Keresés a weboldalon

Maróthy László, maróthegyházi dr.

Celldömölk, 1891. – Szombathely, 1932. március 10. Földbirtokos, sárvári országgyűlési képviselő.

Maróthy László, maróthegyházi dr.

Apja, Maróthy László országgyűlési képviselő és Vas vármegye főispánja, édesanyja alsókáldi Káldy Ida volt. Egy öccse és egy húga született.
A család káldi kúriájában töltötte gyermekkorát. Jogi egyetemet végzett, és a vármegye tiszteletbeli főjegyzője lett. Az első világháború idején tartalékos főhadnagyként szolgált a 3. cs. és kir. Hadik-huszárezrednél. 1915 augusztusában Morzkównál, az orosz fronton súlyosan megsebesült. Több kitüntetést is szerzett, a Bronz és Ezüst katonai érdemérem hadiékítménnyel, kardokkal ékesített változatát, az 1. és 2. osztályú ezüst vitézségi érmet és a Károly-csapatkeresztet.
A politikai életbe az 1920-as évektől kapcsolódott be, előbb 1922-ben Jánosházán, majd 1926-ban Celldömölkön jelöltette magát képviselőnek. Az utóbbi helyen azonban visszalépett, ellenfele Huszár Mihály sárvári apátplébános lett volna.
1928 elején a sárvári kerület országgyűlési képviselője, Huszár Károly a Munkásbiztosító elnöke lett, ezzel le kellett mondania a mandátumáról. A pótválasztásokon hosszas találgatást követően a Keresztény Gazdasági és Szociális Párt Maróthyt jelölte, aki programbeszédében a munkásság védelmét, a szegények megsegítését és a gazdasági helyzet javítását tűzte ki célul. Vele szemben a kormánypárt, az Egységes Párt Gömbös Miklóst indította, de Maróthy fölényesen nyert. Képviselősége a gazdasági világválság első időszakára esett, így megígért programjából nem tudott semmit sem megvalósítani. Az 1931-es választásokon vissza is lépett, tehát Huszár Mihály ellenjelölt nélkül kapott mandátumot.
Maróthy László 1930-ban tagja lett a Szent István társulatnak, emellett tagja volt a Jánosházi Fogyasztási Szövetkezetnek és a Vasmegyei Gazdasági Egyesületnek, amely igazgatóságába is beválasztották.
Kétszer nősült, első felesége, Abaffy Eda 1921-ben meghalt. Második feleségével, egyházasbükki Dervarics Máriával 1925-ben házasodott össze. Két lányuk született, Valéria és Margit. Maróthy László 1932 tavaszán influenzában halt meg a szombathelyi kórházban. Innen a káldi családi kriptába vitték, ahol örök nyugalomra helyezték. (szg)

Irodalom
A cs. és kir. 3. számú „gróf Hadik” – huszárezred története. Bp. é.n.
Tímár István: Nemzetgyűlési választások a Horthy-korszakban. In.: Söptei István (szerk.): Sárvár története. Sárvár, 2000.
Katafai-Németh József: Vas megye kastélyai és kúriái. I. Sárvár, 2006.


Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4547 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

2020.12.08

Karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Kirándulásra hívjuk Önt a nagyvilágba, hogy az otthonából ki sem lépve i...

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H