Keresés a weboldalon

Huszáros felvételek a Lidércfényről

Huszáros felvételek a sárvári Nádasdy Múzeum éjszakai programjáról Lidércfény 2015

2015.08.20

A jubileumi múzeumi éjszaka, a Lidércfény10 hagyományos jókedvvel és programokkal köszöntötte az új huszárkiállítást. Négy óra alatt több százan beszélgettek egy jót, együtt ütötték a ritmust a táncosokkal, hallgatták a Regős Együttest, a tárlatvezetéseket. Idén is érdemes volt ellátogatni hozzánk.

Ha Sárvár és augusztus 19., akkor múzeumi éjszaka. Tizedik alkalommal hívtuk egy jó mulatságra a sárváriakat és a városban pihenőket. Minden évben más és más témával várjuk vendégeinket. Egy hónappal ezelőtt nyílt meg az új állandó huszárkiállítás, ezért egyértelmű volt, hogy az idén huszáros programot állítunk össze.
A tárlatvezetéseken nemcsak tárgyakról volt szó, hanem megtudhattuk, volt-e nő a huszárok között, vagy miért is tiltották a szakáll viselését huszárjainknak, de a bajuszt előírták. Három tánckoreográfia (Lőrincz Katalin és Lőrinszky Attila, a sárvári Stop and Go és a sárvári Senior Néptáncegyüttes a Regős Együttes kíséretében) pedig bizonyította, hogy a huszárgyerek szereti a táncot. Művészi performansz hozta közelebb a hivatalos bemutató előtt az itáliai mester, Paolo Pagani festményét az 1600-as évek második feléből. Modern mester pedig saját modelljeit rajzolta le pillanatok alatt, természetesen egy kis huszáros bajusszal, csákóval. 

A múzeum restaurátora több módszert is megmutatott, hogy lehet otthon is ezüstöt pucolni, és azt is, hogy mit ne tegyünk a családi ékszerekkel. A toronyban az ifjak huszárokat hajtogattak papírból vagy egyenruhába öltöztethették a legmagyarabb fegyvernem katonáit. A díszteremben a Nádasdy Bandérium tartott többször is bemutatót, de a zivataros idő ellenére a bástyára is kimerészkedhettek. A jubileumi Lidércfényen is, hagyományainkhoz híven a Várkapu Panzió oltotta a szomjúságot. 
2006-ban volt az első múzeumi éjszaka, azóta minden évben több százan voltak kíváncsiak ránk. Innen is köszönjük mindazoknak, akik az idén vagy az elmúlt években ellátogattak hozzánk. Jövőre is várjuk régi barátainkat, de új vendégeinket is. 


Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4581 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

2020.12.08

Karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Kirándulásra hívjuk Önt a nagyvilágba, hogy az otthonából ki sem lépve i...

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H