőtti korszak ritka pillanatait, arcait, érzéseit. A felvételeket nézegetve óhatatlanul is felmerül bennünk a kérdés: mi történhetett később ezekkel a férfiakkal. Legyünk optimisták és bízzunk benne, hogy megérték a háború végét és visszatérhettek családjuk körébe!

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Szibler Gábor

történész-muzeológus
A történelem nem unalmas, hanem felfedezésre váró ismeretlen világ.

szibler.gabor@nadasdymuzeum.hu

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3103 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2018.04.19

Minta.kom.hogyan

Mit csinál a múzeumpedagógus egy többnapos módszertani konferencián? Eszik...

2018.02.06

Digitális egye fene! Szubjektív úti beszámoló

Minden ott van a közelünkben és mégis távol, elérhetetlen messzeségben. E...

2017.09.26

Köszöntéstől Sárvárig és párosan tovább

Másfél évtizede minden év szeptemberében múzeumpedagógiai évnyitóra ker...

2017.08.24

Mikor lesz újra trendi?

A kérdés a múzeum oldaláról kifejtve úgy hangzik: melyik történelmi kort...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H