Keresés a weboldalon

Huszáros felvételek a Lidércfényről

2015.08.20

A jubileumi múzeumi éjszaka, a Lidércfény10 hagyományos jókedvvel és programokkal köszöntötte az új huszárkiállítást. Négy óra alatt több százan beszélgettek egy jót, együtt ütötték a ritmust a táncosokkal, hallgatták a Regős Együttest, a tárlatvezetéseket. Idén is érdemes volt ellátogatni hozzánk.

Ha Sárvár és augusztus 19., akkor múzeumi éjszaka. Tizedik alkalommal hívtuk egy jó mulatságra a sárváriakat és a városban pihenőket. Minden évben más és más témával várjuk vendégeinket. Egy hónappal ezelőtt nyílt meg az új állandó huszárkiállítás, ezért egyértelmű volt, hogy az idén huszáros programot állítunk össze.
A tárlatvezetéseken nemcsak tárgyakról volt szó, hanem megtudhattuk, volt-e nő a huszárok között, vagy miért is tiltották a szakáll viselését huszárjainknak, de a bajuszt előírták. Három tánckoreográfia (Lőrincz Katalin és Lőrinszky Attila, a sárvári Stop and Go és a sárvári Senior Néptáncegyüttes a Regős Együttes kíséretében) pedig bizonyította, hogy a huszárgyerek szereti a táncot. Művészi performansz hozta közelebb a hivatalos bemutató előtt az itáliai mester, Paolo Pagani festményét az 1600-as évek második feléből. Modern mester pedig saját modelljeit rajzolta le pillanatok alatt, természetesen egy kis huszáros bajusszal, csákóval. 

A múzeum restaurátora több módszert is megmutatott, hogy lehet otthon is ezüstöt pucolni, és azt is, hogy mit ne tegyünk a családi ékszerekkel. A toronyban az ifjak huszárokat hajtogattak papírból vagy egyenruhába öltöztethették a legmagyarabb fegyvernem katonáit. A díszteremben a Nádasdy Bandérium tartott többször is bemutatót, de a zivataros idő ellenére a bástyára is kimerészkedhettek. A jubileumi Lidércfényen is, hagyományainkhoz híven a Várkapu Panzió oltotta a szomjúságot. 
2006-ban volt az első múzeumi éjszaka, azóta minden évben több százan voltak kíváncsiak ránk. Innen is köszönjük mindazoknak, akik az idén vagy az elmúlt években ellátogattak hozzánk. Jövőre is várjuk régi barátainkat, de új vendégeinket is. 


Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3655 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2019.02.19

Rómeón innen, Júlián túl

Lehet-e a szerelmesek tragikus története helyett királydrámát tanulni köz...

2018.09.21

A barangolás művészete

Hátratett kézzel sétálni egy ösvényen és közben hallgatni a madárcsicse...

2018.09.13

Öt érv a főnöknek, hogy kell egy blog

A múzeumok számtalan lehetőséget vesznek igénybe, hogy kapcsolatba lépjene...

2018.07.05

mégis más!

Öt éve várjuk vendégeinket júliusban és augusztusban este 9 óráig. Minde...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H