Keresés a weboldalon

Karácsonyi süti újratöltve

A Nádasdy Ferenc Múzeum arácsonyi sütije 2017-ben

2017.12.19

Hagyományainkhoz híven az idén is elkészítettük a múzeum sütijét. Nagyon egyszerű, nem is nagyon hízlal és a szomszéd gyerkőc is örömmel falatozza. Van benne mandula, dió, erdei gyümölcs, és ami igazán édessé varázsolja, az a szeretet. Jó étvágyat hozzá!

Az elmúlt években történeti távlatokat nyitottunk. Móra Ferencné szakácskönyve segítségével diós pitét készítettünk, tavaly pedig a híres sárvári szerelmes pár, Nádasdy Tamás és Kanizsai Orsolya levelezéséből merítettünk ihletet. Így készült el a leveles tésztás, túrós, almás, mézes Nádasdy béles. Idén arra gondoltunk, hogy az ünnep napjai bizony akár akarjuk, akár nem, megterhelik a pocakunkat. A neten is terjed a Micimackós kép, melyen a kedves medvebocs saját gyomrához fordul és figyelmezteti, hogy készüljön fel, mert nem diétás időszak következik. Törtük is a fejünket és végül arra jutottunk, hogy ha karácsony, akkor legyen csoki, mandula, dió és erdei hangulat. Nem volt más hátra, összegyúrtuk a tésztát, majd irány a tortaforma és már alig akad tennivaló. Erdei gyümölcs a tésztára, dió és mandula a tetejére, majd a sütő. Türelmesen megvárjuk, hogy megsüljön a karácsonyi csoda, közben egy kis mandulalikőrt kortyolgatunk és hallgatjuk, miként dalol a gyermekkórus. A torta közben kisül, lehűl, és nem kell más már csak a csokimáz és a vendégvárás. De azért egy szeletet titokban megehetünk, és ráfogjuk a ….

A sárvári múzeum karácsonyi üdvözlete

Karácsonyi ihlet

Hozzávalók

10 dkg őrölt mandula

10 dkg liszt

5 dkg zabpehely

5 dkg barnacukor

egy kiskanál fahéj

1 darab tojás

40 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)

1 teaskanál méz

1 darab narancs reszelt héja

10 dkg dió

10 dkg étcsokoládé

15 dkg margarin

 

Elkészítés

Az őrölt mandulát, a lisztet összekeverjük a zabpehellyel, a barnacukorral, a fahéjjal és a margarin kétharmadával. A hozzvalókat jól összegyúrjuk, majd a tortaforma átmérőjénél nagyobb formára lapítjuk. Bele is helyezzük a formába, hogy kb. 2-3 centiméter magas pereme legyen. Az erdei gyümölcsöt miután kiolvasztottuk, pürésítjük és egy kis mézet teszünk hozzá. Nem sokat, egy teáskalálnyit.  Ne feledkezzünk meg a narancsunkról sem. Reszeljük bele annak is a héját. A tetejére rászórjuk az apróra vágott diót és néhány mandulapelyhet. Sütőbe tesszük és 35 percig izgulunk, hogy 185 Celsius fokon vajon mi sül ki. 

Karácsonyi süti újratöltve

Izgalommal kivesszük a tortát és türelmesen megvárjuk, míg kihűl. A csokoládéból letörünk egy kicsi darabot és megkóstóljuk. Mielőtt megennénk az egészet, inkább  vízgőz felett megolvasztjuk és elkeverjük a margarinnal. Mikor legszívesebben megnyalnánk a masszát, ne tegyük, hanem öntsük rá a tortára. 

Hamar megszilárdul, tegyük tortatálra vagy egy tányérra. Egy gyors fotó a közösségi oldalakra és már tálalhatjuk is.

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk Önnek is!

a Nádasdy Ferenc Múzeum csapata

(A múzeum tortáját munkatársunk, Takács-Reichardt Gabriella készítette el.)


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3495 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »



Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!



A legfrissebb blogok

2018.09.21

A barangolás művészete

Hátratett kézzel sétálni egy ösvényen és közben hallgatni a madárcsicse...

2018.09.13

Öt érv a főnöknek, hogy kell egy blog

A múzeumok számtalan lehetőséget vesznek igénybe, hogy kapcsolatba lépjene...

2018.07.05

mégis más!

Öt éve várjuk vendégeinket júliusban és augusztusban este 9 óráig. Minde...

2018.06.13

A jégkrém elfogyhat, a múzeum nem

Még el sem kezdődött az uborkaszezon, már a reggeli böngészés közben rá...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H