Keresés a weboldalon

Lakatos Jolán háztartástan füzete

Lakatos Jolán háztartástan füzete (ltsz: II.77.88.1.)

Lakatos Jolán sárvári polgári iskolai tanuló 1930-as évek közepén keletkezett háztartástan füzete fontos dokumentum a kor hétköznapjaira vonatkozóan.

Lakatos Lajos sárvári tanító és felesége, Kálmán Jolán lánya 1922. augusztus 17-én látta meg a napvilágot. Az apa agilis ember volt, népszínműveket rendezett, amelyeket a Katolikus Legény- és Leányegyletek adtak elő. Családjával a belvárosban, a Mária Terézia utcában (ma Ady Endre u.) lakott, innen járt az alig pár lépésnyire lévő munkahelyére. 
Lakatos Jolán elvégezve a katolikus leányiskola osztályait, a sárvári polgári iskolában folytatta tanulmányait. Az 1935/36-os tanévben végezte a negyedik osztályt. Ekkor keletkezett háztartástan füzete bekerült a múzeum gyűjteményébe, amelyből megtudjuk, milyen tananyaggal kellett megbirkóznia egy serdülőkorú növendéknek. 
Nemcsak az élelmiszerek összetétele, elkészítésük, tartósításuk módja szerepelt a leckék között, hanem hasznos tippek a praktikus öltözködéshez, lakberendezéshez, a ruhák alapanyaga, a gyermeknevelés, a kertészet, és megannyi, a háztartásban előforduló tevékenység és tudnivaló. Hogy kell poloskát irtani, a fémtárgyakat tisztítani, miért nem esztétikus a művirág, milyen ruhadarabokat, tankönyveket rejt egy 14 éves lány szekrénye, melyek a legjobb textilalapanyagok, mik a helyes táplálkozás ismérvei, miért kell vitaminokat szedni, hogyan és mi módon tegyük eltarthatóvá a tojást és számos hasznos ismeret a mindennapokhoz. A füzetet szép rajzok díszítik, amelyek utalnak arra, hogy fontosnak tartották a vizuális nevelést is. Kiderül belőle, hogy igyekeztek a tanulókat önálló gondolkodásra nevelni, ezért számos fogalmazást vártak el tőlük. Egy-egy ilyen munka érdekes tapasztalatokkal szolgált számunkra. Megtudjuk belőle például, hogy Lakatos Jolánnak nem volt fiatalabb testvére (bátyja, Lajos egy évvel volt idősebb nála), hogy Benzit mosóport használtak a nagymosáshoz, amely kora reggel kezdődött és igen fárasztó munka volt.

Lakatos Jolán háztartástan füzete

Kiderül az is, hogy telt egy kisvárosi, vallásos nevelésben részesült 13-14 éves leány napi programja. A pályaválasztás leckénél például láthatjuk, mennyire érvényesült még a patriarchális felfogás, amely szerint a gyermek jövőjéről a szülőnek kell döntenie, mert nekik „kell igazán tudniok, hogy mire van a gyermeknek hajlama, testi, lelki képessége, nem pedig csak kedve”. Fejlesztették a tanulók gondolkodását, képzelőerejét, amikor olyan fogalmazásokat írattak velük, mint például, hogyan nevelném kistestvéremet, milyen játékot vennék neki, milyen menüt állítanék össze egy hétre, stb.

Lakatos Jolán háztartástan füzete

Ezidőtájt még a hagyományos női szerepek mellett tette le a kor embere a voksát, de tudatában voltak már annak, hogy a jövendő családanyák élete nemcsak a konyha-gyermek-kézimunka körében fog lezajlani. Valamint, hogy a háztartás vitelének összetett feladataiban is irányt kell mutatni a lányoknak, nem elegendő az ösztönös elsajátítás. Figyelembe vették a kor kihívásait, amikor pályaválasztásról is beszéltek a tanárok a serdülőknek, de még a hagyományos szülőközpontú szemlélettel tálalták. A gyermekek szüleik iránti feltétlen tisztelete, a nők tradicionálisan betöltött szerepének hangsúlyozása, a mély vallásosság és a magyarságtudat erősítése voltak a legfontosabb irányvonalak a nevelés terén.

Szerencsések vagyunk, mert a fennmaradt füzet segítségével az 1930-as évekbeli kisvárosi hétköznapok olyan eseményeibe pillanthatunk be, amelyről egyébként semmit vagy csak rendkívül keveset tudnánk. Megismerhetjük egy serdülőkorú leány gondolkodását, érzéseit és a vele kapcsolatos elvárásokat. Szépen kidolgozott rajzai, gyöngybetűs írása jó nevelést kapott, céltudatos, kellemes megjelenésű leány benyomását keltik. Életrajzának további adatai ezt erősítik meg. 

Lakatos Jolán háztartástan füzete

Lakatos Jolán a polgári iskola büszkesége lehetett, hiszen az 1932 és 1936 között ott eltöltött négy évben mindvégig jeles bizonyítvánnyal zárta a tanévet. 1937 májusában a sárvári plébániatemplomban bérmálkozott. Minden bizonnyal gimnáziumot, tanítóképzőt végzett. 1948 augusztusában Ózdon kötött házasságot Soltész József tanárral, ott is telepedett le. Földrajz szakos tanárként a József Attila Gimnázium oktatója volt, emellett férjével együtt néprajzkutatóként tevékenykedett. Falucsúfolók, falusorolók Ózd környékén (Szülőföldünk, 1995.), Molnárkalács – ostyasütés Ózd környékén (Lakóhelyünk Ózd, 1985.), Balladák gyűjtése Ózd környékén (Lakóhelyünk Ózd, 1985.), csak egy-két példa megjelent munkáira. 
Soltész Józsefné Lakatos Jolán 2008. szeptember 3-án halt meg. A Szent István bazilika urnatemetőjében helyezték hamvait örök nyugalomra. 

A tárgy leltári száma: NFM II.77.88.1


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Szibler Gábor

történész-muzeológus
A történelem nem unalmas, hanem felfedezésre váró ismeretlen világ.

szibler.gabor@nadasdymuzeum.hu

Tárgyközeli ajánló

Mi volt előbb: a nyuszi vagy a tojás? A válasz egyszerű: a tojás. Ez az ellipszis alakú, egyik végén kerekebb, a másik végén csúcsosabb forma világokat teremtett. A húsvéti ünnepkör nem létezhetne nélküle.

Jelképek erdeje…

Miközben a diósgyőri Lenin Kohászati Művekben öntötték a szovjet címert, addig a kisboltok, bazárok néhány forintért Kossuth-címereket árultak. A sárvári múzeum gyűjteményében több mint száz ilyen kitűző található, műanyag, réz, porcelán, sőt csontból készült is. Az 1956 októberi forradalom egyik jelképe lett a Kossuth-címer.

Kossuth-címerek a forradalomban

Fegyvergyűjteményünk egyik érdekes darabja egy buzogány, melyet formai jegyei alapján tudunk meghatározni. Egykori tulajdonosáról sajnos nem tudunk semmit, mégis érdekes. A korabeli források is gyakran említik ezt a fegyvertípust.

Vasfegyver...

„Jelképek erdején át visz az ember útja" – állította Baudelaire, amihez hozzátehetjük, ami a megismerés és értelmezés felé vezet. Esztétikus és elfogadható magyarázatot keresünk a természetben, a hitben, a fizikai és lelki síkokban.

Húsvéti jelképeink...
Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4574 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

2020.12.08

Karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Kirándulásra hívjuk Önt a nagyvilágba, hogy az otthonából ki sem lépve i...

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H