Keresés a weboldalon

Május elseje a Nádasdy Ferenc Múzeummal

2015.04.29

A Nádasdy Ferenc Múzeum a május elsejei hosszú hétvége minden napján, így a munka ünnepén is a megszokott nyitva tartással, délelőtt 9 órától 17 óráig várja a múzeumkedvelő közönséget. A mozgalmas városi rendezvények mellett érdemes némi múltidéző sétát tenni a múzeum páratlan kiállítótereiben.

Május elseje a dolgozó embereket megillető jogok sikeres kiharcolásának nemzetközi ünnepnapja. A legtöbben a munka ünnepeként emlegetik, de ez a nap egyben Szent Józsefnek, a munkások védőszentjének is az egyházi ünnepe. Május elseje ünnepnappá válásában fontos szerepet játszottak a 19. században megalakuló munkásmozgalmak, szakszervezetek, melyek egyre több jogot, reformot harcoltak ki maguknak. Többek között innen eredeztethetjük a legelső tiltakozó, változtatásokat követelő sztrájkokat is. Jelentős változást hozott a mára klasszikussá vált nyolc órás munkaidő bevezetése, hiszen korábban 10-16 órát is dolgoztatták az ipari termelésben dolgozókat.

A telefonközponttól a munka ünnepén át az Európa Unióig

A 20. század második felétől május elsejét is szocialista ünneppé tették, hiszen az eredetileg munkások ünnepeként számon tartott napot a munka ünnepévé változtatták a szovjetek uralta blokkban. Hazánkban az idősebb generáció úgy emlékszik vissza a május elsejékre, mint a felvonulások, majálisok, a sör és a virsli ünnepére. Ma már a legtöbb embernek vidám családi, baráti együttlétet, szórakozást, a nyár közeledtét jelenti május első napja. Érdekesség, hogy ezen a napon több fontos esemény is történt az évszázadok alatt Magyarországon. 1881-ben ekkor kezdte el működését az első budapesti telefonközpont. 1957-ben ezen a napon indult el hivatalosan a Magyar Televízió adása, 2004. május 1-jén pedig az Európai Unió tagországa lettünk.

Nosztalgiázzon Ön is a Sárvár Annoval!

Sárvár Anno ikon

A Nádasdy Ferenc Múzeum történetében is fontos dátum május 1-je, hiszen három évvel ezelőtt indult el Sárvár városának képes történetét bemutató honlapunk, a Sárvár Anno. A múzeum által működtetett weboldalon a város polgáraival együtt gyarapítjuk Sárvár történetének fényképgyűjteményét. Beszédes adat, hogy a honlap elindulása óta több mint 2600 fotót töltöttek fel az oldalra regisztrált felhasználóink. A tavalyi év során Európa 12 országában kerestek gyakorlati példát arra, vajon hogyan lehet az internet adta lehetőségeket valódi közösségépítésre használni. Az elismerést, a legjobb gyakorlatot hazánkban a Nádasdy Ferenc Múzeum saját közösségi oldala a Sárvár Anno nyerte el. A Sárvár Anno-ra történő regisztrációval bárki feltölthet régi fényképeket, hozzászólásokkal, adatok pontosításával egészíthetjük ki a már meglévő adatbázis egyes elemeit.

A Sárvár Anno gyűjteményében külön összegyűjtöttük a sárvári május elsejéket is! Kalandozzanak és nosztalgiázzanak velünk Önök is! Böngésszenek kedvükre a régi felvételek között, melyekből akár saját magukra, rokonaikra, barátaikra is ráismerhetnek!


 

Májusfaliget a várparkban

Ebben az esztendőben is ott leszünk a májusfaliget központjában! A tavalyi sikeres májusfa állítási rekordkísérlet után idén is találkozhatnak munkatársainkkal a várparkban, ahol a májusfaliget fái közül az egyiket a Nádasdy Ferenc Múzeum csapata fogja felállítani. Keresse zászlónkat és megtalál minket!
 
A Nádasdy Ferenc Múzeum egész hétvégén várja vendégeit 9 órától 17 óráig!
 
Rövid fotógalériánkban a tavalyi év legemlékezetesebb pillanatait elevenítjük fel.

Kapcsolódik:


Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3655 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2019.02.19

Rómeón innen, Júlián túl

Lehet-e a szerelmesek tragikus története helyett királydrámát tanulni köz...

2018.09.21

A barangolás művészete

Hátratett kézzel sétálni egy ösvényen és közben hallgatni a madárcsicse...

2018.09.13

Öt érv a főnöknek, hogy kell egy blog

A múzeumok számtalan lehetőséget vesznek igénybe, hogy kapcsolatba lépjene...

2018.07.05

mégis más!

Öt éve várjuk vendégeinket júliusban és augusztusban este 9 óráig. Minde...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H