Keresés a weboldalon

Lakatos Jolán háztartástan füzete

Lakatos Jolán sárvári polgári iskolai tanuló 1930-as évek közepén keletkezett háztartástan füzete fontos dokumentum a kor hétköznapjaira vonatkozóan.

Lakatos Lajos sárvári tanító és felesége, Kálmán Jolán lánya 1922. augusztus 17-én látta meg a napvilágot. Az apa agilis ember volt, népszínműveket rendezett, amelyeket a Katolikus Legény- és Leányegyletek adtak elő. Családjával a belvárosban, a Mária Terézia utcában (ma Ady Endre u.) lakott, innen járt az alig pár lépésnyire lévő munkahelyére. 
Lakatos Jolán elvégezve a katolikus leányiskola osztályait, a sárvári polgári iskolában folytatta tanulmányait. Az 1935/36-os tanévben végezte a negyedik osztályt. Ekkor keletkezett háztartástan füzete bekerült a múzeum gyűjteményébe, amelyből megtudjuk, milyen tananyaggal kellett megbirkóznia egy serdülőkorú növendéknek. 
Nemcsak az élelmiszerek összetétele, elkészítésük, tartósításuk módja szerepelt a leckék között, hanem hasznos tippek a praktikus öltözködéshez, lakberendezéshez, a ruhák alapanyaga, a gyermeknevelés, a kertészet, és megannyi, a háztartásban előforduló tevékenység és tudnivaló. Hogy kell poloskát irtani, a fémtárgyakat tisztítani, miért nem esztétikus a művirág, milyen ruhadarabokat, tankönyveket rejt egy 14 éves lány szekrénye, melyek a legjobb textilalapanyagok, mik a helyes táplálkozás ismérvei, miért kell vitaminokat szedni, hogyan és mi módon tegyük eltarthatóvá a tojást és számos hasznos ismeret a mindennapokhoz. A füzetet szép rajzok díszítik, amelyek utalnak arra, hogy fontosnak tartották a vizuális nevelést is. Kiderül belőle, hogy igyekeztek a tanulókat önálló gondolkodásra nevelni, ezért számos fogalmazást vártak el tőlük. Egy-egy ilyen munka érdekes tapasztalatokkal szolgált számunkra. Megtudjuk belőle például, hogy Lakatos Jolánnak nem volt fiatalabb testvére (bátyja, Lajos egy évvel volt idősebb nála), hogy Benzit mosóport használtak a nagymosáshoz, amely kora reggel kezdődött és igen fárasztó munka volt.

Lakatos Jolán háztartástan füzete

Kiderül az is, hogy telt egy kisvárosi, vallásos nevelésben részesült 13-14 éves leány napi programja. A pályaválasztás leckénél például láthatjuk, mennyire érvényesült még a patriarchális felfogás, amely szerint a gyermek jövőjéről a szülőnek kell döntenie, mert nekik „kell igazán tudniok, hogy mire van a gyermeknek hajlama, testi, lelki képessége, nem pedig csak kedve”. Fejlesztették a tanulók gondolkodását, képzelőerejét, amikor olyan fogalmazásokat írattak velük, mint például, hogyan nevelném kistestvéremet, milyen játékot vennék neki, milyen menüt állítanék össze egy hétre, stb.

Lakatos Jolán háztartástan füzete

Ezidőtájt még a hagyományos női szerepek mellett tette le a kor embere a voksát, de tudatában voltak már annak, hogy a jövendő családanyák élete nemcsak a konyha-gyermek-kézimunka körében fog lezajlani. Valamint, hogy a háztartás vitelének összetett feladataiban is irányt kell mutatni a lányoknak, nem elegendő az ösztönös elsajátítás. Figyelembe vették a kor kihívásait, amikor pályaválasztásról is beszéltek a tanárok a serdülőknek, de még a hagyományos szülőközpontú szemlélettel tálalták. A gyermekek szüleik iránti feltétlen tisztelete, a nők tradicionálisan betöltött szerepének hangsúlyozása, a mély vallásosság és a magyarságtudat erősítése voltak a legfontosabb irányvonalak a nevelés terén.

Szerencsések vagyunk, mert a fennmaradt füzet segítségével az 1930-as évekbeli kisvárosi hétköznapok olyan eseményeibe pillanthatunk be, amelyről egyébként semmit vagy csak rendkívül keveset tudnánk. Megismerhetjük egy serdülőkorú leány gondolkodását, érzéseit és a vele kapcsolatos elvárásokat. Szépen kidolgozott rajzai, gyöngybetűs írása jó nevelést kapott, céltudatos, kellemes megjelenésű leány benyomását keltik. Életrajzának további adatai ezt erősítik meg. 

Lakatos Jolán háztartástan füzete

Lakatos Jolán a polgári iskola büszkesége lehetett, hiszen az 1932 és 1936 között ott eltöltött négy évben mindvégig jeles bizonyítvánnyal zárta a tanévet. 1937 májusában a sárvári plébániatemplomban bérmálkozott. Minden bizonnyal gimnáziumot, tanítóképzőt végzett. 1948 augusztusában Ózdon kötött házasságot Soltész József tanárral, ott is telepedett le. Földrajz szakos tanárként a József Attila Gimnázium oktatója volt, emellett férjével együtt néprajzkutatóként tevékenykedett. Falucsúfolók, falusorolók Ózd környékén (Szülőföldünk, 1995.), Molnárkalács – ostyasütés Ózd környékén (Lakóhelyünk Ózd, 1985.), Balladák gyűjtése Ózd környékén (Lakóhelyünk Ózd, 1985.), csak egy-két példa megjelent munkáira. 
Soltész Józsefné Lakatos Jolán 2008. szeptember 3-án halt meg. A Szent István bazilika urnatemetőjében helyezték hamvait örök nyugalomra. 

A tárgy leltári száma: NFM II.77.88.1


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Szibler Gábor

történész-muzeológus
A történelem nem unalmas, hanem felfedezésre váró ismeretlen világ.

szibler.gabor@nadasdymuzeum.hu

Tárgyközeli ajánló

Múzeumunkban több régi térképen is tanulmányozhatjuk, mit tudtak évszázadokkal ezelőtt Magyarországról. Sok izgalmas megállapítást tehetünk. Most egy 1587-ben készített metszetet mutatunk be izgalmas tanulságokkal.

Dombok, vidékek, folyók…

1541 telén, január 26-án egy különös csomag hagyta el a sárvári vár kapuját. Még nem a mai díszes kijáratot a hídon át a vizesárok felett, hanem egy minden ék nélküli kijáratot. A csomag, amit a futár magával vitt, annál értékesebb volt.

Egy hosszú út…

Az év utolsó napján búcsúztatjuk az elmúlt esztendőt, hogy vidáman köszöntsük az újat. Remélve így is, hogy jövőre még jobb lesz. Sok szokás kapcsolódik az éjszakához és sokféle finomság. Mi most egyet választottunk, amiről ritkábban beszélünk, annál gyakrabban kettéharapjuk.

Egy finom falat...

A papírcsomagolás múltja mindössze kétszáz éves, míg az ajándékcsomagolás története az ókori Kínáig nyúlik vissza. A papír egyszerűen túl drága cikk volt ahhoz, hogy csak úgy belegöngyöljenek dolgokat és különösebb további funkció nélkül a szemétben kössön ki.

Meglepetés csomagolva...
Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3688 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Programok a múzeumban

2019. március 21. csütörtök 18:00 óra
Fürdővíz…
2019. április 06. szombat 18:00 óra
Szombatesti komolyzene…
2019. április 27. szombat 18:30 óra
Random Jazz…

Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2019.02.26

Szelfi. Múzeum. Szelfimúzeum! De miért is?

Mindig öröm, ha egy új múzeum nyílik. Ezért is dobbant meg a szívem, amik...

2019.02.19

Rómeón innen, Júlián túl

Lehet-e a szerelmesek tragikus története helyett királydrámát tanulni köz...

2018.09.21

A barangolás művészete

Hátratett kézzel sétálni egy ösvényen és közben hallgatni a madárcsicse...

2018.09.13

Öt érv a főnöknek, hogy kell egy blog

A múzeumok számtalan lehetőséget vesznek igénybe, hogy kapcsolatba lépjene...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H