Keresés a weboldalon

Múzeumi csábítás

Kiállítások a sárvári múzeumban 2019-ben

2019.01.08

2019-ben sűrű kiállítási programmal jelentkezünk. Nemcsak időszaki tárlatokkal várjuk vendégeinket, hanem állandó kiállításaink megújításával is. Változatos témákkal készülünk a történelem, a hadtörténet, a képző- és iparművészet terén egyaránt.

A sárvári várkastély három emeleti szárnyán állandó kiállítások és időszaki tárlatok várják az érdeklődőket. A torony felvezető emeletén a 15. századtól a 18. századig terjedő időszakban készült történeti térképeket bemutató Carta Hungarica kiállításon kereshetjük meg saját településünket.

Magyarország egyetlen állandó huszárkiállítása természetesen a legmagyarabb fegyvernemmel ismertet meg minket. A kastély egykori bajor korszakára emlékeztet a porcelánokat, ezüst tárgyakat, festményeket bemutató kincskiállítás. Az elmúlt évszázadok történeti üvegeit szintén megismerhetjük.

A freskókkal borított díszterem és a hozzácsatlakozó szalonsorban pedig a reneszánsztól a 18. század végéig követhetjük nyomon a bútorok történetét. Az egyik teremben a Nádasdy család 16-17. századi történetét foglaljuk össze. A Nádasdyak nemcsak a város, hanem az ország történetében is meghatározó szerepet játszottak.

A család tagjai kiemelkedő alakjai voltak a politikának. Nádasdy Tamás nádorként, dédunokája, Nádasdy III. Ferenc pedig országbíróként jutott fel a ranglétrán. A nádor fia, a törökök által fekete bégként emlegetett Nádasdy II. Ferenc nemcsak a császári, királyi udvarba volt bejáratos Bécsben, hanem a magyarországi hadszíntéren is letette névjegyét. Fia, Pál pedig az evangélikus egyház javára tett szolgálatot imádságos könyvének összeállításával, illetve kiadásával.

Az egyes családtagok sokoldalúságát mutatta, hogy mindegyik támogatta a kultúrát. Anyagilag számos könyv megjelenését segítették. Sokan mondtak nekik köszönetet, hogy hozzájárultak munkájuk létrejöttéhez. Mindehhez az anyagi hátteret európai szintű gazdaságirányításukkal érték el. A család koraújkori életének szép emléke a sárvári vár. A termekben sétálva érdemes felidézni emléküket, amit az itt őrzött tárgyak is segítenek.

Az idén négy időszaki kiállítást nyitunk, de két állandó kiállításunkat is egyrészt kiegészítjük, másrészt teljesen újjáépítjük. Február 15-ig pedig még megtekinthető a magyar bicskamesterség jelenét bemutató kiállításunk.

Még mindig huszárok vagyunk!

Kiállítások a sárvári múzeumban 2019-ben. Részlet a huszárkiállításból

Úgy gondoltuk, ideje folytatni a 2015 nyarán megnyílt állandó kiállításunkat, mely a múzeum sokrétű emlékanyagára építve mutatja be a huszárok történetének fordulópontjait, fegyvereit, egyenruháit.

A Nádasdy huszárezred tisztikarának 1984-ben átadott műtárgyaira, majd más alakulatok és huszárok ajándékaira alapozott kiállítás két új teremmel bővül. A megelőző termekben egy-egy nagyobb téma (fegyverek, tiszti étkezde, a világháborúk, a sport) köré csoportosítottuk a kiállítási egységeket. A most nyíló két kisebb részben a Nádasdy huszárok történetét mutatjuk be, ami egyben a huszárok elmúlt évszázadainak az áttekintését is jelenti.

Olyan tárgyakat is kiállítunk, melyeket az elmúlt három esztendőben kaptunk ajándékba vagy saját forrásból vásároltunk. Köztük egyenruhák, személyes tárgyak, étkészleti darabok, fényképek, dokumentumok.

Tervezett nyitás: 2019. március 14.

Sárvár személyesen

Egy város történetét sokféle módon el lehet mesélni. Sokszor egy épület elmond mindent. Egy tárgy is önmagáért beszél. Mi úgy döntöttünk, hogy egy új állandó kiállítást készítünk, melyben Sárvár elmúlt évszázadait néhány ismert és kevésbé ismert polgárának életén keresztül mutatjuk be.

Szóba kerül a gazdaság, a kultúra, az oktatás, a vallás, a népesedés és egyéb témák is, melyek segítségével bepillantást nyerünk egy kisváros életébe. Bemutatjuk az egyes városrészeket, illetve azokat a kihívásokat, melyekkel az itt élőknek meg kellett küzdeniük.

A kiállított eredeti tárgyak, fényképek és dokumentumok jelzik a város lakóinak életkörülményeit, munkájuk eredményét, mindennapi tevékenységük színtereit.

A kiállítás nemcsak a Sárváriaknak érdekes, hanem a városba látogató vendégeinknek is.

Tervezett nyitás: 2019. április 18.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4421 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

2020.05.08

Hegyekben áll. Feljegyzések szőnyegperspektívából

Számolós blog következik. Részben távmunkában, de remélve, hogy hamarosan...

2020.04.24

Ötödik, hatodik hete. Jegyzetek a fotelból

Már kívülről fújjuk az otthoni munka, a távmunka, a home office, előnyeit...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H